Paikalliset

Valkjärvelle halutaan luontokoulu – "Ympäristö olisi otollinen"

Valkjärven kyläyhdistyksen näkemyksen mukaan luontokoulu sopisi Valkjärvelle, koska siellä on monimuotoinen luonto lähellä.

Simo Salo

Miltä kuulostaisi koko kuntaa palveleva luontokoulu Valkjärven maalaisidyllin keskellä?

Valkjärven kyläyhdistys ehdottaa nyt, että Valkjärven koulun jälleenrakentamisen yhteydessä kouluun perustettaisiin koko kuntaa palveleva luontokoulu.

Koulun jälleenrakentamisesta ei ole vielä virallisia päätöksiä, vaan asia päätetään ensi keväänä. Valkjärveläiset lähtevät kuitenkin siitä olettamuksesta, että koulu rakennetaan uudelleen. Näkemyksen taustalla on se, että Nurmijärven kunnan vakuutus korvaa täysimääräisesti uuden koulun rakentamisen palaneen Valkjärven koulun koulurakennuksen paikalle, mutta vakuutuskorvaus on merkittävästi pienempi, jos koulua ei rakenneta samaan paikkaan.

Valkjärven kyläyhdistykseen kuuluva Merja Makkonen on laatinut luontokoulun toimintaan liittyvistä asioista yhteenvedon Nurmijärven kunnan päättäjiä varten. Kyläyhdistyksen esityksessä kerrotaan, että luontokoulutoiminnan ideana on tarjota perusopetuksen sekä varhaiskasvatuksen opetusohjelmaan sitoutuneita elämyksellisiä ja toiminnallisia ulko-opetuspäiviä koululuokille tai esikoulu- ja päiväkotiryhmille.

Makkonen kertoo, että suomalaisissa luontokouluissa luokka yleensä viettää yhden koulupäivän lukuvuoden aikana. Luontokouluun pääsevien luokkien valinnassa on erilaisia käytäntöjä. Joissain luontokouluissa on päätetty tiettyjen luokka-asteiden vierailemisesta. Joissain luontokouluissa taas luokat voivat itse varata sopivan päivän luokka-asteesta riippumatta.

Suomalaisissa luontokouluissa on myös täydennyskoulutusta opettajille sekä kesäluontokouluja lapsille.

Suomessa toimii tällä hetkellä noin 30 luonto- ja ympäristökoulua.

– Nurmijärvellä luontokoulua ei ole, vaikka oppilasmäärät riittäisivät työllistämään luontokoulunopettajan kokopäiväisesti. Pelkästään ala-asteen kouluissa on lähes pari sataa opetusryhmää, joten kaikki Nurmijärven alakoululuokat ehtisi lukuvuoden aikana päästä päiväksi yksiopettajaiseen luontokouluun, Makkonen laskee.

Kyläyhdistyksen näkemyksen mukaan Valkjärven koulun ympäristö olisi otollinen luontokoululle, sillä koulu sijaitsee lähellä Valkjärveä, Kuhakoskea ja Lallinsuota. Koululta avautuu myös hieno kulttuurimaisema, joka tarjoaa oivan mahdollisuuden opetella ympäristönlukutaitoa.

– Ulkoympäristö on luontokoulun tärkein opetustila ja opetusväline. Valkjärven koulun maa-alue pihoineen, kenttineen, metsineen ja entisine puutarhoineen tarjoaa riittävät ulkotilat luontokoulupäivän ohjelmille. Lisäksi Valkjärven kylän muut kohteet tarjoavat laajempia retkeilymahdollisuuksia maalaisympäristössä.

Valkjärven koulun vanhempainkerho on ehdottanut, että koulun jälleenrakentamisessa käytetään kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja lämmön ja energian tuottamisessa ja se rakennettaisiin hirsirakenteisena.

– Jälleenrakennettu koulurakennus voisi toimia esimerkkikohteena näistä teemoista.

Kyläyhdistyksen mukaan muualla Suomessa rakennetut hirsikoulut tarjoavat hyvän lähtökohdan kustannuslaskentaan.

– Luontokoulun tilan kustannukset tulee suhteuttaa koko käyttäjäjoukkoon, eikä laskea sitä lisäkustannuksena Valkjärven koululle. Luontokoululuokan rakentaminen koulun jälleenrakentamisen yhteydessä on taloudellisesti järkevää ja hirsirakentaminen antaa lisäarvoa luontokouluteemoille, Makkonen huomauttaa.

Miten sitten luontokoulun muut kulut? Suomen Luonto- ja ympäristökoulujen liitto LYKE on laskenut, että yhden luontokoulun ympäristökasvattajan palkkaamiseen kuluu vuodessa noin 47 000 euroa sivukuluineen.

Valkjärveläisten mukaan kaiken rahoituksen ei kuitenkaan tarvitsisi jäädä kunnan harteille, vaan luontokoulutoimintaan on mahdollista saada mukaan rahoittajia monien eri alojen toimijoista.

LYKE:n mukaan luontokoulun perustamiseen on mahdollista anoa rahoitusta esimerkiksi säätiöiltä, ympäristöministeriöltä tai maakunnalta.

– Myös opetusmateriaalia on saatavilla eikä sen tuottaminen aiheuta kustannuksia luontokoulua aloitettaessa. ”Tutkimusvälineet” luontokoulupäivinä voivat olla yksinkertaisia ja niitä voidaan kartuttaa toiminnan myötä. Halvimmillaan riittävät kierrätyslasipurkit, kalleimmillaan esim. mikroskooppeja ja lumikenkiä, Makkonen esittää.

Lisäksi yhdistys huomauttaa, että kustannuksia voidaan pienentää myös sillä, että kouluun kulkemisessa käytettäisiin julkisia kulkuvälineitä, eikä tilauskyytejä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat