Johannes KoromaKirjoittaja on työtä tekevä eläkeläinen.

Pääministeri tikkaa heittämällä

Kuuntelin ja katselin kevätvaalien ensimmäisen pääministeriehdokkaiden tentin. Kolmen suurimman eduskuntapuolueen puheenjohtajat istuivat kiltisti kuin koulupojat ja -tytöt EVA:n puheenjohtajan Jorma Ollilan tentattavina. Mari Kiviniemi, Jutta Urpilainen ja Jyrki Katainen saivat tentistä hyväksyttävän.

Puoluejohtajien vastausten perusteella kevätvaalien puolue- ja pääministerivalinta on äänestäjälle helppoa: jos ei halua heittää tikkaa, ehdokkaansa voi valita sen perusteella, haluaako pääministerin paikalle naisen vai miehen, jos pitää sitä merkittävänä. Pääministeri taidetaan valita nyt pienimmällä mahdollisella äänierolla.

Tiedän tekeväni vääryyttä ja yksinkertaistavani keskustelun, kun sanon, ettei ehdokkaiden linjauksiin saanut mitään eroa. Tai oli yksi: Jutta Urpilainen ilmoitti olevansa valmis nostamaan sekä ansiotuloveroa että yhteisöveroa, kun muut olisivat niitä alentaneet.

Kaikki olivat valmiit nostamaan kiinteistöveroa, erityisesti kalliiden kesämökkien, kukaan heistä ei halua leikata lapsilisiä eikä nostaa eläkeikää, mutta kaikki olivat valmiita kirittämään nuoret aikaisemmin työelämään. Kukaan ei kannata kuntien pakkoliitoksia eikä siirtäisi erikoissairaanhoitoa valtion vastuulle. Kuntien toiminnan tehostamisen tarpeestakin kaikki olivat yhtä mieltä, kun keinoja ei tarvinnut esittää.

Ja kaikkien kolmen pääministeriehdokkaan yhteinen iskulause oli: Työtä, Työtä ja Toivoa. Olisikohan neljäskään ehdokas siitä poikennut?

Ongelmien luvataan ratkeavan vaalikauden aikana luomalla 100 000 uutta työpaikkaa ja vauhdittamalla talouskasvu kolmeen prosenttiin vuodessa. Siinäpä se: miten tällaiset lupaukset lunastetaan? Kun ainoa vastaus oli innovaatiot, keksimällä uutta, se on aika kevyttä tavaraa.

Jos vaalikeskusteluun ei saada tätä suurempia linjaeroja, niin kaikki vaikeat ja erottavat näkemykset selviävät vasta uutta hallitusta koottaessa. Kaikki puolueet lähtevät niin tasavahvoina vaaleihin, että omien ja mahdollisten siirtyvien äänestäjien suojaus on täydellistä. Vain virheet lasketaan.

Ikävä sanoa, että puoluejohtajien visioista puuttuivat täydellisesti talouskasvun ainekset. Siltä osin keskustelu velan maksamisesta ja suomalaisen hyvinvoinnin ylläpitämisestä on edelleen pohjaa vailla.

Kun edellisestä lamasta noustiin Nokia-ilmiön avulla, nyt sitä ajetaan alas. Suomen teollisuustuotannon alasajo on jatkunut kohta vuosikymmenen, eikä se näytä vaivaavan ketään. Tehdasteollisuuden tuotanto on 1990-luvun lopun tasolla.

Vientiä tarvittaisiin paljon lisää, mutta eihän täällä ole vuosiin investoitu uuteen vientituotantoon, Olkiluodon ydinvoimalaa lukuunottamatta. Kenties sähköstä tuleekin uusi huipputuote vientiin.

Tätä maata ei nosteta kuopasta lisäämättä teollisuutta ja vientiä. Arvostan tietenkin palveluita, mutta pelkillä palveluilla ei pystytä maksamaan sekä velkaa että hyvinvointia. Odottaisin Suomen tulevaisuuden rakentajilta näkemyksiä siitä, miksei kukaan halua rakentaa tänne merkittävää uutta teollisuutta, ja mitä tilanteen korjaamiseksi voitaisiin tehdä.

Vihreä talous, hyvinvointipalveluiden vienti ja siirtyminen palveluteolliseen yhteiskuntaan ovat unelmia, eivät ratkaisuja. Tuulivoimateknologian piti olla yksi Suomen suurista mahdollisuuksista, nyt sen suuri hyödyntäjä Tanskakin joutuu luopumaan siitä Kiinan hyväksi.

Oli verotuksen kohde mikä hyvänsä, ansiotulojen veroprogression kiristäminen, pääomatulojen tai kulutuksen verottaminen, mikään verojen korotus ei riitä, jos ei ole enempää mitä verottaa.

Johannes Koroma[email protected]

Kirjoittaja on työtä tekevä eläkeläinen.

Johannes Koroma

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet