Klaukkalan katusoittajat: Cittarilla on hyvä olla

Kesämusaa Cittarilla. "Koiran kanssa joskus myöhään Vaskolle me kiivetään / Ja sieltä käsin katsellaan nukkuvaa Klaukkalaa / Ja mä kelaan että kaikki taitaa olla kohdallaan / Mä taidan kuulua tänne" Niin Vladimir, Aleksi kuin Samikin harrastavat laulua. Heitä kaikkia opettaa Tuire Grönthal.

Anna Tilli

– Cittarilla on hyvä olla, ei huolet paina, ei rasitu polla, antaudu sinäkin suosiolla tai anna meidän olla!

Klaukkalan K-citymarketin edessä raikaa menevä musiikki. Esiintymässä on Emmäkehtaasanoo – Aleksi Matikainen, Sami Nuutinen ja Vladimir Heiskanen.

Aleksi ja Vladimir keksivät ajatuksen katusoittamisesta kesällä 2012.

– Olimme aikaisemminkin soittaneet yhdessä ja ajattelimme, että olisi kiva kokeilla jotain uutta ja saada esiintymiskokemusta, Aleksi kuvailee.

– Ennen soittelimme Aleksin huoneessa, nyt teemme saman ulkona yleisön edessä, Vladimir toteaa.

Kesällä 2012 Aleksi ja Vladimir soittivat K-citymarketin sisäänkäynnin luona kuudesti mukanaan melodica ja kitara. Tänä kesänä Citymarketin edessä on kuultu musiikkia kymmenkunta kertaa. Soitinjoukkoon ovat liittyneet kazoo ja cajon.

Sami pyydettiin mukaan Aleksin hankittua lyömäsoitin cajonin. Ujosteltuaan aluksi hän innostui ajatuksesta.

– Ajattelin, että sehän voisi olla hauskaa, Sami kertoo.

Hymyjä ja mansikoita

Ensimmäisellä soittokerralla Aleksi ja Vladimir jännittivät ihmisten suhtautumista katusoittoon.

– Pohdimme aluksi, miten yleisö ja Citymarket suhtautuvat meihin. Loppujen lopuksi epäilyt olivat turhia, Aleksi toteaa.

Aleksi, Sami ja Vladimir ovat ilahtuneita Citymarketin asiakkaiden positiivisesta suhtautumisesta soittoon.

– Kohtuuvälein tulee joku, joka heittää jonkun kolikon. Kerran saimme myös rasian mansikoita, se lämmitti mieltä, pojat muistelevat.

Positiivinen palaute ilahduttaa soittajia.

– Monet hymyilevät ja kävelevät ohi, harva sanoo mitään ääneen. On kiva, että välillä joku kuitenkin uskaltaa sanoa tykkäävänsä, Aleksi toteaa.

Ikäviä kommentteja ei ole juuri kuulunut.

– Joku huusi kerran että ”menkää oikeisiin töihin”. En vastannut mitään siinä tilanteessa, oli melodica suussa, Aleksi toteaa.

– Siihenhän voisi vastata että ”oli kiva nähdä, muuta sanoa osaa en”, ehdottaa Sami Anssi Kelaa lainaten.

Menevää kesämusaa suomenkielellä

Aleksi, Sami ja Vladimir luovat soittolistansa tarttuvista suomenkielisistä kappaleista.

– Biisien on sovelluttava akustiselle kitaralle. Reipas suomenkielinen duurivoittoinen musiikki istuu katusoittoon parhaiten. Noin puolet setistä soitetaan joka kerta.

Tietyt sävelmät kiinnittävät erityisen herkästi ohikulkijoiden huomion.

– Lastenlaulujen tunnarit kiinnostavat lapsia vanhempineen. Pohjois-Karjala, Jäätelöauto, Frontside Ollie ja 1972 ovat myös olleet suosittuja, pojat luettelevat.

Tarkkakorvaisimmat ohikulkijat löytävät kolmikon esittämien tuttujen kappaleiden sanoituksista poikkeamia: Aleksi ja Vladimir vääntävät toisinaan lyriikoita uuteen uskoon. Esimerkiksi tunnetun ”Rööperiin”-kappaleen kertosäe taipuu poikien suussa muotoon ”Cittariin mä kaipaan niin”.

– Uusia lyriikoita syntyy useimmiten ihan spontaanisti niin, että toinen meistä muuttaa laulaessaan tietyn sanan tai lauseen. Jotkut sanoitukset olemme miettineet jo etukäteen yhdessä.

Yhdessä soittaminen jatkukoon

Kadulla soittamisessa on omat haasteensa.

– Laulaminen on erilaista kuin mikkiin laulettaessa. Myös kylmyys ja vesisade luovat haasteita. Kerran olemme olleet sateessa soittamassa, Aleksi kertoo.

K-Citymarketin kulmaus on Aleksin, Samin ja Vladimirin mukaan hyvä paikka katusoitolle.

– Cittarin edessä on katos, joten emme ole täysin säiden armoilla. Siinä myös liikkuu jatkuvasti paljon ihmisiä.

Aleksi ja Vladimir ovat kokeilleet kadulla soittamista myös Helsingissä ja Vantaalla.

– Siellä harvemmat pysähtyivät kuuntelemaan. Helsingissä on myös kovempi melu, joka puolella kulkee autoja ja ratikoita, Aleksi pohtii.

Kolmikko aikoo jatkaa esiintymistä Citymarketin edessä jatkossakin.

– Keleistä riippuen. Talvellakin olisi kiva soittaa vaikka joululauluja, mutta kitara ei taida oikein pysyä vireessä pakkasessa. Ja tulisi kyllä varmaan kylmäkin. Yhteissoitto kuitenkin jatkuu varmasti, pojat toteavat.

Kommentit

Aivan ihania olette, niin sydäntä lämmittää kun nuoret pojat viitsivät tällaista harrastaa. Mieheni tosin sai vatsanväänteitä performanssistanne!

Tainamummu