Nurmijärven Hengitysyhdistys

Liikkumispolulta virtaa kaamoksen voittamiseen

Kaamosaika käy monen voimille, kun päivät lyhenevät ja on pimeää. Virtaa pitäisi saada jostain muualtakin kuin makeisrasiasta. Erityisesti pitkäaikaissairaille, kuten keuhkoahtaumatautia sairastaville, hyvästä ravinnosta ja riittävästä liikunnasta huolehtiminen ympäri vuoden on tärkeää. He kirjaimellisesti joutuvat liikkumaan ”henkensä edestä”.

Säännöllinen liikunta itsenäisesti tai vertaisen kannustamana tukee hoitotyön onnistumista.   Pitkäaikaissairaan liikuntaa voi tukea kannustamalla, lähtemällä mukaan liikuntakaveriksi, ohjaamalla erilaisiin liikuntaryhmiin sekä huolehtimalla kuntatasolla liikuntapolkujen olemassaolosta.

Terveydenhuollon ammattilaiset voivat kannustaa pitkäaikaissairaita, kuten keuhkoahtaumatautia sairastavia liikkumaan antamalla lähetteitä, kirjallisia ohjeita ja suosituksia. Sairastuneet tarvitsevat yksityiskohtaisesti tietoa siitä, missä ja milloin liikunnallinen kuntoutus voi alkaa, kuinka sinne mennään ja kuka on liikuntapoluissa vastuuhenkilönä ja tukena.

Liian moni pitkäaikaissairas jää itsekseen pohtimaan, mikä on hänelle turvallista ja kuntouttavaa liikuntaa. Niin lääkärit, hoitajat, fysioterapeutit kuin farmaseutit apteekeissa ovat kaikki saumattoman yhteistyön kannalta avainasemassa. Jokaisen ammattiryhmän panosta tarvitaan muistuttamaan sairastunutta paikallisista vaihtoehdoista ja toimintatavoista liikuntapolulle pääsemiseksi, ja kannustamaan siinä pysymisessä.

– Meillä Nurmijärven hengitysyhdistyksessä järjestetään paljon erilaista liikuntaa, esimerkiksi  vesijumppa ja happiliikkujat-ryhmä, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Tuula Rinnekari.

Nurmijärven Hengitysyhdistyksen toiminnasta saa helposti tietoa verkosta osoitteesta www.hengitysyhdistys.fi/nurmijarvi. Vertaisliikunta kannustaa ja tuottaa sekä mielen että fyysisen kunnon hyvinvointia. Hengitysyhdistykseen voivat olla yhteydessä hengitysterveydestä kiinnostuneet, hengityssairaat ja heidän läheisensä, sekä hoitoketjuissa ja liikkumispoluissa mukana olevat ammattilaiset.

Maailman keuhkoahtaumapäivää vietetään keskiviikkona 15.11.2017. Hengitysliitto kannustaa silloin erityisesti keuhkoahtaumatautia (COPD) sairastavia viettämään päivää liikunnallisissa merkeissä.   Nurmijärven Hengitysyhdistys on 15.11. klo 10-14 Hyvinkään sairaalassa esittäytymässä yhdessä Hyvinkään ja Keski-Uudenmaan Hengitysyhdistyksien kanssa.

 

Nurmijärven Hengitysyhdistys

Aikaisempia kirjoituksia

Nurmijärven Hengitysyhdistys

Nurmijärven Hengitysyhdistyksen tarkoituksena on edistää hengityssairaiden ja heidän läheistensä elämänlaatua sekä toimia heidän edunvalvonta- ja tukijärjestönä. Yhdistys toimii myös terveyden edistämisen ja puhtaan elinympäristön puolesta. Yhdistys on perustettu vuonna 1941 Kiljavannummen parantolassa.

Uusimmat mielipiteet