Paikalliset

Vesimaksut nousevat Nurmijärvellä – tulossa isoja investointeja ja saneerauksia

Nurmijärvi aikoo hyödyntää jatkossa Päijänne-tunnelin vettä. Kuva Korpimäen pumppaamolta, josta vettä johdetaan Teilinummelle.

Sauvo Jylhä

Nurmijärven Vesi nostaa vuonna 2020 käyttömaksuja viidellä prosentilla. Vedenkäytön kasvuksi arvioidaan 0,5 prosenttia.

– Liikelaitoksen toiminnan rahavirta ei tällä hetkellä kata investointikuluja, vaan osa investoinneista joudutaan kattamaan lainarahalla, sanoo Nurmijärven Veden johtaja Päivi Kopra.

Vuoden 2018 tilinpäätöksessä tulot olivat vähän yli kahdeksan miljoonaa euroa. Kymmenen vuoden investointisuunnitelmassa tämä summa on laskettu vesilaitoksen investointitason keskiarvoksi.

– Eli jos nykymaksutuloilla saadaan noin 8 miljoonaa euroa ja sama summa menee pelkästään investointeihin ja lisäksi on materiaali-, palvelu- ja henkilöstökuluja, niin jokainen ymmärtää, että se ei ole tasapainossa, sanoo Kopra.

Vesilaitoksen iso investointitarve johtuu muun muassa väkiluvun kasvusta ennen kaikkea Klaukkalan suunnalla. Lisäksi vesijohtoverkostojen saneerausta on lisätty.

– Saneerausta on suunnattu päävesijohtoihin. Ne hankkeet ovat aina haastavia, koska joudumme miettimään miten saneeraus voidaan tehdä niin, että vedenjakelu toimii koko saneeraustoiminnan ajan.

Päävedenottamo tulee jatkossa olemaan Teilinummella.

– Teilinummelta on rakennettava uusi päävesijohto Kirkonkylään ja Klaukkalaan. Lisäksi on parannettava vedenjakelun varmuutta. Sen vuoksi on tulossa isoja verkostoinvestointeja.

Suunnitelmissa on Kirkonkylän puhdistamon korvaaminen kymmenen vuoden sisällä sekä Klaukkalan vesitornin saneeraus.

Kustannuksia kasvattaa myös toiminnan kehittämiseen liittyvä lisääntynyt asiantuntijapalvelujen tarve.

– Meillä on tällä hetkellä menossa vedenjakelun automaatiojärjestelmän uudistaminen. Sitä tehtiin viime vuonna ja jatketaan tänä vuonna. Siihen on jouduttu ostamaan asiantuntijapalvelua.

Lisäksi asiantuntijapalveluja tarvitaan mm. pohjavesialueiden selvityksissä.

– Niitä tehdään usein yhteistyössä ely-keskuksen, Geologian Tutkimuskeskuksen ja Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen kanssa.

Kuluvan vuoden aikana perustetaan myös yksi uusi vakanssi vesilaitoksen hoitajalle.

 

Nurmijärven Vesi oli viime vuonna mukana WACSI-asiakastyytyväisyystutkimuksessa, jonka toteutti Taloustutkimus. Tulokset olivat kaikilta osin kohentuneet edellisistä vuosista.

Veden laadussa Nurmijärvi yltää kaikissa mittareissa vähintään tutkittujen vesilaitosten keskitasolle. Vesilaitoksen palvelua koskevissa arvioissa tulokset ovat keskitasolla.

Eniten kehittämistä on vesijohtoverkoston kunnossa, veden toimitusvarmuudessa ja katkottomuudessa, joissa Nurmijärven arvosanat jäävät alle keskitason. Myös useimmissa viestintään liittyvissä arvioissa tulokset jäävät keskimääräistä heikommiksi.

Päivi Kopra toteaa, että asiakkaat ovat toivoneet kovasti ympärivuorokautista tekstiviestipalvelua. Samoin toivotaan häiriöiden esittämistä karttapalveluissa verkkosivuilla. Näden kummankin toteutusmahdollisuuksia tutkitaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vesilaitoksen tekstiviestijärjestelmä ei toiminut – vian korjaaminen vai pari tuntia18.12.2019 16.31
Vesilaitos pyytää rajoitusta vedenkäyttöön putkirikkojen korjaamisen ajaksi17.12.2019 14.23
Vedenjakelu poikki Klaukkalassa ja lähikylissä – päävesijohto rikkoutui17.12.2019 11.22
Koe-imeytykset jatkuvat Teilinummen pohjavesialueella8.12.2019 07.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat