Riikka LaineKirjoittaja on Nurmijärven Uutisten päätoimittaja.

Pääkirjoitus: Ylpeästi impivaaralainen Nurmijärvi

Eipä tiennyt nuori palojokelainen 1830-luvulla, millaista sutinaa hän saa vielä liki 200 vuotta syntymänsä jälkeen synnyinpitäjässään aikaan.

Nurmijärven kunta päätti tällä viikolla julistautua jopa viralliseksi Aleksis Kivi -pääkaupungiksi.

Julistautuminen on Nurmijärvelle sikäli luonnollista, että Nurmijärvi on Aleksis Kiven syntymäkunta, ja mm. valtakunnallinen Aleksis Kivi Seura on pitänyt Nurmijärveä Aleksis Kivi -pääkaupunkina jo pitkään. Palojoella 10.10.1834 syntyneen kansalliskirjailijamme kirjallisessa tuotannossa on näkynyt monin tavoin vaikutteita Nurmijärvestä ja Aleksis Kiven työ sekä elämä näkyvät kunnassa monin tavoin.

Rohkeimmat ovat uskaltaneet kyseenalaistaa silti sen, oliko tämä todella tarpeen? Haluammeko todella näyttäytyä niin vahvasti historiaan nojaavana kuntana?

Kunta haluaa julistautumisella korostaa lukutaidon tärkeyttä, ja sen tärkeyttä ei varmasti kukaan kiistä. Kunhan tämä lukukunta-status hyödynnetään kunnassa oikein, niin sillä voidaan saada paljon positiivista aikaan.

Mutta oliko virallinen julistautuminen silti liikaa? Olisivatko Seitsemän veljeksen juhlavuoden juhlallisuudet ja Aleksis Kiven syntymän 200-vuotisjuhlallisuudet vuonna 2034 riittäneet?

Sen kunta on ainakin osoittanut, että Seitsemän veljeksen juhlavuoteen on panostettu ja ohjelma on ainakin kevätpuolella todella monipuolista. Juhlavuosi ei ole suinkaan pelkkä termi paperilla, vaan esimerkiksi tänä viikonloppuna kulttuurin ystäviä hellitään todenteolla.

Mutta toivottavasti myös jatkossa lippua pidetään korkealla ja ollaan ylpeästi impivaaralaisia. Kun julistautuminen on tehty, niin siihen pitää myös panostaa, etteivät ainakaan siuntiolaiset tai tuusulalaiset pääse irvailemaan.

Riikka Laine

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet