LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Mielipide: Vaskomäen päiväkodin epäonnistunut remontti riskeeraa lasten ja työntekijöiden terveyden

Vaskomäen päiväkodissa tehtiin vuonna 2017 sisäpintoihin kohdistuva peruskorjaus ja samalla uusittiin talotekniikka. Remontti saatiin valmiiksi vuosien 2017 ja 2018 vaihteessa.

Riikka Laine

16.1.2019 Nurmijärven kunta järjesti Vaskomäen päiväkodissa lasten vanhemmille tiedotustilaisuuden päiväkodin sisäilmaongelmista. Päiväkodin peruskorjausremontin valmistumisesta on kulunut reilu vuosi.

Ennen peruskorjausta päiväkodissa on ollut sisäilmaongelmia. Tuolloin mm. sisäilman kerrottiin olleen tunkkainen. Peruskorjausremontti maksoi noin 1,2 miljoonaa euroa, josta rakennusurakan osuus oli noin 700 000 euroa.

Tiedotustilaisuudessa kävi ilmi, että peruskorjausremontissa on epäonnistuttu pahoin. Peruskorjausta ennen ei ole selvitetty perusteellisesti mistä aiemmat sisäilmaongelmat ovat johtuneet, ja vanhat vaurioituneet rakenteet ja eristeet olivat jätetty paikoilleen.

Rakennuksessa olevia riskirakenteita ei tutkittu eikä korjattu. Toimimattomia rakenteita on heikennetty entisestään uusilla ratkaisuilla.

Toivottavasti päättäjät vaativat perusteellista selvitystä Nurmijärven kunnan tilakeskuksen toimintatavoista.

Tilanteesta erittäin huolestuttavan ja vakavan tekee se, että kohteen rakennusvalvonnasta on tilakeskuksen mukaan vastannut Nurmijärven kunta. Jo vähääkään rakennusfysiikkaa tunteva henkilö tunnistaa vanhoista rakennekuvista mahdollisia ongelmakohtia rakenteissa.

Ongelmia rakennuksessa on ainakin yläpohjassa, alapohjassa, ulkoseinissä sekä sokkelirakenteessa. Rakennusteknisesti kohteen remontti näytti vastaavan ennemmin pintaremonttia kuin peruskorjausta.

Vanhan rakennuksen alapuolella on hiekkatäyttö. Maanpinta rakennuksen ulkopuolella on osin rakennuksen lattiapinnan yläpuolella. Nyt rakennukseen tulee kohdistumaan erittäin suuri kosteuspaine alapuolelta. Muovimatolla pinnoitetut lattiapinnat pahentavat tilannetta entisestään ja alhaalta nouseva kosteus jää loppujen lopuksi muhimaan muovimaton liimoihin. Kyseinen tilanne on erittäin hankala ja kallis korjata luotettavasti.

Tilanteessa on kyse mielestäni vakavista laiminlyönneistä. Valitettavasti tilanne johtaa helposti siihen, että uusia korjauksia tehdessä korjauskustannukset nousee suuremmiksi kuin uuden rakennuksen rakentaminen olisi maksanut. Uusien mahdollisten korjauksien toimivuudesta ei myöskään ole täysiä takeita, koska rakennuksen rakenteissa on perusteellisia rakennusteknisiä ongelmia. Tilanteessa, jossa remonttiin on hukattu jo 1,2 miljoonaa euroa joudutaan helposti kierteeseen, jossa pyritään etsimään tilanteeseen helppoja korjauksia.

Toivottavasti Nurmijärven kunnan päättäjät ovat asiassa hereillä ja vaativat perusteellista selvitystä Nurmijärven kunnan tilakeskuksen toimintatavoista ja osaamisesta. Vaskonmäen päiväkodin sisäilmaa pyritään nyt puhdistamaan ilmanpuhdistimilla, jotta toimintaa pystyttäisiin jatkamaan kunnes päätökset jatkosta saadaan tehtyä. Tilanteeseen odotan Nurmijärven kunnalta nopeita päätöksiä.

A.Heikkinen

Päiväkotilaisen huolestunut vanhempi.

Kirjoitus on julkaistu Nurmijärven Uutisten mielipidepalstalla.

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet