Paikalliset

Nurmijärven väestönkasvu kääntyi laskuun – "perhesyyt vievät takaisin tuttuihin maisemiin"

Runsas poismuutto on kääntänyt väkiluvun muutoksen laskusuuntaan.

Kiinteistövälittäjät Tarjaliisa Saviharju ja Marika Kääriäinen harmittelevat Klaukkalan ruuhkaa, joka usein jarruttaa asuntokauppaa.

Riikka Laine

– Kyllähän syksyn ennakkoväkitilastot ovat karua luettavaa, mutta uskon, että tässä notkahduksessa on kyse lyhytaikaisesta ilmiöstä, kunnan erikoissuunnittelija Risto Nikunlaakso sanoo.

Nikunlaakso viittaa Tilastokeskuksen ennakkoväkilukuun, joka kertoo Nurmijärven asukasluvun kääntyneen viimeisimpinä kuukausina laskusuuntaan.

Heinäkuussa Nurmijärvellä oli 42 139 asukasta, mutta syyskuussa väkiluku oli 42 041. Lokakuussa tilanne parani hieman, sillä lokakuun ennakkoväkiluku oli 42 050.

– Nettomuuttotappio johtuu suuresta poismuutosta. Sisäänmuutto oli syyskuussa itse asiassa samalla tasolla tai jopa korkeampi kuin kuin syksyllä 2013, 2014 ja 2015. Nurmijärvellä poismuutto koskee erityisesti opiskeluikäisiä nuoria, ja oma arvaukseni on, että jostain syystä tänä vuonna nuoria on muuttanut aiempaa enemmän pois kunnasta, Nikunlaakso sanoo.

Kehitysjohtaja Aarno Kononen arvioi, että taustalla voi olla nuorempien ikäluokkien muuttuneet arvostukset mm. saavutettavuuden ja kaupunkimaisemman elämäntavan suhteen.

Nikunlaakso ja Kononen myöntävät, että kunnan on nyt pohdittava, miksi väestönkasvu on pidemmällä aikavälillä vaimennut yhden prosentin vuosikasvun tasolle tai sen alle, ja mitä asialle pitäisi tehdä.

Vetovoimaan pitää satsata.

– Kunnassa on kyllä havaittu, että kunnan vetovoimaan pitää satsata, ja asia on nostettu yhdeksi kunnan strategiseksi kärkihankkeeksi. Toisaalta pitää huomioida, että lähivuosina asuntorakentamisen odotetaan voimistuvan, kun mm. Krannilaan, Viirinlaaksoon ja Ali-Tilkkaan alkaa nousta uusia kerrostaloja, Nikunlaakso muistuttaa.

Nikunlaakso ja Kononen uskovat myös, että loppuvuonna tilanne kääntyy vielä paremmaksi, eikä vuosi jää kokonaisuudessaan niin tappiolliseksi.

– Loppuvuodesta väestönkasvu on yleensä hieman voimistunut, ja tänä vuonna asuntorakentamista on ollut sen verran hyvin, että uskon väestönkasvua loppuvuodesta vielä tulevan.

– Kunnassa on tarkoitus myös päivittää maankäytön kehityskuvaa uudella valtuustokaudella ja voi olla, että myös väestönkasvutavoitetta pitää arvioida uudelleen muuttuneiden lähtökohtien perusteella. Väestösuunnite tehdään vuosittain talousarvion yhteydessä.

Oletko harkinnut muuttavasi pois Nurmijärveltä?

Kyllä
58% (193 ääntä)
Ei
42% (138 ääntä)
Ääniä yhteensä: 331

Maahanmuuttajat toivat kasvua 

Kolmen ensimmäisen vuosineljänneksen aikana Nurmijärvellä on syntynyt 328 vauvaa (viime vuonna samassa ajassa 356). Henkensä on menettänyt 164 nurmijärveläistä (175).

Nurmijärvelle on muuttanut 1646 uutta kuntalaista (1694).

Pois on muuttanut 1766 kuntalaista (1551).

Asukaslukua ovat kasvattaneet maahanmuuttajat, joita on tullut 103 (8). Risto Nikunlaakson mukaan osan tästä selittää kunnan päätös ottaa vastaan 73 pakolaista tänä vuonna.

– Maahanmuutolla on merkittävä vaikutus koko Helsingin seudun, erityisesti Helsingin, muuttovoittoon ja väestönkasvuun, ja maahanmuutto on Nurmijärvelläkin ollut jatkuvassa kasvussa. Tähän asti maahanmuuton kasvu on ollut maltillista, mutta ehkä kasvu on voimistumassa, Nikunlaakso arvioi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Opiskelemaan lähteneet veivät Nurmijärven väestönkasvun miinukselle11.10.2016 06.10
Nurmijärven väestönkasvu hiipunut – luotto tulevaan on kova14.9.2016 06.10
Nurmijärvi nousi uudelle tuhatluvulle – kunnassa jo 42 000 asukasta25.5.2016 09.32
Nurmijärvi-ilmiö ei ole hiipumassa – lapsiperheitä muuttaa edelleen7.3.2016 06.10

Kommentit (3)

Kommentit

Otettaisko vaikka 5000

Otettaisko vaikka 5000 maahanmuuttajaa paikkaamaan väestökatoa ja budjettivajetta niin päästään samalla eroon lopuistakin alkuperäisistä veronmaksajista. Samalla voitais jatkaa holtitonta talouspolitiikkaa ja nostaa kunnallisveroprosentti 25, jotta saatais eläkeläisten eläkkeistä kustannettua rattaiden pyöriminen. Perheemme bruttotulot on 150k€, mutta tällä menolla Nurmijärvi ei niistä enää kauaa hyödy.

10vuotta Nurmijärvellä

10vuotta Nurmijärvellä asuneena voin sanoa ettei tämä ole mikään unelmapaikka asua. Meiltä kumpikin vanhempi kulkee Vantaa/Helsinki akselilla töissä. 3 lasta ja asuin posti osoite on 01900. Omassa työpaikassa on ihmisiä 3kpl jotka ovat muuttaneet myös Nurmijärvelle tuona aikana. Lisäksi kavereissa 2 pois muuttanutta perhettä.Heidän asuinpaikat ovat/olivat Klaukkala,Röykkä ja Rajamäki. Eli aika kattava keskustelupohja aiheeseen. Kerron myös heidän mielipiteitä. Ruuhka Klaukkalassa häiritsee hirveästi Klaken ja röykän asujia. Työmatkaan menee myös helposti 1,5 tuntia esim. Helsingin keskustaan ja Vantaallekkin 45 min. Myös se että on saanut asunnon ehkä hieman halvemmalla kuin esim. Vantaalla, onkin koitunut liian kalliiksi niille joilla on kumpikin töissä henkilöautomatkan päässä. koska autoja tarvitsee kaksi ja niiden ylläpito on aika kallista, jos lainat on tapissa. Palvelut ovat aivan surkeat muualla kuin Klaukkalassa. Muut kuin ruokakaupat on kiinni klo 18:00 jolloin muualla töissäkäyvät kotiutuvat. Mutta kai kauppojen kannatta pitää aamulla ja päivällä ovia auki jolloin vanhat paikalliset eläkeläiset kerkeävät niissä käymään, eikä silloin kun työssäkäyväväestö joka käyttää rahaa olisi kaupassa. 3 lapsisessa perheessä myös harrastetaan jonkin verran. Siinä kun yhden vie Klakeen yhden Rajamäkeen ja sivussa pudottaa yhden kirkonkylän kentille, niin aikalailla taas maksaa ja auto kuluu. Jos asuu ns. maaseudulla paikalliset alkuperäiset ihmiset ei liieemmin myöskään ystävysty maallemuuttajaan. Lasten vanhemmat joilla on tarvetta tai asuvat kaukana koulusta ovat myös aivan kyllästyneet koulukyytien sekavuuteen. Mutta pääsääntöisesti voisi sanoa että muualta muuttanut kuntaan, josta käydään töissä Helsinki,Vantaa, Espoo akselilla on oltava kohtuu varakas että pystyy täällä asumaan. Nurmijärvi on kallis paikka asua vaikka asunnot on hiukan halvempia. Ns. Alkuperäis asukkaat ei sitä oikein ymmärrä kun on ilmaista tonttia,myytyä maata, lapsiperheen avuksi sukulaiset hoitamassa ym,ym Lisäksi kirkonkylän kaava on ihan sitten samalla tasolla kuin mahdolliset kaupparakennuksetkin. Koko keskusta vastaa jotakin pikkukylää keski-Suomessa. Muualta tulevat pettyvät täällä asumiseen ja muuttavat pois. Siinä sitä ulkopuolisten mielipiteitä.

Nurmijärvi ei ole

Nurmijärvi ei ole persaukisten asuinpaikka. Pitää olla reilut tulot ja omaisuutta ettei ala ahdistamaan asumismenot. Täällä pitää olla perheessä auto jokaiselle ja yksi vielä varalle. Jos tuohon ei ole varaa, parempi onkin muuttaa kaupunkiin bussi/metro linjan päättärille slummiasuntoon. Turha murehtia nuppilukuna poismuuttajia, se on vain taloudellinen valinta. Parempituloiset osaa arvostaa kunnan avaruutta.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat