Riitta KetolaKirjoittaja on Nurmijärven Uutisten toimittaja.

Lapset kärsivät aina vanhempien riidoista

En tunne ketään, joka pahoinpitelee puolisoaan tai lapsiaan. Näin varmasti sanoo moni. Väitän, että jokaisen nurmijärveläisen ystävä- tai tuttavapiiriin kuuluu joku, joka käyttää henkistä tai fyysistä väkivaltaa puolisoaan tai lapsiaan kohtaan.

Välttämättä sinä et tiedä kuka hän on tai ehkä et tahdo uskoa, vaikka sinulle asiasta kerrottaisiinkin nimeltä mainiten.

Kyllä, tuo väkivallan käyttäjä on todennäköisesti aivan tavallinen, työssäkäyvä äiti – tai useammin kuitenkin isä – joka pukeutuu hyvin, hallitsee pöytätavat ja small talkin, eikä käytä liikaa alkoholia.

Kun kyse on puolisoiden välisistä väkivallanteoista, jotka eivät kohdistu lapsiin, vanhemmat usein luulevat, etteivät lapset kuule ja näe mitään. Hyvin usein se on väärä luulo.

Vuonna 2016 Nurmijärven kunnan sosiaalitoimeen tuli 186 perheväkivaltaan ja väkivaltaan liittyvää lastensuojeluilmoitusta. Vuonna 2017 ilmoitusten määrä oli 208 kappaletta. Pääasiassa kyse on aikuisten välisestä väkivaltaisesta riitelystä.

Nurmijärvellä on herännyt huoli lapsista, sillä toistuva väkivallan kuuleminen ja näkeminen on haittavaikutuksiltaan samankaltainen kuin tilanne, jossa lapsi olisi itse kohteena.

Nurmijärvellä tehdään yhteistyötä Lyömättömän Linjan kanssa. Se antaa apua ja tukea kaikille perheväkivallan osapuolille. Niinpä apua saa halutessaan myös se, joka käyttää väkivaltaa läheisiään kohtaan. Apua kannattaa ehdottomasti hakea!

Väkivaltaan kiinnitetään aika ajoin huomiota erilaisin kampanjoin. Niistä yhden toteuttaa Nurmijärven Zonta-kerho, joka sunnuntaina 25.11. valaisee Rajamäen uimahallin oranssiksi noin vuorokauden ajaksi. Tapahtuma liittyy maailmanlaajuiseen kampanjaan, jolla halutaan lisätä tietoisuutta naisiin ja tyttöihin kohdistuvasta väkivallasta.

Riitta Ketola

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet