Riikka LaineKirjoittaja on Nurmijärven Uutisten päätoimittaja.

Kolumni: Millaiset lähipalvelut minä haluaisin?

Nurmijärven kunnan palveluverkkotyö on saanut minutkin pohtimaan omia lähipalveluitani ja niiden tärkeyttä. Päiväkoti-ikäisen äitinä minulle tärkein lähipalvelu on päiväkoti ja lähikauppa. Se tuo arkeen helpotusta, kun päiväkotiin pääsee kotoa nopeasti ja ruokakassit voi kantaa kotiin samalla matkalla.

Mutta kun todellisuudessa mietin palveluiden tarvetta lähitulevaisuudessani, päiväkodin tarve on aika lyhytaikainen. On luksusta, kun päiväkotiin voi kävellä, mutta todellisuudessa huomaan olevani päiväkodin pihassa yleensä omalla autolla. Tämä johtuu siitä, että työmatka Klaukkalaan on julkisilla lähes mahdoton. Siksi päiväkoti voisi siis ihan hyvin olla myös automatkan päässä – toki mieluusti työmatkan varrella.

 

Mutta jos mietin perheeni tulevaisuutta, niin alakoulun toivoisin olevan kohtuu lähellä – sen vuoksi olen taajamaan muuttanut. Päiväkodissa ja koulussa on kuitenkin se ero, että kouluun lapsi voi toivottavasti kulkea myös yksin, eikä häntä tarvitse olla joka kerta itse kuskaamassa. Yläkouluikäisenä valmiudet pidempään koulumatkaan ovat sitten toivottavasti jo paremmat, mutta ainakin alakoulun toivoisi olevan helpon matkan päässä.

 

Olen itse havahtunut myös siihen, että koulusta on tullut perheelleni tärkeä lähipalvelu jo nyt, vaikka lapseni on vasta 2-vuotias. Muutaman kilometrin päässä sijaitsevan koulun pihasta on tullut meille suosikkileikkipuisto, sillä upea uusi koulu vetää puoleensa koko perhettä. Siellä aikuiset voivat kuntoilla pihan kuntoiluvälineillä ja taapero nauttii koululaisten trampoliineista, keinuista ja kiipeilytelineestä. Villi veikkaus on, että parin vuoden päästä olemme koulun kentän laidalla seuraamassa pojan jalkapallotreenejä tai liikuntasalissa katsomassa salibandya.

Jos koulun kirjasto olisi vielä kaikille avoin ja salissa voisi välillä seurata konsertteja tai kokoontua kahvilaan tapaamaan ystäviä, niin kombo olisi mielestäni aika täydellinen.

Siitä en toki ole varma, että olisinko tyytyväinen äiti, mikäli koulu olisi lähellä, mutta tietäisin, että koulun oppilailla ei olisi samoja mahdollisuuksia kuin muiden koulujen oppilailla. Me olemme onnekkaita, kun lähikoulumme on uusi ja uuden ops:n filosofian mukainen. Mutta tämähän ei päde kaikkiin lähikouluihin.

 

Haastaisinkin sinut pohtimaan, mikä on sinun näkemyksesi lähipalveluista ja millaiset lähipalvelut sinä haluaisit ympärillesi jatkossa? Nurmijärven kunta järjestää helmikuussa kolme työpajaa, joissa kysytään asukkaiden näkemystä tulevaisuuden Nurmijärvestä ja miten asukkaat toivoisivat kunnan kehittyvän. Nyt jos koska kannattaa osallistua, sillä toiveista ei tule totta, ellet itse kerro haaveistasi.

Kun kunta nimenomaan toivoo vuorovaikutusta, niin tilaisuutta ei kannata jättää hyödyntämättä. Kunta on luvannut, että nämä tilaisuudet eivät ole enää samantyyppisiä kuin syksyn tilaisuudet.

Annetaan päättäjien ratkoa sitten, mihin rahat riittävät, mutta ideointi ja äänensä esiin tuominen ei ole tässä vaiheessa kielletty vaan suorastaan suotavaa.

Riikka Laine

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet