VierasblogiTässä blogissa kirjoittavat toimituksen vieraat.

Nyt on tuhannen taalan paikka – tehdään Nurmijärvestä Suomen yritysystävällisin kunta

Muusikko Andy McCoy on todennut: ”sun pitää varoo mitä sä haluut, koska sä voit saada sen”. Toisin päin ajateltuna, tavoitteet on syytä pitää korkealla.

Nurmijärven tulee tavoitella asemaa Suomen yritysystävällisimpänä kuntana. Meillä on siihen kaikki mahdollisuudet: oivallinen sijainti hyvien liikenneväylien varrella, osaavaa ja koulutettua työvoimaa, ostovoimaa sekä tilaa ja tontteja. Kunnan elinvoimarooli sekä elinkeinopolitiikka korostuvat sote-uudistuksen myötä.

Elinkeinoelämän arviointikriteerien mukaan hyvän yritysilmaston elementtejä on mm., että päätösten yritysvaikutuksia arvioidaan, yritykset ovat mukana tuottamassa kuntapalveluita ja että yrityksiä kohdellaan tasapuolisesti.

Kilpailutukset tulee hoitaa ammattitaidolla niin, että paikallistenkin yrittäjien on mahdollista osallistua hankkeisiin. Kunnalla on aitoa kiinnostusta yrityksiä kohtaan. Kaavoitus on joustavaa ja ripeää. Lupaprosessit ovat sujuvia ja kunnan kanssa voi asioida sähköisesti uutta teknologiaa hyödyntäen. Liikenneratkaisut toimivat. Kiinteistöverot, vesimaksut ja muut maksut ovat kohtuullisia.

Näissä asioissa pärjäämme jo vähintäänkin kohtalaisesti, mutta tavoitteet on syytä asettaa huipulle. Reseptin ydin on mielestäni, että elinkeinopolitiikkaa tarvittavia toimenpiteitä rakennetaan yhdessä yrittäjien kanssa. Yrittäjäyhteistyöhön on Nurmijärvellä aika-ajoin panostettu runsaasti ja se on aina tuottanut hyvää tulosta. Yhteistyössä yrittäjien kanssa on tehty elinkeinopoliittinen ohjelma, jonka edellisen version eräpäivä on ollut 2015 ja olisi syytä pikaisesti päivittää.

Olennaista on myös, että kunnassa on johtotasolla sisäistetty yrittäjyyden ja elinkeinopolitiikan merkitys kunnalle. Kaikki toimialat osaltaan vastaavat yritysystävällisestä toimintaympäristöstä. Elinkeinoasioista päävastuu on kunnanjohtajalla ja elinkeinojohtajalla, joiden on myös sitouduttava henkilöinä heittäytymään asioiden edistämiseksi.

Nurmijärvellä on nyt tuhannen taalan paikka uuden valtuuston ja ensi vuonna vaihtuvan kunnanjohtajan myötä ottaa vahvempi ote elinkeinoasioissa. Uudistettu kuntalaki antaa tälle myös tuen, määrittelemällä kunnan tehtäväksi edistää alueensa elinvoimaa. Haastankin täten kaikki kunnan viranhaltijat, luottamushenkilöt ja etenkin yrittäjät mukaan tekemään Nurmijärvestä Suomen yrittäjäystävällisintä kuntaa.

Vierasblogi

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet