Rahan Perässä

Yksityistäminen on välttämätöntä

Valtion omaisuutta myydään seuraavan 10 vuoden kuluessa koko Euroopassa enemmän kuin kuluneina 50 vuotena yhteensä. Ylivelkaantuneet valtiot keventävät velkataakkaansa myymällä niin yrityksiä, lentokenttiä kuin rautateitäkin. Yritysjärjestelyjä hoitavat pankit tulevat ansaitsemaan miljardeja euroja välityspalkkioina. Myös Suomen valtio joutuu luopumaan yritysosakkeistaan. Poliitikot, jotka eniten ovat vastustaneet valtion omaisuuden myyntiä, joutuvat innokkaimmin toteuttamaan kauppoja estääkseen palkansaajien ja keskiluokan veronkorotukset. Valtioiden omaisuuskauppojen seurauksena julkisen sektorin koko tulee supistumaan merkittävästi ja samalla syntyy uusia monikansallisia suuryrityksiä, jotka hoitavat entisiä julkisia tehtäviä.

Euroopassa tullaan yksityistämään valtionyhtiöitä, kiinteistöjä, kaivoksia, moottoriteitä ja lentokenttiä ennen kokemattomalla tavalla. Ylivelkaiset valtiot myyvät omaisuutta sijoittajille saadakseen käteistä rahaa velkojensa maksamiseen.

Yksityistämisohjelmalla yli varojensa eläneet valtiot supistavat julkista sektoriaan sen kokoiseksi, että sen toiminta voidaan rahoittaa verovaroin.

Kyseessä on hallittu velkajärjestely, jota nyt aivan suotta pelätään. Velkajärjestelyn seurauksena laitetaan suu säkkiä myöden eli aletaan elää sen mukaan, mihin on varaa. Se on tervettä taloudenpitoa. Tätä edellyttävät jo nyt Kreikan, Irlannin ja Portugalin lainapaketit. Euroopan unionin jäsenmaat, Suomi muiden mukana ja Kansainvälinen valuuttarahasto edellyttävät ylivelkaisia valtioita tekemään yrityskauppoja, jotta EU-jäsenmaiden veronmaksajat joutuisivat hätärahoittamaan velkamaita mahdollisimman vähän.

Satojen miljardien yrityskaupat

Kreikka, Portugali, Irlanti ja Espanja joutuvat varmuudella myymään valtion omistamia yrityksiä ja sijoitusosakkeita satojen miljardien eurojen arvosta. Pelkästään Kreikan myyntien arvoksi suunnitellaan 30–40 miljardia euroa. Kauppojen alkamisajaksi arvioidaan 2011 loppupuolta.

Eurooppalaiset sosiaalidemokraatit ja muut vasemmistopuolueet ovat kiivaasti vastustaneet valtionyhtiöiden myyntejä. Nyt niiden on kuitenkin omien äänestäjiensä etujen vuoksi vaadittava myyntejä ainakin niissä maissa, joita joudutaan tukemaan ulkopuolisella rahoituksella.

Suomi myy omaisuuttaan

Suomen valtion myyntikelpoisen ja sijoittajia todennäköisesti kiinnostavan yritysomaisuuden arvo on 20–30 miljardia euroa. Sen arvo vastaa noin kolmannesta valtion nykyisestä velkapotista. Entinen puhemies Sauli Niinistö on esittänyt omaisuuden myyntejä, jotta velkataakkaa voitaisiin pienentää nopeasti ja samalla laskea korkomenoja. Vihreiden puheenjohtaja Anni Sinnemäki on ehdottanut omaisuuden myyntejä suurten tie- ja ratahankkeiden rahoittamiseksi.

A-P. Pietilä on Suomen Lehtiyhtymän kaupunkilehtiryhmän johtaja, pääkaupunkiseudun suurten kaupunkilehtien vastaava päätoimittaja ja pitkäaikainen taloustoimittaja. Hän on seurannut rahoitusmarkkinoita kolmekymmentä vuotta, kirjoittanut pari tuhatta lehtijuttua ja kymmenkunta kirjaa. Hän sai valtion tiedonjulkistamispalkinnon 2009. Rahan perässä -blogissa seurataan rahavirtoja, talouden liikkeitä ja ennen kaikkea kenen taskuissa rahat ovat. mihin suuntaan pitäisi mennä.

Rahan Perässä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet