Matti Putkonen

Anekaupasta hiilenvihreään

Energiayhtiöt Fortum ja Teollisuuden Voima kertoivat luopuvansa aikeistaan aloittaa hiilidioksidin talteenotto Meri-Porissa. Hankkeesta luopuminen on takaisku niin hallituksen päästötavoitteille kuin kotimaisille ympäristöteknologian yrityksille.

Mikäli VTT:n tutkimustuloksiin on uskominen, niin nyt luovuttiin teknologiasta, jolla päästäisiin nopeimmin, tehokkaimmin ja edullisimmin asetettuihin hiilidioksidipäästöjen vähentämistavoitteisiin. Tällä uudella päästöteknologialla voitaisiin vähentää jopa päästöjä 30 prosenttia nykytasosta.

Näin Suomesta olisi tullut maailman päästöttömin maa. Samalla olisi voitu luoda ainakin yksi uusi pikku Nokia hyvinvointiyhteiskuntaamme rahoittamaan.

Mitä tekee maailman ympäristöystävällisimpänä itseään pitävä maamme hallitus. Ministerit seisovat tumput suorina tai oikeastaan tarkemmin katsottuna molemmat kädet kyynärpäitä myöten veronmaksajien taskuissa. Todennäköisesti siksi, että uusi päästöteknologia estäisi tehokkaasti ilmastopolitiikalla rahastuksen.

Hallituksen ilmastopolitiikka päästökauppoineen, viherenergiaveroineen ja syöttötariffijärjestelmineen takaa satojen miljoonien tulonsiirrot veronmaksajilta, kotitalouksilta ja yrityksiltä maatalousyrittäjille sekä metsänomistajille samalla lihottaen energiayhtiöiden johtajien optiosalkkuja useilla miljoonia.

Hallitus pitää hampaat irvessä kiinni nykyisestä ilmastopoliittisesta linjastaan, joka tuhoaa suomalaisen teollisuuden kilpailukyvyn ja nostaa kotitalouksien sähkö- ja lämpölaskua 20-30 prosenttia sekä leikkaa valtion budjettiin satojen miljoonien loven. Päästöt eivät vähene. Kivihiili vaihdetaan vain kantoihin.

Tiedän, kuinka vaikeata on myöntää olleensa täysin väärässä. Politiikassa se on kaikkein vaikein taiteenlaji. Tarvitaan näköjään vaalit, joidenka tuloksen avulla voidaan tehdä vasta täyskäännös ilmastopolitiikassakin.

Meillä ei vain ole ainakaan kahteen vaalikauteen rahaa harjoittaa nyt suunniteltua ilmastopolitiikkaa ilman, että peruskansalaisten sosiaali- ja turvaverkkoja heikennetään.

Todellinen vaihtoehto nykyiselle kalliille ja tehottomalle ilmastopolitiikalle on jo autoissa toimivaksi todettu ominaispäästöjärjestelmä, joka on toteutettavissa kaikilla muillakin päästöjä tuottavilla aloilla.

Nykyiset lämpöä ja sähköä tuottavat edulliset kivihiililaitokset voivat jatkaa toimintaansa. Hakaniemen torilta ei tarvitse häätää kauppiaita halkopinojen tähden. Siirrytään anekaupasta hiilenvihreään ilmastopolitiikkaan hyödyntäen suomalaista hiilipäästöjen talteenottoteknologia.

Matti Putkonen

Kirjoittaja on eläkkeellä oleva ex-viestintäpäällikkö.

Matti Putkonen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet