Puheenaihe

Hyväksi havaittu malli leviää: lääkärit ohjaavat terveysongelmista kärsiviä metsäretkille

Sipoon Terveysmetsä-ryhmät ovat retkeilleet muun muassa Sipoonkorven kansallispuistossa.

Arkisto/Riitta Ketola

Sipoossa luotu Terveysmetsä-toiminta leviää pikkuhiljaa eri puolille Suomea.

Sipoon lisäksi terveysvaikutteisia metsäretkiä on jo järjestetty ainakin Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kunnissa, ja niitä on suunnitteilla eri paikkakunnilla.

 

Sipoossa alettiin kokeilla syksyllä 2015 toimintamallia, jossa muun muassa diabetes-, masennus- ja stressipotilaita ohjattiin metsäretkille.

Retkitoiminta keräsi niin rohkaisevia tuloksia, että se jäi pysyväksi osaksi Sipoon sosiaali- ja terveyspalveluja.

– Saamiemme palautteiden perusteella potilaiden kokema hyvinvointi ja terveydentila ovat parantuneet metsäretkien ansiosta. Lisäksi ihmisten motivaatio liikkua luonnossa on lisääntynyt, kuvailee Sipoon johtava lääkäri Anders Mickos.

Nyttemmin metsäretkiä on alettu järjestää muuallakin Suomessa.

– Toiminta laajenee jatkossa edelleen. Olemme kouluttaneet viime aikoina sosiaali- ja terveysalan henkilöstöä muillakin paikkakunnilla, kuten Porvoossa, kertoo Terveysmetsä-mallin kehittäneen Luonnontie-yrityksen biologi Adela Pajunen.

 

Lääkärit, hoitajat ja sosiaalihuollon asiantuntijat ovat ehdottaneet metsäretkiä sipoolaisille potilaille syksystä 2015. Retkiä ovat toteuttaneet yhdessä Sipoon kunta ja Luonnontie-yritys.

Sipoossa on muodostettu vuosittain kaksi ryhmää, syksyllä ja keväällä. Ryhmissä on ollut 10–20 aikuisasiakasta.

– Ryhmissä on nykyisin kaikenlaisia fyysisistä ja henkisistä ongelmista kärsiviä aikuisia. Mukana on myös ihmisiä, joilla on vaikeita elämäntilanteita, Mickos luonnehtii.

 

Ryhmät ovat tehneet seitsemän, pääosin kaksituntista retkeä Sipoon metsiin, kuten Sipoonkorven kansallispuistoon.

– Retket ovat sisältäneet luonnossa liikkumista ja harjoituksia, joissa ihmiset ovat herätelleet aistejaan Luonnontien vetäjän johdolla: on katseltu, kuunneltu, haisteltu ja maisteltu luontoa eri tavoin, Mickos kertoo.

Luontoretket ovat keränneet pääosin hyvää palautetta.

– Pieni osa osallistujista on pitänyt niitä raskaina heidän huonon kuntonsa vuoksi. Hekin ovat silti kokeneet retket kokonaisuutena hyödyllisiksi, Mickos toteaa.

 

Metsäretket ovat yleisesti lieventäneet potilaiden ahdistusta ja stressiä.

– Vielä ei ole riittävästi näyttöä metsäretkien tehosta yksittäisten sairauksien hoidossa. Tästä odotetaan jatkossa enemmän tutkimuksia, Mickos sanoo.

Luonnon hyvinvointivaikutuksista on kuitenkin jo kattavasti tutkimustietoa. Tutkimusten mukaan luonnossa oleskelu muun muassa alentaa verenpainetta ja vähentää stressihormonien eritystä. Metsäisten ympäristöjen on myös havaittu kohottavan mielialaa.

Sipoon Terveysmetsä-toiminta liittyy tutkimukseen, jota rahoittaa vielä tämän vuoden Lapsi ja luonto -säätiö. Sen jälkeen Sipoo aikoo järjestää retkiä omin varoin. Mickosin mukaan toiminnan kustannukset ovat pienet mutta terveysvaikutukset ovat suuret.

– Etenkin jos toimintaan osallistuneet innostuvat jatkamaan metsän ja luonnon hyödyntämistä myös retkisarjan jälkeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat