Ruoka

Oletko jo kokeillut porkkalaa? – Uusi vegaaninen herkku joulupöytään – Näyttää lohelta muttei olekaan

Porkkanoista valmistettava porkkanalohi eli porkkala ei ole hätäisen herkku. Sen tekeytymiseen pitää varata pari vuorokautta.

Ilona Reiniharju

Kalapöytä kuuluu monen suomalaisen jouluperinteisiin. Vegaanit eivät kalaa syö, mutta heille on kehitetty yhdestä perinneherkusta oma versio, porkkanalohi eli porkkala.

Kyse on vegaanisesta "kylmäsavulohesta", joka maistuu vaikkapa jouluaterian alkupalana.

Tarvitset neljä paksua (luomu)porkkanaa, yhden paketin karkeaa merisuolaa sekä marinadiin kaksi teelusikallista nestemäistä savuaromia, yhden teelusikallisen valkoviinietikkaa ja yhden ruokalusikallisen ruokaöljyä.

 

Tee näin:

1. Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen.

2. Pese porkkanat ja lado ne uunivuokaan, jonka pohja on peitetty merisuolalla. Peitä porkkanat kokonaan suolalla. Kypsennä uunissa 1,5 tuntia.

3. Ota porkkanat pois suolasta ja anna niiden jäähtyä. Kuori porkkanat ja leikkaa ne ohuiksi suikaleiksi.

4. Sekoita marinadi ja lisää siihen porkkanasuikaleet. Anna maustua jääkaapissa 1–2 vuorokautta.

5. Nauti esimerkiksi saaristolaisleivän päällä vegaanisen tuorejuuston, punasipulin, sitruunamehun ja tillin kera.

 

Kirjoittaja: Eija Marja-aho

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Paljonko kalaa tarvitaan joulupöytään? Pienien kalojen kohdalla voi miettiä painon sijaan kappalemäärää22.12.2019 19.30
Minttu on aito jouluihminen, jolle ruoka on tärkeä osa joulua – Perinteiset kalaherkut kruunaavat joulupöydän – Katso reseptit20.12.2019 19.30
Mitä tehdä, kun ravintolakokkia etoo maksapihvi tai oluttuoppi? – Näin kokin kauhaan tarttuu vegaani tai raittiusmies29.5.2019 18.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat