Puheenaihe

Husin tulostavoite jää 40 miljoonaa alijäämäiseksi uuden potilasjärjestelmän vuoksi – myös erikoissairaanhoidon kustannuksia täytyy hillitä

Peijaksen sairaala. Kuvituskuva.

Tiina Örn

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Husin tulostavoite vuodelle 2020 on 40 miljoonaa euroa alijäämäinen. Se johtuu ennen kaikkea Apotti potilas- ja toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönoton aiheuttamista kertaluontoisista kuluista.

Apotin käyttöönotto laajenee vuoden 2020 aikana koko Husin alueelle ja tästä syntyvä kertaluonteinen kustannusarvio on 20,2 miljoonaa euroa. Apotin käyttöönoton ja tuotantokäytön kokonaiskuluarvio vuodelle 2020 on 84,7 miljoonaa euroa.

 

Taloudesta käytiin laaja keskustelu, jossa nousi esiin huoli erikoissairaanhoidon kustannusten jatkuvasta noususta. Hus pyrkii tekemään yhdessä Keski-Uudenmaan sote-yhtymän kanssa nopeita toimenpiteitä, jotta erikoissairaanhoidon nouseva kustannuskehitys saadaan hillityksi.

 

Kuntayhtymän sitoviksi nettokuluiksi valtuusto hyväksyi enintään 1 837 miljoona euroa ja investointien määräksi enintään 240 miljoonaa euroa. Pitkäaikaisen lainakannan määrä on vuoden 2020 lopussa enintään 662,22 miljoonaa euroa.

Vuoden 2020 tulostavoitteeseen vaikuttaa Apotin lisäksi Husin toiminnan laajeneminen. Husille siirtyy Eksoten kuvantamis- ja laboratoriotoiminnot, Kymsoten logistiikka ja hankinta sekä Porvoon ja Loviisan kotisairaanhoito. Nämä toiminnot kasvattavat Husin toimintatuottoja ensi vuonna noin 32 miljoonaa euroa.

Investointien painopisteet ovat ensi vuodesta eteenpäin Jorvin ja Hyvinkään sairaaloiden uudistamisohjelmissa, uuden silmäsairaalan rakentamisessa sekä Meilahden vanhojen sairaalarakennusten peruskorjauksissa.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat