Paikalliset

Kouluterveyskysely kertoo: Keskusteluyhteys aikuisiin parantunut, lukiolaiset uupuvat

Kuvituskuva.

Armi Suojanen

Runsas puolet nurmijärveläisistä 4.–5.-luokkalaisista kertoo olevansa tyytyväisiä elämäänsä. Tieto perustuu vuoden 2019 valtakunnallisen kouluterveyskyselyn paikallisiin tuloksiin, joiden pohjalta kehitetään vuosille 2018–2021 tehtyä lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaa. Tyytyväisten lasten määrä on kasvanut, sillä vuonna 2017 tyytyväisiä oli hieman alle puolet kyselyyn vastanneista. Hyvinvointisuunnitelman arviointi käsiteltiin kunnanvaltuustossa 11. joulukuuta.

Kyselyn tulosten perusteella aiempaa useampi 4.–5.-luokkalainen kokee keskustelumahdollisuuden koulun henkilökunnan kanssa parantuneen, samoin keskusteluyhteyden omiin vanhempiin.

– Hyvinvointisuunnitelmassa on yhtenä toimenpiteenä vuorovaikutustaitojen parantaminen. Sitä on edistetty koulutuksilla, kertoo sivistysjohtaja Tiina Hirvonen.

– Tulokset johtuvat myös pitkäjänteisestä työstä, jota on tehty hyvän kommunikaation, luottamuksen ja keskustelevat ilmapiirin aikaansaamiseksi. Oppilashuollon resursointia on saatu myös lisättyä, hän jatkaa.

Toisaalta 4.–5.-luokkalaiset kertovat pitävänsä nyt koulunkäynnistä vähemmän kuin kaksi vuotta sitten. Moni ei tunne kuuluvansa luokkayhteisöön ja vaikeuksia koulunkäynnissä on enemmän kuin ennen.

Tiina Hirvosen mukaan näihin asioihin on voinut vaikuttaa siirtyminen uudenlaiseen oppimisympäristöön, joka voi vaatia uudenlaisia taitoja tai oppimisen tapoja.

– Oppilaiden kokemus mahdollisuudesta osallistua oppituntien sisällön suunnitteluun on kuitenkin lisääntynyt. Laskemisen haasteellisuuden kokemukset ovat vähentyneet, mutta kirjoittamisen haasteellisuuden kokemus lisääntynyt, Hirvonen kertoo.

Luokkaympäristöön kuulumattomuutta hän pitää mielenkiintoisena tuloksena, kun oppilaat kuitenkin tulevat kyselyn perusteella aiempaa paremmin toimeen koulukavereidensa kanssa. Tämä tulos on Hirvosen mukaan erittäin positiivinen etenkin tyttöjen osalta.

– Kouluterveyskyselyn vastausten osalta tätäkin kokonaisuutta tulee tarkastella koulukohtaisesti, Hirvonen muistuttaa.

Liikunnan osalta Hirvonen pitää Nurmijärven haasteena koulumatkoihin liittyvää arkiliikuntaa. Koulumatkoja ei vaarallisten teiden vuoksi voi tehdä aina kävellen tai pyöräillen.

Myös lasten ja nuorten netissä viettämä aika on lisääntynyt. Tavoitteena Nurmijärvellä onkin koulupäivään liitettävän harrastustoiminnan lisääminen. Ensi syksynä kunnassa aloittaa työnsä harrastuskoordinaattori, jonka vastuuna on kehittää vapaa-ajan harrastustoimintaa eri toimijoiden kanssa.

Kyselyn tuloksista esille noussutta lukiolaisten kokemaa koulu-uupumusta Hirvonen pitää todella huolestuttavana.

– Kyse on valitettavasti kansallisesta ilmiöstä. Lukiolaisten liiton mukaan lukioissa on ajauduttu tilanteeseen, jossa vaaditut sisällöt ja käytettävissä oleva aika eivät ole enää tasapainossa, Hirvonen sanoo.

Ensi syksynä Nurmijärven lukioon lisätäänkin opiskelijoille suunnattua opinto-ohjausta sekä tukea oppimisvaikeuksiin. Tällöin lukiossa aloittaa toinen opinto-ohjaaja ja erityisopettaja. Myös opiskelijahuoltopalvelujen resursseja lisätään.

Ammatillisen koulutuksen haasteina Hirvonen pitää kyselyn tulosten perusteella vähäistä yöunta, ylipainoisuutta, huumekokeilujen lisääntymistä ja liikunnan vähyyttä.

– Erittäin huolestuttavaa on kouluterveyskyselyn tuloksissa esille noussut henkisen väkivallan kokemus huoltajien tai muiden aikuisten taholta vuoden aikana. Se korostuu 8–9.- luokkalaisten ja lukiolaisten kohdalla.

Aikuisten pahoinvointi on noussut esille jo THL:n Alueellinen terveys- ja hyvinvointitutkimuksessa, varsinkin työn ja perhe-elämän yhteensovittamisessa, sekä 2019 FinSote-tutkimuksessa.

Nurmijärvellä toimiikin 2016 perustettu lähisuhdeväkivaltatyön tukiryhmä. Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmassa on yhtenä kehittämistoimenpiteenä taas tarjotaan tukea väkivallattomaan kasvatukseen sekä keinoja lähisuhdeväkivaltaa kokeneille perheille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat