Seuraa kevättä – näitkö jo leskenlehden?

Kevätseurantaan voi osallistua kuka tahansa luonnosta kiinnostunut.

Päivi Tuovinen

Luonto-Liiton kevätseuranta alkaa tulevana viikonloppuna. Kevään ensimmäisiä lintuja, kuten kiuruja ja laulujoutsenia, voi havaita muuttopuuhissa maan eteläosissa. Kevään ensikukkijoista leskenlehdet puskevat myös esiin, etenkin suojaisilla ja lämpimillä paikoilla.

Tänä vuonna havaintoja toivotaan etenkin soilla tavattavista lajeista: juolukan ja tupasvillan kukinnasta, vaivaiskoivun lehden puhkeamisesta, kurjesta, hyttysestä, tervapääskystä ja soidintavasta teerestä.

Kevätseurantaan voi osallistua kuka tahansa luonnosta kiinnostunut. Havaintoja kerätään 39 vakiolajin lisäksi seitsemästä teemalajista. Ensihavaintojen lisäksi tarkkaillaan lajien runsastumista. Ensihavaintojen päivämääriä voi kirjata ja ilmoittaa milloin tahansa. Lajien runsautta arvioidaan kaksiportaisella asteikolla joka toinen viikonloppu alkaen aina 9.-10.6. asti.

 Havaintoja otetaan vastaan kevään ajan netti- ja paperilomakkeella sekä tekstiviestillä. Havainnot kootaan Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan. Ohjeet havaintojen lähettämiseen löytyvät Kevätseurannan nettisivuilta osoitteesta www.kevatseuranta.fi.

 

Kommentit

Jep tosiaankin varma kevään merkki on,kun noi kiikarikauppiaat ja haitarinpalkeiden rääkkääjät ovat muuttaneet maisemiin.

Valtavan suuri moooiiiii.Osta hjyva kiikari.

Joitakin yksilöitä on tosin talvehtinut täällä.

PeeCee

Menimpäs kerran halpaan vuosia sitten, silloin en ollut edes kuullut näistä hepuista. Tarve oli, ja testikiikarit oli hyvät. Hinta tingittiin yli sadastakuudestakympistä kahteenkymppiin. Tehtiin kaupat. Kaivoi kassistaan uudenkarheen paketin. Kotona selvis että sain muovilinssiset lelukiikarit, eikä ne painaneet juuri mitään. Olis heti pitänyt hälytyskellot jo soida kun sain käteen sen.

Tällä oli Vladimirillä oli verukkeena tyhjä tankki ja kiire helsinkiin. Sen jälkeen törmäsin aika moneen myyjään lohjalla, karjaalla ja inkoossa. Kävin varottamassa kaupittelun kohteena olevia härmäläisiä, ja sanoin että nuo huijarit myy pelkkää paskaa ja poistuin

Sitäennen sanoin hepuille ettei teillä ole edes lupaa myydä kaupan pihassa ja uhkasin ilmoittaa poliisille jos eivät häivy. Hyppäsivät heti autoonsa ja lähtivätkin sitten seuraamaan minua. Ehkä ne näki kun nostin luurin korvalle, siihen oli jo näpytelty nro 112, poistuivatkin samantien muualle

vain kerran huijattu

Rengasfirmojen kierrätyskontteille vaan norkoilemaan halapoja ja hyviä 16" gummeja, mikäli persaukisuus vaivaa.

aatu

Eilen bongasin kevään merkkinä ylä-astelaisen kollin lampsimassa koulusta kotiin T-paita päällä ja lahkeet kääritty polviin.
Ulkona oli +2 ja kylmä tuuli.
Jos ei päätä palele, niin ei varmaan muukaan kroppa.

Bongari

Kilpilahdessa näin jo viime viikolla joutsenen, nyt niitä on kaksi.valitettavasti ovat sen verran kaukana sulassa että en pysty sanomaan ovatko laulu- tai kyhmyjoutsenia.

kuutu

Ope: "Ei nykynuoriso tunnista kuin hampun lehden". Heh,heh, vitsi varmaan? Nykynuorissa ei ole mitään vikaan. Ovat iloisia, osaavia, älykkäitä ja eteenpäin suuntaavia.

Ja niistä kevään merkeistä. Koiranpaska haisee jo, se on vanha juttu. Kostunut naapuritalo haisee homeelle, meille asti. Ja joo! Pakkasella jämähtävä liesituuletin toimii! On siis kevät! Tintit kiljuvat niin riemuissaan, että meinaavat ihan läkähtyä. Sekin on kevättä! Talvitakki tuntuu raskaalta ja kuumalta. Ihmiset näyttävät harmailta, mutta iloisilta. Kyllä. Varmasti on kevät.

Krookus

On ollut tarkkailtava jäisellä tiellä mihin uskaltaa astua.... Järvenpäässä ei hiekoiteta! Kaupunki laskee vain murtuneita luita.....
Mutta olipa herätys, ihanaa löytää joka kevät (ajatelkaa, miten meillä Suomessa
hienoa, kevään ihme joka vuosi Yhden vuoden ollut Suomesta pois, en tykkäisi olla jatkuvassa kesäässä! ! Uuden alku aina!!! On mahtavaa nähdä kevään puskevan esiin jään ja roudan alta! Mikä voima!

Kyyhkynen

Minä myös olen hullaantunut joka ikinen kevät, vaikka niitä jo monta on mennytkin, siitä luonnon riemusta, joka jaksaa aina uudestaan nostaan uuden elämän pintaan sieltä lumen ja jään alta.

Entisaikaan oli varma kevään merkki hyttysten surina, nyt se on mopopoikien ja -tyttöjen pörinä kaduilla ja kujilla.
Ei ole vielä kuulunut.

Mieluummin surinaa kuin pörinää

Varikset ja harakat on hauskan näköisiä, kun ne kantavat risuja pesänrakentamiseen.Ja pikkulintujen riemukas laulu aamulla. Kevät tulee IHANAA!!!!

Vivatsu

Kaikki linnut ja metsän eläimet ovat aina seuraamisen arvoisia.
Itse saatan keskustella variksen kanssa ja joskus olen saanut jopa vastauksen.

Kevätkesän aamuiset lintujen sinfoniakonsertit ovat parasta, mitä ihminen voi kuuloaistisa kautta saada.
Valoisina aamuöinä kannattaa herätä noin neljän aikoihin ja jalkautua metsään kuuntelemaan luonnon ilmaiskonsertteja!!

Hyttynen

noi on selvät kevään merkit. ennenvanhaan samaa harrastettiin jossain kallioilla tai metsissä mutta minkäs teet kun kaikki alkaa olemaan rakennettu täyteen

rane

Kuinka ihmeessä kukaan voi potea kevätväsymystä??? Tämäkin kevät taas, jos mikään on uuden elämän alku!

Se, jos mikään, niin piristää kummasti. Pitäisi ainakin, siis meitä kaikkia kuolevaisia.......

herra kevät

Edessä on vielä huhtikuu, joka on T.S. Elliotin mukaan kuukausista julmin. Valolla on ihmeellinen vaikutus ihmiseen, toisille positiivinen toisille negatiivinen.
Silmä odottaa vihreyttä ja eiköhän tuo huhtikuukin taklata perusteellisella pääsiäisherkkujen nauttimisella.

Toukolintu

Jotenski ihmistä häiritsee, kun aamulla 5.30 hakee Hesarin laatikosta ennen aamukahvia töiden aloitamista ja mustarastas, joka söi viime syksyn viinirypäleet, on aloittanut jo viideltä semmoisen konsertin. Kun lopettaa työt 21.00 mitään konserttia ei enää ole ilahduttamassa. Mikä avuksi?

Kaikki tiet vievät Vihtiin!

Käki kukkuu, tikka koputtelee, 1. hyttynen (sisällä!), kärpäsiä ullakolta, pieniä hyönteisiä ulkona.... Ennen on ensimmäiset kyyt tulleet Pääsiäisenä, varmaan nytkin.
Iloista kevättä kaikille!

Mukkelo

Yksi kuppanen kyy löytyy Karisjärveltä, mutta se litsataan tänä Pääsiäisenä ja poikaset pannaan vankilaan ;-)

Karisjärven kuppa

Uusi lumi on vanhan lumen surma. Penskana aina ärsytti nämä vanhan kansan hokemat, mutta mitä enemmän vuosia kilahtaa mittariin, sen selväpäisemmiltä ne vaikuttavat. Paas kattoen, Asiaihminen, akkunasta ulos loppuviikolla, ja huomaat kevään edenneen pitkän harppauksen eteenpäin.

Keltainen toukokuu, mikset sä jo tuu? Taitaa potea kaamosta ja D-vitamiinin puutetta vielä koko kansa. Kohta harmaat ihot saavat väriä ja mielikin kirkastuu. Sitä odotellessa (vielä pari päivää)! Ihmiset kuoriutuvat synkistä toppatakeista ja pipoista kuin perhoset kesällä. Vähän aikaa kun "siipiä levittelee" on jo kesäihminen kuosissa.

Pirkko-Pietari

Selvä kevään merkki on, kun koulujen läheisyydestä alkaa näkyä valtavat määrät tupakantumppeja! Karmean näköistä ja sitä ihmettelen, että miten koululaiset käyvät tupakalla välitunnilla, vaikka Suomen lain mukaan tupakkaa saa ostaa vasta 18-vuotta täyttänyt henkilö...katsokaapa maahan, kun kävelette Porvoossa.

Koiranjätöksistä on turha marista, koska kyllä yhtä ällöä ovat tupakantumpit ja lapsille todella vaarallisia, jopa vaarallisempaa syötynä kuin koiranp.

Nikke

No, mutta onneksi olkoon! Leskenlehti voi olla parempikin saada vain naapurin entisen ammattilaisen jakamana. Herrasmieshän ei kieltäydy koskaan ;-)

Karisjärven jakajan kouluttaja

leskenlehtiä on näkyny rivittäin useita yksilöitä orthex oy konttorin seinän edustalla kertoi kari kallonen imitoi tai esiintyi

koppelo

Lauri Viidan sanoin:

Räntäseula seudun päällä
saappaan alla lotinaa
lantajuova järven jäällä
kevät tulee - ihanaa!

asiaihminen

Punarinta ja järripeippo tänään. Aah, niin kauniita ovat. Peippo tuli jo aiemmin, tänään laulaa luritteli hieman flunssaisena ;)

Tarhalintu