LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Mielipide: Miksi pieniä varkauksia ei selvitetä?

Kuvituskuva.

Venla Tirkkonen

Marraskuussa 2018 koululaiselta varastettiin (poliisihallinnon mukaan näpistettiin) Rajamäen uimahallista yli 200 euron arvoinen puhelin. Se oli lukittu hyväntahtoisen sähköyhtiön latauspisteeseen numerokoodilla.

Uimahalli toimi hyvin ja selvitti asian heti. ”Näpistys” näkyi valvontakamerassa.

Asiasta ilmoitettiin sähköisesti viipymättä poliisille jatkotoimenpiteitä varten. Seurasi pitkä hiljaisuus. Lisäselvityksiä ei pyydetty eikä ohjeita annettu.

Lopulta elokuussa 2019 tuli päätös. Päätöksen mukaan poliisille ei ole toimitettu pyydettyä valvontatallennetta. Lisäksi sellaista selvitystä, jonka perusteella ketään voisi esitutkintalain 3. luvun 3 §:n mukaisesti asettaa epäilyn asemaan ei ole.

Kirjallinen kaksisivuinen päätös koostui lähes kokonaan kapulakielestä, jota vain oikeusoppinut pystyy tulkitsemaan. Päätöksen mukaan siihen ei voi hakea muutosta valittamalla, mutta siitä on mahdollista kannella neljälle eri viranomaiselle.

Nyt tietenkin löytyy neuvojia, joiden mukaan ei edes kannata jättää puhelinta tällaiseen lataukseen, ja varsinkin numerokoodi pitää pystyä piilottamaan kanssaihmisiltä. Nämä neuvojat ovat jo sisäistäneet sen ajatuksen, että koko ajan pitää olla varuillaan ja epäillä kaikkia.

Itse en halua elää tällaisessa yhteiskunnassa, mutta on kai pakko opettaa sen pelisäännöt lapsille. Tässä myös koululaitokselle uusi tehtävä.

Julkinen hallinto on rakentamassa sairasta yhteiskuntaa, jossa pienet rikokset jätetään tutkimatta ja samalla tehdään ne sallituiksi. Tämä tapaus vei uskoa julkiseen hallintoon. Yritän poistaa tuntemukseni.

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet