Paikalliset

Asukkailla mahdollisuus vaikuttaa Nurmijärven palveluverkkoon – valmista esitystä ei vielä olemassa

Sivistysjohtaja Tiina Hirvonen, tekninen johtaja Jouko Lehtonen, viestintäpäällikkö Teemu Siltanen ja kunnanjohtaja Outi Mäkelä ovat olleet tähän asti keskiössä valmistelemassa palveluverkkotyötä. Nyt mukaan halutaan myös mm. asukkaita ja kunnan henkilökuntaa.

Riikka Laine

Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä kertoo kunnan saaneen viime syksyn palveluverkkotyöstä palautetta, jossa kuntalaisille toivottiin parempia vaikutusmahdollisuuksia palveluverkkosuunnitelman työstämisessä.

– Syksyllä järjestettiin kaksi infotilaisuutta asiasta, ja niiden opetus meille oli, että prosessin pitää tapahtua osallistavammin ja kuulevammin, Mäkelä kertoo.

Kunnan edustajat toivovat aidosti, että kuntalaiset saapuvat työpajoihin kertomaan näkemyksiään tulevaisuuden Nurmijärvestä.

Mäkelä, tekninen johtaja Jouko Lehtonen, sivistysjohtaja Tiina Hirvonen ja viestintäpäällikkö Teemu Siltanen korostavat, että kunnalla ei ole mitään valmista palveluverkkoesitystä vielä olemassa, vaan päättäjille tehtävät esitykset muodostetaan kuntalaisten, lasten ja nuorten, henkilökunnan sekä muiden sidosryhmien kuulemisen pohjalta.

– Haemme työpajoilla pohja-aineistoa esitykseen, jotta tiedämme mitä kuntalaiset haluavat. Tämän takia on tärkeää, että kuntalaiset osallistuvat työpajoihin ja kyselyihin.

Käytännössä palveluverkkotyö etenee Me tehdään Nurmijärvi -työpajojen jälkeen siten, että työpajoissa syntyneet kuntalaisehdotukset tulevat nettiin nähtäväksi ja äänestettäväksi. Äänestyksessä kuntalaiset pääsevät priorisoimaan asioita ja painottamaan, mitä asioita kokevat tärkeiksi.

Nettiäänestyksen jälkeen on luvassa päättäjätyöpaja, ja maaliskuussa valtuuston on tarkoitus päättää palveluverkon linjauksista, joiden perusteella itse suunnitelma laaditaan.

Kunnan edustajat lupaavat, että vuorovaikutus ja kuuleminen eivät lopu senkään jälkeen, vaan huhtikuussa asukkaita osallistetaan uudestaan.

– Huhtikuussa vaikuttamisen paikkoja tulee vielä, sillä haluamme jatkaa silloinkin osallistavaa toimintatapaa. Viestimme tarkemmista ajankohdista heti kun saamme ne varmistettua. Palveluverkkosuunnitelman esityksenkin pitää olla ns. meidän tekemä esitys, Lehtonen näkee.

Samalla kunnan edustajat muistuttavat, että kunnanvaltuutetut ovat kuitenkin lopulta ne, jotka tekevät päätökset.

– Asukkailla on demokratiassa myös oikeus vaikuttaa päättäjiin ja toivommekin aktiivista vuoropuhelua päättäjien kanssa.

– Toivottavaa on toki, että päättäjät osallistuvat myös asukastyöpajoihin, jotta kuulisivat kuntalaisten mielipiteet suoraan. Mutta ketään emme voi tähän velvoittaa.

– Ja se kannattaa muistaa, että tämä on palveluverkko 2020. Ei Nurmijärvi ole valmis tämän vuoden joulukuussa, vaan palveluverkko päivittyy jatkuvasti. Tästä tulee varmasti jatkossa luonteva osa talousarviosuunnitteluamme.

Asukasillat

Me tehdään Nurmijärvi -työpajat Klaukkalassa Arkadian yhteislyseolla to 6.2. klo 18–20, Kirkonkylässä valtuustosalissa ke 12.2. klo 18–20 sekä Rajamäellä Seitsemän veljeksen koulun ruokalassa to 13.2. klo 18–20.

Työpajoissa on tarkoitus ideoida uutta, keskustella siitä mikä on mennyt hyvin ja mikä ei, sekä esittää omia toiveita tulevaisuuden palveluista.

Jokaiseen työpajaan on varattu kaksi tuntia aikaa. Alussa on luvassa 15 minuutin alustus aiheesta, ja sen jälkeen jakaudutaan työpajoihin oman mielenkiinnon mukaan. Aiheina ovat varhaiskasvatus, koulutus ja vapaa-aika, jossa on nuoriso- ja liikuntapalvelut mukana. Halutessaan voi osallistua useamman teeman käsittelyyn.

Työpajassa kunnan puolelta tuleva vetäjä lähtee kysymysten avulla avaamaan keskustelua.

Tilaisuuden loppupuolella työpajojenvetäjät tekevät vastauksista yhteenvedot, ja pajanvetäjät esittelevät lopuksi yhteenvedot kaikille.

Tilaisuuteen pyydetään ilmoittautumaan etukäteen, mutta halutessaan paikalle voi tulla ilmoittautumatta.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset www.nurmijarvi.fi/palveluverkko.

Lisäksi kunnan verkkosivuille on avautunut kysely erityisesti niitä varten, jotka eivät pääse paikalle työpajaan. Kyselyyn voivat vastata kaikki halukkaat 16.2. asti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat