Ulla YliherneKirjoittaja on Sipoon Sanomien vs. päätoimittaja

Hakuna matata sirkoille

Lapsena yksi suosikkini animaatioelokuvista oli Disneyn Leijonakuningas. Muistan vielä näin vuosien jälkeenkin lähes ulkoa kohtauksen, jossa mangusti Timon ja pahkasika Pumba opastavat leijonanpentu Simbaa hyönteissyönnin saloihin.

Limaista, mutta maukasta, totesikin leijonanpentu, joka ensimmäistä kertaa maistoi ötökkää selvittyään yli ennakkoluuloistaan.

Enemmänkin rouskuvaa ja rapeaa, ovat esimerkiksi sirkkoja maistaneet ystäväni sanoneet. Niin, tässä kohtaa täytyy tehdä tunnustus. Kun sain ensimmäistä kertaa friteerattuja sirkkoja lautasellani eteeni, jänistin.

En niinkään siksi, että olisin epäillyt sirkan olevan pahan makuista vaan pelkästä suppeasta ja ahdasmielisestä ajatustavastani. Ennakkoluulot ottivat vallan.

Olen kaikkiruokainen, mutta mikäli lihan syönnin karsiminen ja maailman pelastaminen jää minun harteilleni, olen valmis ryhtymään suoraan kasvisruokailijaksi.

Nurmijärven Uutisten haastattelema raalalainen sirkkafarmari Kari Savolainen kertoo, että sirkkatuote on maultaan mieto.

Tuote ei ole hyvän tai pahan makuinen sen takia, että sen joukkoon on laitettu sirkkaa.

Savolainen kertookin sirkkojen olevan ekologinen ja eettinen vaihtoehto lihalle. Kun maapallon väestömäärä kasvaa, ympäristö ei enää kestä lihantuotantoa. Korvaavia proteiinin lähteitä on pakko löytää.

Savolaisen koko haastattelun voit lukea tämän lehden sivulta neljä.

Leijonanpentu ylitti elokuvassa ennakkoluulonsa rohkaisemalla itseään sanomalla swahiliksi ”ei huolta”. Joten ehkä minäkin vielä jonain päivänä. Hakuna matata!

Ulla Yliherne

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet