Paikalliset

Keusoten alueella viisi varmistettua koronatartuntaa – 80 henkilöä karanteenissa

Järvenpäässä on todettu alueen kunnista eniten koronatartuntoja. Perjantaihin mennessä niitä oli vahvistettu 28. Kuvituskuva.

Sauvo Jylhä

Keski-Uudenmaan sote –kuntayhtymän alueella on maanantaihin 16.3. mennessä todettu viisi varmistettua koronatartuntaa, tiedottaa Keusote.

Keusoten mukaan alueen koronavirustartunnat ovat pysyneet maltillisena.

Noin 80 henkilöä on karanteenissa ja säännöllisessä terveydentilan seurannassa.

Kuntayhtymän johtaja Pirjo Laitinen-Parkkonen kertoo, että viidestä tapauksesta kolme on todettu Järvenpäässä, yksi Tuusulassa ja yksi Nurmijärvellä.

Tartunnan saaneet ovat Laitinen-Parkkosen hyvävointisia, työikäisiä henkilöitä.

– Toivotaan, että saadaan tilanne pidettyä hyvänä mahdollisimman pitkään, ja että kuntalaiset noudattaisivat annettuja ohjeita, Laitinen-Parkkonen kertoo puhelimitse.

Jatkossa näytteenotossa keskitytään ryhmiin, joiden tartuntojen selvittäminen on kriittisintä, eli terveyden- ja sosiaalihuollon toimijoihin sekä riskiryhmiin kuuluviin henkilöihin. 

Riskiryhmiin kuuluvat muun muassa potilaat, joilla on sairaalahoitoa vaativa hengitystieinfektio, ja joilla epäillään keuhkokuumetta, jonka aiheuttaja ei ole selvillä tai ikääntyneet, joilla on akuutin hengitystieinfektion oireita eikä niille löydy muuta selkeää selittäjää ja joilla on puolustuskykyä heikentävä sairaus. 

Lisäksi  näytteitä otetaan ulkomaanmatkailijoilta, joille on ilmaantunut ylähengitystieoireita 14 vuorokauden sisällä matkan päättymisestä.

Hengitystieoireisten, mutta hyväkuntoisten henkilöiden, ei tule soittaa terveysasemalle tai Päivystysapuun, vaikka epäilisikin koronavirustartuntaa. Hyväkuntoiset ja kotihoidolla pärjäävien tulee olla kotona ja noudattaa yleisiä hengitystieinfektion kotihoito-ohjeita, Keusote ohjeistaa.

Terveysasemiin tai päivystysapuun tulee olla yhteydessä ainoastaan, jos vointi on sellainen, että kotihoito-ohjeilla ei pärjää. Päivystysapu-palvelun kuormittamista tulee välttää, jotta kiireellistä hoitoa tarvitsevat henkilöt saavat apua nopeammin.

Kaikki, joilla on epäily tartunnasta tai influenssasta, tulee pysyä kotona oireiden alkamisesta vähintään viikon ajan. Jos oireet jatkuvat pidempään, tulee kotona pysyä oireiden ajan ja niiden loputtua vielä yhden oireettoman päivän ajan.

Juttua muokattu kauttaaltaan kello 16.3. 20.54. Lisätty Keusoten tietoja sekä kuntayhtymän johtajan kommentit.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat