Logiikka on taitolaji

Hyvä ystäväni pitää matematiikasta ja logiikasta. Hän kertoo mielellään käytännön esimerkkejä siitä, miten asioita voidaan tarkastella loogisen päättelykyvyn näkökulmasta.

Jos joku haluaa – ystäväni esimerkin mukaan – väittää, että kaikki kampaajat ovat huoria, ei se tarkoita sitä, että kaikki huorat olisivat kampaajia.

Ymmärrättekö?

Tätä kutsutaan logiikaksi.

Huorista minulla ei ole minkäänlaisia kokemuksia, koska jo mummoni aikoinaan opetti minulle, että kaikkea voi kokeilla paitsi mämmiä ja maksullisia naisia.

Kampaajistakaan minulla ei ole kokemuksia. Heidät on sotkettu tähän esimerkkiin vähän arveluttavalla – ja jopa sovinistisella – tavalla.

Tästä olen esittänyt ystävälleni syvän paheksuntani.

Päättelykyky on taitolaji, joka vaatii luovaa älykkyyttä. Sen vuoksi maailman taitavimmat shakin pelaajat ja suuret filosofit ovat miehiä.

Miehen ajatus on kuin kiväärin laukaus: luotisuora osuma, joka ei jätä mitään arvailujen varaan. Naisen ajatus on kuin haulikon laukaus. Se häviää taivaan tuuliin.

Vuosien aikana tekemieni havaintojeni mukaan naisilla ei esimerkiksi ole ajan eikä paikan tajua. He pitävät karttaa ylösalaisin, jos kulkusuunta on pohjoisesta etelään. Oikea muuttuu helposti vasemmaksi ja vasen oikeaksi.

Tästä syystä olen muutamia kertoja joutunut ilmiriitaan jopa navigaattorini kanssa. Ohjeita antava nainen puhuu seitsemää kieltä ja ääni on kuin hunajaa, mutta ilmansuunnista neidillä ei ole mitään käsitystä.

Tiedättekö mitä on niin sanottu naisen logiikka? En minäkään.

Nainen on – kaikessa ihanuudessaan – monimutkaisempi laite kuin uusi taulutelevisio, jonka ohjekirja liitteineen on yli 400 sivua. Sen vuoksi naisen virittäminen oikealle taajuudelle on niin sanotusti mahdoton tehtävä.

Kantapään kautta olen myös oppinut, että naiset ovat aina oikeassa. Se johtuu siitä, että vaikka mies on naisen pää, saa nainen tehdä päällään mitä haluaa.

Jos nainen kuitenkin sattuisi – ihan järkisyillä perustellen – olemaan väärässä, on mies silti aina vielä enemmän väärässä.

Jyrki Kortelainen

[email protected]

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet