Nurmijärven Hengitysyhdistys

Uniapnea herättää elämänmuutokseen

Uniapneapäivänä 18.3. muistutetaan elämäntapamuutoksen tärkeydestä. Sairastuneella on hyvät mahdollisuudet parantaa omaan hyvinvointiaan.

Uniapneaa sairastaa eri arvioiden mukaan 9–24 % väestöstä. Sairaus on yleistynyt Suomessa ja tietoisuus sen hoidosta on kasvanut. CPAP- eli ylipainehengityshoitoa käytetään keskivaikean ja vaikean uniapnean hoitoon, elintapojen muuttaminen kannattaa kaikissa vaikeusasteissa.

– Ihmiset ovat kertoneet, että sairastuminen havahdutti heidät elintapamuutokseen. Jo pienikin painonpudotuskin vähentää oireita. Kannustan kurottamaan kohti terveellisempiä elämäntapoja pienin askelin, Nurmijärven Hengitysyhdistyksen puheenjohtaja Tuula Rinnekari rohkaisee.

Resepti on ennalta tuttu: pienin askelin tapahtuva painonhallinta, liikunta, tupakoinnin lopettaminen ja alkoholinkäytön vähentäminen auttavat. Terveydenhuollon ammattilaiset ovat kehittäneet Painonhallintatalon materiaalit lempeän painonhallinnan tueksi: https://www.terveyskyla.fi/painonhallinta

Parasta tukea sairauden kanssa elämiseen tarjoaa vertaistuki.

Klaukkalan kirjastossa Hengitysliiton kokemustoimijat Tapio Aaltonen ja Jouko Salminen luennoivat aiheesta uniapnea sekä uniapnealaitteet ja -maskit 12.3. klo 18. Tervetuloa kyselemään ja keskustelemaan kokemusasiantuntijoiden kanssa.

Nurmijärven Hengitysyhdistys

Aikaisempia kirjoituksia

Nurmijärven Hengitysyhdistys

Nurmijärven Hengitysyhdistyksen tarkoituksena on edistää hengityssairaiden ja heidän läheistensä elämänlaatua sekä toimia heidän edunvalvonta- ja tukijärjestönä. Yhdistys toimii myös terveyden edistämisen ja puhtaan elinympäristön puolesta. Yhdistys on perustettu vuonna 1941 Kiljavannummen parantolassa.

Uusimmat mielipiteet