LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Mielipide: Klaukkalan alueen krooninen epäsiisteys – kenen vastuulla?

Pujot rehottivat todella korkeina keskellä Klaukkalaa.

Lukijan kuva

Ylitilantien päiväkodin piha-alueen jatkuva hoitamattomuus on saanut asukkaat ihmettelemään, miksi näin on saanut jatkua jo lähes kolme vuotta. Osa piha-alueesta kulkee Tilankujalla, jota reunustivat pitkään kaksimetriset pujot. Nyt ne on lukuisten reklamaatioiden johdosta osittain kaadettu.

Tämä Tilankujan osuus on kuitenkin edelleen melkoinen näky. Kaksimetriset leikatut pujot on jätetty maahan ja alueella törröttää viisisenttiset pujontyngät.

Päiväkodin piha-alueen vieressä on myös toinen piha-alue hoitamatta. Näkymä molempien vastakkaisten taloyhtiöiden ikkunasta on todella ikävä!

 

Kävimme itse läpi kunnan palautejärjestelmä Solmuun kirjattuja palautteita, joissa on reklamoitu hieman saman tyyppisestä ongelmasta.

Aika usein saadaan seuraava vastaus: ”Nurmijärvellä on käytössä alueurakointi Klaukkalassa ja Lepsämässä, jossa valittu urakoitsija vastaa KOKONAISVALTAISESTI kunnan vastuulla olevista hoito- ja kunnossapitotöistä”. Tämän jälkeen annetaan YIT:n infran tiedot ja pyydetään ottamaan yhteyttä sinne.

Mielestämme tässä kunta ulkoistaa ulkoistetun toimijan tekemättä jätetyn työn reklamoinnin kuntalaiselle! Ja Solmu arkistoi palautteen hoidetuksi. Hoidettujen palautteiden osuus kaikista annetuista näytti olevan 96 prosenttia.

 

Allekirjoittaneen kysellessä asiaa, sain sähköpostiini tiedon, kun pujonleikkuu oli käynnistetty.

Viesti kuului näin: ”Selvitämme missä pujoa kasvaa ja kenen vastuulle sen hävitys kuuluu”.

Kuitenkin toisaalla selvästi mainitaan, että alueurakoitsija (YIT) vastaa kokonaisvaltaisesti kunnan vastuulla olevista hoito- ja kunnossapitotöistä.

Vastaukset alueen hoitovastuusta tuntuu olevan enemmän kuin hukassa. Jos taas nyt jostain syystä päiväkotien, koulujen ja terveyskeskusten alueet kuuluvat kunnan vastuulle, niin kunta ottakoon vastuun.

Ylitilantien päiväkodin hoitamaton alue sijaitsee Klaukkalan keskustassa lähellä kirkkoa, ei ”perähikiällä”.

Odotamme nyt selvitystä, mitä Nurmijärven kunnan/YIT:n välinen sopimus pitää sisällään, että tiedämme jatkossa mistä maksamme (mm. kiinteistövero). Ja ylipäätään valvooko kukaan alueiden hoitoa, tai hoitamatta jättämistä?

 

Myös se ihmetyttää, että talven aikana kerätyt hiekoitushiekat on ollut tapana tuoda Ylitilan päiväkodin ulkoilualueen vajan taakse. Etäisyys likaisesta hiekoituskasasta päiväkodin pihaan on noin 4 metriä.

Uskoisin, että tälle likaiselle hiekalle löytyy Klaukkalasta hieman tarkoitukseen sopivampi paikka. Viimeksi siitä haettiin tuota hiekkaa kaksi lavallista, eli ihan pienestä määrästä ei ole kyse.

 

Klaukkalan alueen ns. krooninen epäsiisteys on ennenkin ollut keskustelun alla, ja toisaalta ihmetyttää kirkonkylän todella hienosti hoidetut alueet. Alueellisesta tasa-arvosta tuskin voidaan puhua.

Klaukkalan alueen asuntotuotanto kasvaa lujaa vauhtia. Miten jatkossa voidaan taata näiden alueiden hoito, kun jo vanhojenkin alueiden hoito on melkoisen retuperällä?

Olemme tietoisia ko. alueen puistoraittisuunnitelmasta, mutta se ei mielestäni ole syy jättää alue hoitamatta. Vastaavia alueita löytyy lukuisia, ja tässä kirjoituksessa on kuvattu vain oma asuinalueemme.

Arita Skurnik ja Liisa Töyrylä

Klaukkala

 

Kirjoitus on julkaistu Nurmijärven Uutisten mielipidepalstalla.

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet