Puheenaihe

Tartunnat lisääntyivät Hus-alueella viikonloppuna – suojavarusteissa estetään hamstrausta, käsidesin pumppupulloissakin vajetta

Kuvituskuva.

Eija Kvintus

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin alueella todettujen koronavirustartuntojen määrä lisääntyi selvästi viime viikon loppua kohti.

Huslabissa analysoiduissa näytteissä todettiin perjantaina 53, lauantaina 71 ja sunnuntaina 60 uutta koronavirustartuntaa.

Yhteensä Husissa on todettu 438 koronavirustartuntaa.

Koronaviruspotilaiden hoidon osalta tilanne Husissa on vielä rauhallinen. Hoidossa on noin 30 tartunnan saanutta vuode- ja teho-osastoilla.

Potilashoidon yksiköt eivät ole ruuhkautuneet. Päivystysvastaanotoilla on ollut jopa normaalia rauhallisempaa.

 

Koronavirustartuntoja on Husin alueella selkeästi enemmän kuin muualla maassa, muistuttaa Husin tiedotteessa johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

– Erityisesti Uudellamaalla on tärkeää, että kansalaiset noudattavat Suomen hallituksen antamia ohjeita tiukasti ja pyrkivät kaikin keinoin estämään tartuntoja, Mäkijärvi painottaa.

Uusia tartuntoja on todettu myös henkilökunnassa. Kaikkiaan henkilökunnan tartuntoja on noin 40.

Tartunnan saaneet työntekijät ovat eristyksessä. Tartunnalle altistuneet selvitetään ja asetetaan kotikaranteeniin.

– Vaikka näillä toimenpiteillä on vaikutusta toimintaan, näemme ne välttämättömiksi, jotta tartuntaketjut saadaan katkaistua, sanoo Mäkijärvi.

Eristyksessä ja kotikaranteenissa olevien työntekijöiden määrä vaihtelee päivittäin. Eri syistä henkilökunnasta on poissa päivittäin 7–10 prosenttia, mikä on koko Husin tasolla ja vuodenaikaan suhteutettuna normaali tilanne.

 

Suojavarusteissa ilmeni jonkin verran puutteita viime viikolla tilausten ruuhkautumisen ja yksittäisten tarvikepuutosten vuoksi, Hus kertoo.

Viikonloppuna varastossa purettiin tilausruuhkia. Suojainten ja materiaalien riittävyyttä seurataan Husissa päivittäin.

– Estämme hamstrausta ja lisäämme viestintää suojavarusteiden oikeanlaisesta käytöstä. Suojainten sijoitteluun yksiköissä kiinnitetään huomiota ja siten estetään, ettei niitä viedä luvattomasti pois sairaalakäytöstä, sanoo Mäkijärvi.

Silmäsuojissa ja visiireissä on ollut saatavuusongelmia ja Husin välinehuolto testasi niiden puhdistamista. Testit osoittivat materiaalien kestävän puhdistuksen.

– Näiden tarvikkeiden uudelleenkäyttö on nykyisessä tilanteessa välttämätöntä, mutta se on myös samanaikaisesti taloudellista ja ekologisesti järkevää, huomauttaa Mäkijärvi.

Huoltovarmuuskeskus on käynnistämässä suojainten jakelun sairaanhoitopiirien varastoihin.

 

Käsidesin pumppupulloja käytetään niin ikään uudelleen. Hus on ohjeistanut henkilökuntaa säästämään pumppupullot uudelleen täyttöä varten, koska niiden saatavuudessa on ongelmia. Isoissa pakkauksissa käsidesiä on kuitenkin saatavissa.

Hus Apteekki on selvittänyt mahdollisuutta käynnistää käsidesin omaa tuotantoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Apu-lehti: HUS on kehottanut henkilöstöä pesemään kertakäyttöisiä suojia ja säästämään suojavälineitä20.3.2020 18.55
Paljastus sairaaloiden hätäratkaisusta riuhtaisi perussuomalaisten Riikka Purran vihamyrskyn keskelle – "Hyökkääjien joukossa oli ihmisiä korkeista asemista"22.3.2020 14.59
"Seitsemällä koronavirustartunta" – Musiikkitalon naistenpäivän juhlakonserttiin osallistuneet saattoivat altistua koronavirukselle20.3.2020 15.02
Talosaunat suljetaan 50 000 asukkaalta Helsingissä tartuntariskin takia – "Toivottavasti pyykkitupaa saa käyttää jatkossakin"17.3.2020 19.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat