Puheenaihe

Laura Salonen hyppäsi pois oravanpyörästä ja toteutti unelmansa Vanhassa kauppahallissa – "Tämä oli jo lapsena lempipaikkani"

Juustokauppias Laura Salonen ojentaa maistiaisen Tove Zilliacukselle. Kauppiaan kuusivuotias Ia-tytär on apulaisena.

Jukka Hämäläinen

Kun Laura Salonen oli pieni, hän oli usein äitinsä ja isänsä mukana Vanhassa kauppahallissa Kauppatorin kupeessa.

– Halli oli täynnä tuoksuja ja herkkuja! Lempipaikkani oli juustokauppa.

Ei siis ihme, että Salonen aloitti vuoden alussa hallin uutena juustokauppiaana. Tilaisuus ilmaantui, kun 20 vuotta juustokauppaa pyörittänyt Tuula Paalanen päätti jäädä eläkkeelle.

– Ystävälläni on täällä Villiliha-kauppa, ja hän kertoi joulukuun puolivälissä, että Tuula on lopettamassa. Kaikki tapahtui parissa viikossa. Pitäähän kauppahallissa juustokauppa olla, Salonen tokaisee.

Salonen hyppäsi juustokauppiaaksi viestintäalalta.

– Olen kyllä aiemmin työskennellyt ravintola-alalla, sillä perheellämme ja suvullamme on aina ollut ravintoloita.

Yrittäjäksi ryhtyminen ei ollut Salosen mielestä kovin monimutkaista sen jälkeen, kun hän sai vuokrattua liiketilan kaupungilta. Hän perusti Juustoansa Oy:n ja osti edeltäjältään tiskissä olevat juustot.

Vanhaa kauppahallia kansoittavat loppiaisen alla turistit, jotka eivät ehkä ole juustokaupan kohderyhmää. Juustoja ostavat eniten kanta-asiakkaat, jotka ovat käyneet tiskillä vuosikausia, jopa -kymmeniä. Silti uusia asiakkaita tarvitaan.

– Monet eivät edelleenkään osaa tulla ostoksille halliin. Ihmiset eivät tiedä, mikä on Vanha kauppahalli. 'Vanha' nimessä johtaa harhaan, Salonen pohtii.

Hän myös harmittelee, ettei Suomea mielletä juustomaaksi.

– Suomalaiset ovat vieläkin edam-kansaa, vaikka meillä on kymmeniä juustontuottajia. Haluan luoda heille kanavan tavoittaa pääkaupunkiseudun asiakkaat.

Salonen aikoo myös remontoida myymälänsä niin, että siihen tulisi asiakastila juustojen nauttimista varten.

– Ja viinin, sillä tulevaisuudessa meillä myydään myös viiniä, kauppias lupaa.

Yllättäen Salosella ei ole omaa lempijuustoa.

– Lempijuusto on aina se, joka on suussa! Pidän ihan kaikista juustoista enkä pysty nimeämään yhtä suosikkia.

Salosta avajaiskiireissä autteleva Tuula Paalanen tarjoaa uutta juustoa etsivälle maistettavaksi Sveitsin mausteisimpana pidettyä Appenzeller Superioria, jota on kypsytetty 8–12 kuukautta.

Juuston resepti on salainen. Tarinan mukaan sen tietää kerrallaan vain kaksi juustomestaria, jotka eivät saa koskaan matkustaa samalla lentokoneella.

– Kun kerran kävin Appenzellerin tehtaalla, samaan aikaan vierailulle tuli ryhmä 80-vuotiaita juustomestareita. He polvistuivat suutelemaan maata tehtaan edessä, Paalanen kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat