A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Liian hyvä ihminen

Tärkeintä on, mitä hyvä ihminen syö, eikä mitä hän sanoo?

Lihantuotanto on keskeisessä asemassa ilmastonsuojelussa, kun mitataan puhtaan veden kulutusta ja tuotantoeläinten pieruista syntyvää metaania.

Se paha, mikä toteutuu kansainvälisessä ruokatuotannossa, ei ole sama asia Suomessa. Meillä tuotannon mittakaava on paljon pienempi.

Ennen kuin julistetaan rajat hyveelliselle syömiselle ja tuomitaan paheelliset ateriat, asioita pitäisi suhteuttaa."

Terveellisinä pidettyjen hedelmien, kasvisten, meijerituotteiden ja merenelävien tuotannolla on myös haitallisia ympäristövaikutuksia, jotka pitää huomioida vertailuja tehtäessä.

Eri ruoka-aineiden luontokuormitusta pitäisi verrata mittaamalla koko ketjua ruoan kasvatuksesta, prosessoinnista, kuljetuksesta, myynnistä, palveluista, säilytyksestä, kotitalouksien käytöstä ja hävikistä syntyvistä rasituksista. Tämä vähentäisi vääriä väittämiä.

Ennen kuin julistetaan rajat hyveelliselle syömiselle ja tuomitaan paheelliset ateriat, asioita pitäisi suhteuttaa.

Kun kasvissyöjä lentää lomalle Thaimaahan, hän kuormittaa ympäristöä yhtä paljon kuin kahdeksan vuotta Suomessa pysyvä naudanlihansyöjä, Luonnonvarakeskus arvioi.

Lähes 99 prosenttia kaupan myymistä ruokakiloista ei ole luomua. Helsingin hipsterien keskuudessa luomun osuus voi nousta sataan. Heidän kaupalliset ruokapiirinsä ostavat suoraan tiloilta. Tunnuksettomat pakettiautot toimittavat tavarat ilman kuittia, mikä halpuuttaa ruokakassia neljänneksellä.

Kaupassa luomun hinta on kaksin- tai kolminkertainen tavalliseen tuotantoon verrattuna, mikä vaikuttaa kysyntään. Lähes puolet myynnissä olevista noin 3 000 luomutuotteesta on tuontitavaraa, joiden kuljetusmatkat aiheuttavat enemmän päästöjä kuin kotimainen tuotanto.

Viimeiset 500 vuotta eurooppalaiset ovat pyristelleet irti uskonnon moraalisäännöistä Martti Lutherin hengessä. Nyt on selvää, että keho kuuluu itselle ja abortti on yksityisasia, mutta jokainen suupala halutaan säätää.

Ilmastoaktivistit määrittelevät ”hyvän ihmisen” mallia, jota runoilija Goethe (1700-luvulla), filosofi Marx (1800-luvulla), vallankumousjohtaja Lenin ja kirjailija Brecht (1900-luvulla) pitivät hyväuskoisen hölmön ja hyödyllisen idiootin prototyyppinä.

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet