LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Kolumni: Pitääkö Klaukkalan kasvusta olla huolissaan?

Olemme saaneet äskettäin lukea muutaman kerrostalohankkeen lykkääntymisestä Klaukkalassa. Pitääkö yksittäisistä lykkäyksistä olla huolissaan, mielestäni ei. Suurin kärsijä asiassa on kunnan maanmyyntitulot.

Juuri nyt Klaukkalassa on sisäilmaongelmaisia kouluja ja taajamakoulut täynnä, samoin päiväkodeissa ei ole liikaa tilaa. Myös jätevedenpuhdistamon kapasiteetti alkaa loppua. Arkiliikenne on kroonisesti puuroutunut ennen ohikulkutietä eikä joukkoliikenteestä saada ruuhkiin vetoapua. On valtava haaste hoitaa infran ja kiinteistöjen rakennusvelkaa ja korjausvelkaa samaan aikaan.

Klaukkalassa on rakennettu 2010-luvulla kerrostaloja ympäri kylää, yli 20 kpl. Kylälle on tullut myös lähes 500 omakoti- ja paritaloasuntoa (mm. Lintumetsä, Pikimetsä ja laaja täydennysrakentaminen), käytännössä kylän väkimäärä on kasvanut yli 20 %/ yli 2500 asukasta. Mutta onko se parantanut yksityisiä palveluita ja onko määrällinen kasvu luonut myös laadullista kehitystä arjen hyvinvointiin? Ei oikein, tämä näkyikin myös kunnan 2018 kyselyssä, jossa klaukkalalaiset olivat kautta linjan tyytymättömimpiä eri asioihin.

Monikko, Tornimäen portaat ja Tiiranrannan ehostus ovat olleet hyviä poikkeuksia mutta ”keskusta” on yhä elähtänyt, pysäköintihaasteet kasvavat ja vain osa uusista palveluyrityksistä elää pidemmälle. Niiden osalta me kyläläiset itse teemme valinnan euroillamme, uusi Nearby-konsepti on hyvä vastaisku ja myös Klaukkalan yrittäjät tekevät parhaansa asiassa.

Kautta aikain suurin asuinalue Vanha-Klaukka on myös juuri alkamassa. Se yksistään tuo yli 2000 asukasta luoden omat liikennehaasteensa Lepsämäntielle ja Klaukkalantielle. Tuleva isompi S-market vilkastuttaa vanhan keskustan aluetta, kyseisellä suunnalla on tehtävä onnistuneita ratkaisuja myös vanhan asematontin osalta. Halvin ja helpoin ei ole aina se paras valinta liikenneratkaisuissa pidemmän päälle.

Viirinlaaksoon on neljäs kohde tulossa ja Ali-Tilkassa on samoin uutta rakennuskantaa koko ajan tulossa ja valmiina. 2010-luvun Klaukkalan rakentuminen pesee minkä tahansa paikkakunnan vetovoiman eikä ole mitään syytä epäillä, että tämä vuosikymmeniä jatkunut kasvu tyssäisi varsinkin, kun liikenneolot helpottuvat pian.

Visa Tarikka

Kirjoittaja on kunnanvaltuutettu (kok.) ja teknisen lautakunnan jäsen.

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet