Riitta KetolaKirjoittaja on Nurmijärven Uutisten toimittaja.

Kolumni: Kylmäävä ennakkopäätös

Kuvituskuva

Esa Arvekari

Asfalttiteiden huono kunto on ongelma koko Suomessa. Myös Nurmijärvellä on useita teitä, joita aina välillä paikkaillaan, mutta paikat eivät pysy pitkään tai korjauksia ei tehdä ajoissa, jolloin tie menee entistä huonompaan kuntoon.

Etelä-Pohjanmaan ely-keskus teki syys-lokakuun vaihteessa päätöksen siitä, että se lopettaa joiden tieosuuksien päällystevaurioiden korjaamisen kokonaan. Kyseessä on ensimmäinen tämänkaltainen päätös Suomessa.

Syyksi ely-keskus mainitsee rahanpuutteen. Maantieverkko on päässyt rapautumaan joissain paikoissa jo niin huonoon kuntoon, etteivät korjaukset tahdo enää auttaa – varsinkaan nykyisillä, niukoilla määrärahoilla. Tarkoitus on siis pelastaa se mikä voidaan.

Ely-keskus on määritellyt ne tiet, joilla ei enää tehdä päällystepaikkauksia. Kyse ei ole mistään asumattomien alueiden maanteistä, vaan sellaisista teistä, joiden varrella on paljon asukkaita ja päivittäisiä tienkäyttäjiä.

Ely-keskuksen tiedotteessa kuvaillaan tilannetta todella vakavaksi. Sellainen se aivan varmasti on.

Uudellamaalla toki liikennettä on monilla teillä vieläkin enemmän kuin Pohjanmaan lakeuksilla, mutta ennakkotapauksena tämä päätös on kylmäävä.

On vain ajan kysymys milloin muut ely-keskukset seuraavat perässä. Aivan varmasti on houkutteleva ajatus ryhtyä säästämään tällä tavoin. Toki päätöksen voisi toivoa olevan hätähuuto sille, että tienpitoon saadaan todellakin reilusti rahaa, mutta yleensä näissä toiveissa on aina loppujen lopuksi jouduttu pettymään.

Uudellamaalla on jo nyt täysin luokattomassa kunnossa olevia teitä. Jatkossa siis tulemme näkemään vähintäänkin reilusti alennettuja nopeusrajoituksia tai muita varoitusmerkkejä, joilla voidaan estää autonsa rikkoneiden korvausvaatimukset. Ehkä jopa teitä, joita ei enää hoideta!

Riitta Ketola

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet