Nurmijärven Hengitysyhdistys

Hengitysliitto haastaa tekemään #tuoksutON-lupauksen

Tuoksuista on lupa nauttia, ne herättävät paljon tunteita ja muistoja. Kampanjassa muistutamme, että jokaisella on mahdollisuus lisätä elämänlaatua vähentämällä tuoksukuormaa. Kun tiedostaa, kuinka paljon erilaisia keinotekoisia tuoksuja käyttää päivän mittaan, ja millainen vaikutus niillä on muihin ihmisiin, on helpompi muuttaa tottumuksiaan.

Kannustamme tekemään pieniä ja suuria valintoja, joilla voi vähentää omaa tuoksukuormaansa. Tuoksukuormalla tarkoitetaan kaikkien käyttämiemme tuotteiden kasaantuvaa tuoksumäärää. Siihen kuuluvat esimerkiksi vaatteista ja vuodevaatteista irtoavat pesu- ja huuhteluaineiden tuoksut sekä siivousaineiden ja kosmetiikan tuoksut.

Eri tutkimusten mukaan noin 10–40 prosenttia aikuisista herkistyy tuoksuille. Tuoksuille herkistyneen ihmisen elimistö reagoi tuoksuihin ja niiden määrään eri tavalla kuin terveen ihmisen. Herkistyminen aiheuttaa erilaisia fyysisiä keskushermoston oireita kuten nuhaa, astmaa, päänsärkyä ja pahoinvointia. Koska tuoksuherkkyyden taustaa ei täysin ymmärretä, hyvää hoitoa ei ole.

Otetaan tuoksut puheeksi

Tuoksut ja tuoksuttomuuden voi ottaa puheeksi hyödyntämällä Hengitysliiton materiaaleja: tässä lehdessä saat 2 vinkkilistaa ja julisteen. Verkosta www.hengitysliitto.fi/tuoksuton pääset tulostamaan mieleisiäsi #tuoksutON-julisteita esimerkiksi työpaikan tai harrastuspaikan seinälle.

Sosiaalisessa mediassa (Facebook, Twitter ja Instagram) voit keskustella ja vaihtaa näkemyksiä tuoksuista ja tuoksuttomuudesta tunnisteilla #tuoksutON ja #suosikkituoksu. Vinkkejä tuotteista ja palveluista, jotka sopivat tuoksuille herkistyneille, voi myös jakaa.

Hajusteettomat tuotteet yhtä tehokkaita

Erilaisia hajusteita lisätään kosmetiikan, pesuaineiden ja ilmanraikastimien lisäksi myös siivous- ja hygieniatuotteisiin ja käyttötavaroihin. Suositamme tarpeettomien ja hyödyltään kiistanalaisten kemikaalien käytön rajoittamista kulutustuotteissa. Hajusteettomat tuotteet ovat yhtä tehokkaita. Tavarataloissa, kauppakeskuksissa ja marketeissa suosittelemme kiinnittämään huomiota kosmetiikka- ja pesuaineosastojen sijaintiin niin, että hajusteettomat tuotteet olisivat helposti saatavilla ja erillään muista tuotteista. Tällä pienellä asialla on suuri merkitys tuoksuille herkistyneiden asiointiin ja ostosten tekoon.

Tänään käyttämäni tuoksut ovat:

• vuodevaatteista ja vaatteista irtoavat pesu- ja huuhteluaineiden tuoksut

• siivousaineiden tuoksut

• kosmetiikkatuoksut (esim. hiusaineet, ihonhoitotuotteet, muut kemikaalit, hajusteet, partavedet)

• hygieniatuotteet

• savukkeet ja muut nikotiinituotteet

• savutuoksujen jäämät (esim. grillaus, savustus, saunan lämmitys)

• muut mahdolliset kemialliset tuoksut (esim. moottoriöljy, bensiini)

Minkä tuloksen sait tänään? Voisitko pärjätä huomenna vähemmällä tuoksukuormalla?

Nurmijärven Hengitysyhdistys

Aikaisempia kirjoituksia

Nurmijärven Hengitysyhdistys

Nurmijärven Hengitysyhdistyksen tarkoituksena on edistää hengityssairaiden ja heidän läheistensä elämänlaatua sekä toimia heidän edunvalvonta- ja tukijärjestönä. Yhdistys toimii myös terveyden edistämisen ja puhtaan elinympäristön puolesta. Yhdistys on perustettu vuonna 1941 Kiljavannummen parantolassa.

Uusimmat mielipiteet