Paikalliset

Uusi lähestymistapa Nurmijärven palveluverkon suunnitteluun – suunnitelmia työstetään alueittain

Nurmijärven kunta kehittää palveluverkkoa tänä vuonna oheisen aikajanan mukaisesti. Loppuvuoden aikataulut tarkentuvat vuoden edetessä.

Nurmijärven kunta

Nurmijärven kunta lähtee nyt kehittämään palveluverkkoaan Me tehdään Nurmijärvi -työpajoissa alueittain.

Nurmijärven palveluverkkoa työstetään eteläisellä, pohjoisella ja keskisellä alueella.

Tekninen johtaja Jouko Lehtonen kertoo, että ennen joulua toteutetusta kuntalaiskyselystä sekä päättäjien ja henkilökunnan kanssa käydyissä keskusteluissa saatiin runsaasti hyödyllistä palautetta palveluverkkotyöhön liittyen. Palautteen pohjalta prosessia on muokattu muun muassa niin, että kuntalaisia kuullaan vahvemmin ja oppimisympäristöjä tarkastellaan laajemmin käsittäen myös liikunnan, vapaa-ajan ja kulttuurin näkökulmia.

 

Koko kunnan palveluverkkopäätökset oli alkujaan suunniteltu tehtäväksi tänä keväänä. Lehtosen mukaan kaavailtu aikataulu on liian tiukka.

– Jos lähdemme ratkomaan asiaa pienemmissä osioissa, niin saamme paremmin osallistettua kuntalaisia ja osa päätöksistä voidaan saada tehtyä toukokuun aikana. Jos taas emme pilko kokonaisuutta, niin sitten tarvitsemme lisää aikaa koko hankkeelle, Lehtonen sanoo.

 

Lehtonen muistuttaa heti kärkeen, että lopulliset ratkaisut päätöksenteosta tekee valtuusto. Virkamiehet esittelivät tämän viikon maanantaina luottamushenkilöille ideaansa palveluverkkotyön jatkamisesta.

Lehtosen mukaan luottamushenkilöt tuntuivat suhtautuvan ajatukseen myötämielisesti, mutta lopullisesti luottamushenkilöt päättävät palveluverkkotyön etenemismuodot ensi maanantaina kunnanhallituksessa ja tammikuun lopussa valtuustossa.

Virkamiesten esitys on, että maaliskuussa valtuusto päättäisi, millä periaatteilla itse palveluverkkosuunnitelmaa laaditaan ja toukokuussa tehtäisiin ensimmäiset palveluverkkopäätökset. Viimeisetkin palveluverkkoratkaisut on tarkoitus tehdä syksyllä ennen marraskuun talousarviokokousta.

– Tarkoitus on, että vuoden 2021 budjettiin vaikuttavat asiat saadaan päätettyä ennen talousarvion laatimista, Lehtonen kertoo.

 

Sitä Lehtonen ei vielä osaa arvioida, missä järjestyksessä päätökset tehdään. Sen hän vahvistaa, että akuutit väistötilakysymykset ratkaistaan irrallaan palveluverkkotyöstä.

– Palveluverkossa puututaan nimenomaan tulevaisuuden palveluihin ja siihen mitä palveluita meillä on kymmenen vuoden päästä.

– Kyläkoulujen tilanteet ratkotaan osana kunkin alueen palveluita. Ei ole tarkoitus, että alueet rajataan vain taajamiin, vaan isompiin toiminnallisiin alueisiin, joihin kuuluu myös lähikylät mukaan.

Mitä Lehtonen sitten sanoo julkisuudessa esitetystä toiveesta, että mahdollinen päätös lukioiden yhdistämisestä tehtäisiin ensin?

– Lukioratkaisu on yksi osa palveluverkkokokonaisuutta ja pitää ratkaista palveluverkon osana. En nostaisi yksittäistä asiaa palveluverkosta esiin, sillä kaikki vaikuttaa kaikkeen, Lehtonen sanoo.

 

Lehtonen myöntää, että osiin pilkotussa päätöksenteossa on riskinsä, jos työtä ei tehdä hyvin. Hän pitää kuitenkin mallia parempana vaihtoehtona kuin koko palveluverkon ratkomista kerralla.

– Teemme koko ajan vaikutusten arviointia, mihin kaikkialle ratkaisut vaikuttavat ja kustannuslaskelmia näistä.

– Uskon, että tällä mallilla saamme katsottua miten pystymme järjestämään palvelut aluetta parhaiten palvelevalla tavalla. Kun kokonaisuudet ovat järkeviä hallittavia kokonaisuuksia, niin pääsemme parempaan lopputulokseen.

Lue myös: Nurmijärvi haluaa asukkaat vahvemmin mukaan palvelujen suunnitteluun – helmikuussa luvassa työpajoja

Onko alueisiin pilkottu palveluverkkosuunnittelu hyvä malli?

Kyllä
86% (18 ääntä)
Ei
14% (3 ääntä)
Ääniä yhteensä: 21

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

"Palveluverkkokysely on johdatteleva" – näin virkamiehet kommentoivat9.11.2019 06.10
Esitys: Nurmijärvi sulkee neljä alakoulua ja keskittää lukio-opetuksen Kirkonkylään25.10.2019 06.05
Mitä konsultit sanovat Nurmijärven koulujen ja päiväkotien tulevaisuudesta? Palveluverkkoselvitys julki ensi viikolla15.10.2019 06.45
Palveluverkon tulevaisuus esillä – yleisötilaisuudessa mahdollisuus kertoa mielipiteitä13.9.2019 06.05
Nurmijärvi päivittää palveluverkkosuunnitelman – suureen työmäärään tarvitaan konsulttiapua24.7.2019 06.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat