Rahan Perässä

Köyhä maksaa aina kalliisti

Kenellä on varaa maksaa rahasta 26 prosentin korko? Suomalaisilla pikavippien ottajilla on. Viime vuoden kolmena viimeisenä kuukautena suomalaiset ottivat pikavippejä 65 miljoonalla eurolla Lainoja oli lukumääräisesti runsaat 300.000 kappaletta. Pikavipeistä maksettiin samaan aikaan kaikkiaan 17 miljoonan euron korot ja muut kulut. Tämän mukaan pikavippejä maksettiin 26 prosentin korko. Samaan aikaan poliittiset päättäjät ovat huolissaan asuntoluottojen kallistumisesta nykyisestä parista prosentista ehkä 4-5 prosenttiin. Kuka on huolissaan pikavipeistä?

Luottomarkkinat ovat jakautuneet vinosti kahtia. Toiset kotitaloudet ottavat kasvavalla vauhdilla uusia asuntoluottoja. Niiden kokonaismäärä oli 2010 lopussa 80 miljardia euroa. Näiden luottojen vakuuksina oli vakituinen tai vapaa-ajan asunto. Asuntoluotot kasvoivat noin 7 prosenttia edellisestä vuodesta. Uusia asuntoluottoja kotitaloudet nostivat yhteensä 5 miljardia euroa syys-joulukuussa 2010.

Nuoret velkakoukussa

Pikavippejä ottavat useimmiten nuoret ja jatkuvissa maksuvaikeuksissa olevat kotitaloudet. Keskimääräisen pikavipin koko oli 214 euroa ja se maksettiin takaisin noin 32 päivässä. Laina-ajan kuluessa velalle kertyi kustannuksia keskimäärin 55 euroa eli maksettavaksi tuli keskimäärin 270 euroa.

Pikavipeillä ei ole vakuutta ja siksi niistä perittävät korot ja hoitomaksut ovat suunnattoman suuria verrattuna normaaleihin pankkien kulutusluottoihin tai osamaksukauppaan.

Sata miljardia velkaa

Kotitalouksien luottokanta oli 2010 joulukuun lopussa yhteensä 104 miljardia euroa, josta Kulutusluottoja ja opintolainoja oli vajaa 15 miljardia euroa. Luotot kasvoivat edellisen vuoden vastaavaan neljännekseen verrattuna noin 6 prosenttia.

Yritysten luottokanta oli samaan aikaan yhteensä runsaat 73 miljardia euroa. Syys-joulukuussa yritystoimintaa varten nostettiin uusia luottoja runsaat kymmenen miljardia euroa.

A-P. Pietilä on Suomen Lehtiyhtymän kaupunkilehtiryhmän johtaja, pääkaupunkiseudun suurten kaupunkilehtien vastaava päätoimittaja ja pitkäaikainen taloustoimittaja. Hän on seurannut rahoitusmarkkinoita kolmekymmentä vuotta, kirjoittanut pari tuhatta lehtijuttua ja kymmenkunta kirjaa. Hän sai valtion tiedonjulkistamispalkinnon 2009.

Rahan perässä -blogissa seurataan rahavirtoja, talouden liikkeitä ja ennen kaikkea kenen taskuissa rahat ovat.

Rahan Perässä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet