Paikalliset

Nurmijärvellä pohditaan päästöjen vähennystavoitteita – hiilineutraaliksi 2035?

Hiilineutraali Uusimaa 2035 -tavoitetta käsitellään Nurmijärvellä tänä vuonna. Kuvituskuva.

Armi Suojanen/Arkistokuva

Uudenmaan liitto on haastanut kaikki uusmaalaiset kunnat sitoutumaan maakuntavaltuuston asettamaan Hiilineutraali Uusimaa 2035 -tavoitteeseen. Liiton mukaan Uudenmaan päästöt ovat noin 16 prosenttia koko Suomen päästöistä, joten ei ole lainkaan yhdentekevää millaisilla päästötavoitteilla Uudellamaalla edetään.

Uudenmaan Liitto painottaakin, että kunnianhimoisen hiilineutraaliustavoitteiden saavuttaminen edellyttää kaikilta uusmaalaisilta mittavaa yhteistä ponnistusta.

 

Uudenmaan 26 kunnan ilmastotavoitteissa on selkeitä eroja. Yhdeksän kuntaa on sitoutunut 80 prosentin päästövähennyksiin vuoteen 2030 mennessä, kaksi tavoittelee täyttä hiilineutraaliutta vuonna 2030 ja kolme vuonna 2035. Osa kunnista noudattaa puolestaan Euroopan komission erityisesti kaupungeille suunnattua ilmasto- ja energiasitoumusta, jossa sitoudutaan vähintään 40 prosentin päästövähennyksiin vuoteen 2030 mennessä.

Nurmijärvellä ei ole vielä päätetty Uudenmaan liiton hiilineutraaliustavoitteeseen sitoutumisesta, vaan päätös asiasta on tarkoitus tehdä tänä vuonna.

Sen sijaan kunta on vuodesta 2011 lähtien sitoutunut Kuuma-kuntien yhteiseen Keski-Uudenmaan strategiseen ilmasto-ohjelmaan, jonka tavoitteena on vähentää seudulla asukasta kohden laskettuja kasvihuonekaasupäästöjä vähintään neljänneksellä vuoden 2006⁄ 2008 tasosta vuoteen 2020. Asukaskohtaiset kasvihuonekaasupäästöt olivat vuonna 2016 vähentyneet kunnissa keskimäärin noin 33% vuodesta 2007 ja alueen kokonaispäästöt vähenivät vastaavasti noin 28%.

Nyt Kuuma-kuntien ilmasto-ohjelmaa ollaan päivittämässä ja se valmistuu alkuvuonna 2020.

 

Nurmijärven kunnan tekninen johtaja Jouko Lehtonen kertoo, että kunnassa pohditaan alkuvuonna ensin, pitäisikö kunnan lähteä mukaan Kohti hiilineutraalia kuntaa -hankkeeseen eli liittyä Hinku-kunnaksi. Hinku-kunnaksi sitoutuminen tarkoittaisi käytännössä sitä, että kunta lähtisi tavoittelemaan 80 prosentin päästövähennystä vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta.

Nurmijärvellä tätä asiaa on selvitetty jo aiemminkin, kun Sirkka Rousu (sd.) teki asiasta keväällä 2016 valtuustoaloitteen. Aloitetta käsiteltiin päätöksenteossa viimeksi kesällä 2018, mutta asia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi.

Lehtosen mukaan aloite on tavoitteena tuoda teknisen lautakunnan käsittelyyn uudelleen alkuvuonna.

 

Lehtonen kertoo, että Nurmijärven kunnan edustajat osallistuvat alkavana vuonna myös muiden Uudenmaan kuntien kanssa Hiilineutraali Uusimaa 2035 –hankkeen työpajoihin. Näiden työpajojen tavoitteena on yhteistyössä muiden kuntien kanssa synnyttää toimenpiteiden ja ratkaisujen joukko, joiden avulla ilmastotyötä voidaan viedä eteenpäin.

– Tämä tulee käytännössä näkymään kehittämishankkeina ja ilmastonäkökulman vahvempana painotuksena kunnan toiminnassa, Lehtonen kertoo.

Lehtosen mukaan virkamiesjohto suhtautuu liiton tavoitteeseen myönteisesti, mutta samalla hän muistuttaa, että tavoitteeseen pääseminen edellyttää asiaan sitoutumista ja käytännön toimenpiteitä, eikä asiaa ole vielä virallisesti käsitelty kunnan päätöksenteossa.

– Uudenmaan liiton ilmastotavoitteesta ja siihen sitoutumisesta on luonteva päättää samanaikaisesti Kuuma-kuntien ilmasto-ohjelman ja Hinku-hankkeen käsittelyn yhteydessä.

 

Tekninen johtaja korostaa myös sitä, että vaikka varsinaisia hiilineutraaliustavoitteita ei kunnalla ole, niin Nurmijärvellä tehdään jo monia asioita päästöjen vähentämiseksi. Kunta on sitoutunut energiatehokkuussopimukseen, jossa tavoitteena on yhdeksän prosentin energiansäästö strategiakaudella 2018–2025. Lisäksi kunnanhallitus hyväksyi viime huhtikuussa toimintasuunnitelman energiatehokkuuden parantamiseksi ja säästötavoitteeseen pääsemiseksi.

– Toimintasuunnitelmassa on nostettu esiin toimet ja toiminta-alueet, joissa kunta pystyy vaikuttamaan energiatehokkuuden parantamiseen. Toimenpiteissä ei huomioida ainoastaan teknisiä toimenpiteitä, joiden avulla säästötavoitetta raportoidaan, vaan myös toimintaa ohjaavia toimenpiteitä.

– Lisäksi strategiamme ohjaa meitä ottamaan ilmastonmuutoksen torjumisen ja siihen sopeutumisen huomioon maankäytön ja liikenteen suunnittelussa. Vuoden 2020 yhtenä toiminnallisena tavoitteena on joukkoliikenteen käytön lisääminen, Lehtonen kertoo.

 

Samalla hän muistuttaa, että kunnan hyväksymä maankäytön, asumisen ja liikenteen suunnittelua ohjaava MAL-sopimus pitää sisällään mm CO2-päästövahennyksiä koskevia tavoitteita ja toimenpiteitä.

– Ohjaamme seudun MAL-sopimuksen mukaisesti maankäyttöä, asuntotuotantoa ja liikennejärjestelmää kokonaisuutena yhdyskuntarakennetta eheyttäen ja kestävää liikkumista edistäen.

– Lisäksi olemme mukana KUUMA-kuntien yhteistyössä uudistamassa Keski-Uudenmaan ilmasto-ohjelmaa ja verkostoidumme kuntien ilmasto-ohjelmia kehittävien kuntien kanssa. KUUMA-kuntien ilmastoryhmä keskittyy tämän vuoden aikana selvittämään toteutus- ja rahoitusmahdollisuuksia mm. päiväkotien ja koulujen ekotukiverkoston toimintaan kunnissa sekä energianeuvontayhteistyön edistämiseksi, Lehtonen kertoo.

Nyt noin vuoden Nurmijärven teknisenä johtajana työskennellyt Lehtonen kertoo olevansa ylpeä kiinteistöjen energiatehokkuuden parantamisessa uusissa kiinteistöissään ja katuvalaistuksessa.

– Yksi esimerkki energiaa säästävistä toimenpiteistä on Aleksia liikelaitoksen tänä vuonna avattava uusi keskuskeittiö Iso Pata, jonka ilmanvaihtojärjestelmät on varustettu tehokkailla lämmöntalteenottolaitteistoilla ja lisäksi tuloilman lämmityksessä hyödynnetään jäähdytyslaitteiston tuottamaa lauhdelämpöä. Lisäksi uudistamme katuvalaistusta energiatehokkaammaksi.

– Nurmijärvellä on myös tehty arvokasta pilotointityötä koulujen ja palvelutalojen hävikkiruoan hyödyntämisessä. Aleksia liikelaitos on saanut tästä viimeisen syksyn aikana ansaittua näkyvyyttä ulkomaita myöten.

– Aina on toki parannettavaa ja työ jatkuu alkavana vuonna.

Hiilineutraali Uusimaa 2035

Uudenmaan maakuntavaltuusto linjasi vuonna 2018, että Uusimaa tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä.

Uudenmaan maakuntaohjelmaan eli Uusimaa-ohjelmaan kirjattua tavoitetta aikaistettiin 15 vuodella.

Hiilineutraalius tarkoittaa, että ilmakehään tuotetaan vain sen verran hiilidioksidipäästöjä kuin niitä pystytään sitomaan. Liiton mukaan tärkein keino ovat organisaatioiden omat energiatehokkuuteen tähtäävät toimenpiteet sekä investoinnit päästöjen alentamiseksi.

Myös Suomen hallitus on linjannut tavoitteekseen saada Suomi hiilineutraaliksi jo vuoteen 2035 mennessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tuulen voimalla sähköä – Nurmijärven sähkö mukana kahdessa tuulipuistohankkeessa9.1.2020 06.00
Yksi seinäjokelainen saastuttaa kahden nurmijärveläisen verran – Nurmijärvellä Suomen pienimmät kasvihuonepäästöt22.10.2018 06.30
Dieselverosta pelätään jättilaskua kuljetusalalle – Liitto: "Maanteiden tavaraliikennettä viedään nyt kauemmaksi päästötavoitteista"18.9.2019 15.15
Luonnonsuojelijat ja pyöräilijät tyytymättömiä budjettiesitykseen: ”Luonnon kestävyysvajetta ei ehditä korjaamaan tämän hallituksen aikana” – ”Liikenteen päästöt eivät ole vähentyneet lainkaan Suomessa”16.8.2019 17.58
Kommentti: Päästökompensaatiolla ostetaan hyvä mieli – valitettava totuus lyö kasvoille heti5.6.2019 06.40
"Päästötavoitteille laitettava stoppi" – Matti Putkonen tukee vientiä ja vapauttaisi Nurmijärven joukkoliikenteen12.3.2019 06.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat