LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Mielipide: Yhdessä rasismia vastaan – näytetään, että olemme sivistyneitä ja yhtä tärkeitä jokainen

Tällä viikolla vietetään Punaisen Ristin valtakunnallista rasisminvastaista viikkoa. Torstaina 21.3. on lisäksi YK:n vuonna 1966 aloittama päivä kaiken syrjinnän lopettamiseksi maailmassa.

Rasismi perustuu pelkoon ja tietämättömyyteen, joka voi johtaa vihaan estäen uuden ihmisen tai ihmisryhmän kohtaamisen arvostavasti. Itselle outoja ihmisiä edustavat erilaista etnistä syntyperää olevat, iholtaan eriväriset, kulttuuriltaan, äidinkieleltään ja uskonnoltaan erilaiset ja vammaiset ihmiset, jotka saatetaan kokea jopa alempiarvoisiksi kantaväestöön verrattuna. Pelko on vihan siemen.

Saamelaiset ovat meidän Pohjolamme alkuperäiskansaa. He asuttivat Suomea Pirkanmaalla asti, josta joutuivat siirtymään aina vain pohjoisemmaksi uuden maatalousvaltaisen asutuksen tieltä. Heidän pienikasvuista vinosilmäistä rotuaan ja paimentolaistapojaan ja seitojaan pidettiin yhteen sopimattomina uudisasukkaiden elämään, uskontoon ja kasvavaan omaan kulttuuriin. Se oli rasismia.

Toisen maailmansodan jälkeen saimme asutettavaksi 420 000 henkeä Karjalasta, Suomen itäosista luovutetuilta alueilta. Heidän vilkkautensa, iloisuutensa ja toisenlaisuutensa oli sokki etenkin hitaille hämäläisille ja jäyhille pohjalaisille. Heidän tapojaan vieroksuttiin. Se oli rasismia.

Jokainen meistä on kuullut haukkumasanat: jutku, manne, ryssä, matu. Ne ovat rasistisia. Mitä hyvää niiden käyttäjä saavuttaa?

Näytetään, että olemme kehittyneitä ja sivistyneitä ja yhdenvertaisia.

Vuoden 2008 kunnallisvaaleissa julkisuuteen nousi maahanmuuttokriittinen liike. Se perustaa maahanmuuttokielteisyytensä kulttuurien yhteensopimattomuudella ja taloudellisilla menetyksillä, johon sirpalepommien räiskeessä tai mutaisissa pakolaisleireissä vuosia asuneiden lähimmäistemme hoivaaminen meidät johtaa. Eikö Suomi vain suomalaisille ole rasistinen ilmaisu, kun ottaa huomioon miten saamelaisia on kohdeltu näihin päiviin asti?

Kuntamme päättäjät ovat lupautuneet ottamaan kuntaamme vielä 25 kiintiöpakolaista. Näytetään, että olemme kehittyneitä ja sivistyneitä ja yhdenvertaisia ihmisinä ja yhtä tärkeitä jokainen. Ei vastaanoteta tulijoita hakaristipaidalla eikä Heil-tervehdyksellä.

Nurmijärven ja Rajamäen Punaisen Ristin osastot järjestävät huhtikuussa Tulijan-tukena-kurssin. Odotamme sinne lämpimiä viisaita ihmisiä.

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet