Paikalliset

Asumisen uudet arvot haastavat Nurmijärven – "Klaukkalasta voisi tulla kaupunkimaisen asumisen keskus"

Jose Möller asensi kiinteistön lämpöjärjestelmää Kisakujan rakennustyömalla Klaukkalassa. Kerrostaloon tulee 67 asuinhuoneistoa, pääosin yksiöitä ja kaksioita.

Juha Salonen

Nurmijärvi voi vastata kasvaviin kaupunkimaisen asumisen vaatimuksiin taajamiaan, erityisesti Klaukkalaa kehittämällä, kunnan kehitysjohtaja Aarno Kononen arvioi. Myös Kirkonkylän taajamaa on jo rakennettu kerrostalovaltaisesti.

– Vaikka on hyvä jos kyliinkin rakennetaan, on Nurmijärven menestys kiinni päätaajamien menestyksestä.

Klaukkalan vahvuudeksi hän mainitsee sijainnin ohella vahvan väestöpohjan. – Klaukkala sijaitsee lähimpänä Helsinkiä ja täällä on jo kriittinen massa väestöä. Siksi sillä on myös luontaiset edellytykset kasvaa kaupunkimaisemmaksi kuin kahdella muulla päätaajamalla, hän arvelee

Kuuma-kuntien teettämä tuore selvitys kertoo asumistottumusten vääjäämättömästä muutoksesta.

Kaupunkimaisen asuminen palveluiden äärellä on lisännyt suosiotaan. Kuuma-kunnista tästä hyötyvät erityisesti radanvarressa sijaitsevat Kerava ja Järvenpää.

Nurmijärven ja Klaukkalan vetovoimaisuuden Kononen näkee koostuvan kolmesta tekijästä.

Sijainnin ohella hän nostaa esiin liikenteen ja palveluiden kehittämisen tärkeyden.

– Busseihin nojaavaa joukkoliikennettä kehitetään, vaikka emme olekaan samalla viivalla raidekuntien kanssa. Kaupan osalta pitäisi uskoa Klaukkalan kehittämiseen, ettei asukkaiden ostovoima valu muualle, hän pohtii.

Eräänä isona kasvun jarruna Kononen näkee Klaukkalantien sietämättömän ruuhkatilanteen.

– Olen tavattoman pettynyt Klaukkalan ohikulkutiehen liittyviin valituksiin. Jos saisin päättää, panisin Klaukkalan tieolot kuntoon mahdollisimman pian, hän linjaa.

Takavuosien Nurmijärvi-ilmiön Kononen arvioi syntyneen osin ulkoisista tekjöistä.

– Tuolloin Helsingin seudulta oli työntöä kehyskuntiin, kun asuinrakentaminen ei siellä ollut riittävää.

Pääkaupunkiseudun horisonttiin piirtyvät nostokurjet kertovat, että tilanne on perinpohjin muuttunut.

– Nyt meidän täytyy tehdä entistä enemmän työtä sen eteen, että kunta kiinnostaa ihmisiä. Kuuma-kuntien on laajemminkin havahduttava siihen, että kaavoituksen ja asuntotuotannon täytyy vastata ajan vaatimuksia

Kolmen taajaman ja kylien yhtälö tarjoaa Konosen mukaan silti hyvät mahdollisuudet monipuoliseen asuntotuotantoon.

– Keskustojen tiiviiiin asumisen ohella tarjolla on koko joukko myös muunlaisia vaihtoehtoja.

Tarjoaako Nurmijärvi riittävästi kaupunkimaista asumista?

Ei
61% (134 ääntä)
Kyllä
39% (87 ääntä)
Ääniä yhteensä: 221

Haussa uusia asumisen malleja

Selvityksen mukaan menneiden vuosikymmenien asumisratkaisuilla ei vastata tulevaisuuden asumisen tarpeisiin.

Kuntien on kehitettävä uusia asumisen konsepteja ja ratkaisuja.

Selvitys esittää seudun kunnille kahta erilaista asumisen mallia.

1. Urbaanit pikkukaupungit - jossa tunnistetaan kaupungistumiskehitys voimavaraksi ja vetovoimatekijäksi.

2. Monipuolisen asumisen Kuuma-kunnat. Uusilla asumisen malleilla tavoitellaan vetovoimaisempaa Kuuma-seutua.

Kommentit (5)

Kommentit

Jos Klaukkalasta tulisi

Jos Klaukkalasta tulisi tuollainen kuvailtu kaupunkimaisen asumisen keskus, sen voisi samoin tein lahjoittaa Vantaalle. Siihen ei tarvita isoakaan rajan siirtoa.

Lisää neekereitä ja

Lisää neekereitä ja narkkareita niin päästään kiinni isojen kylien menoon.

Edelliset kirjoittajat: olkaa

Edelliset kirjoittajat: olkaa hyvät ja hävetkää! Klaukkalan näivettyneenä pitämisen halajajat voisivat itse siirtyä Perttulaan, Lintumetsään tai vaikka Kytäjälle. Klaukkala on kuitenkin taajama, jonne pitäisi saada ratayhteys, Prisma ja kunnon palvelut, ettei tarvitsisi mennä Jumboon tai muualle. Klaukkalan nykyiset 7 erillistä pikkuostaria (joka pankkiryhmälle piti aikoinaan oma) ovat hassunkurista pelleilyä. Ne, samoin kuin se hölmö Koto-talo pitäisi räjäyttää. Vaskovuoren yltiöpäinen suojelu ei palvele sekään kuin ala-ikäisiä ja ylipainoisia tyttöporukoita, jotka käyvät siellä ryyppäämässä. Vaskovuoren länsipuoli pitäisi louhia niin, että S-Market voisi tulla isompana takaisin entiselle paikalleen sieltä hornantuutista minne se häpeällisesti meni. Ellei sitten Prismaa saada Viirilaaksoon. Vaskovuorelle, jos se halutaan jääräpäisesti pitää rumentamassa maisemaa, tulisi rakentaa portaat ja näkötorni, jotta siitä olisi edes jotain iloa. Klaukkalasta puuttuu, ollakseen kaupunkimainen, sellainen kävelykatu, jonka reunoilla kaikki palvelut olisivat. Kävelykatu, jolla voi aidosti "notkua". Tämä nykyinen tilkkutäkki, jossa pitää ajella autolla parkkipaikalta toiselle on siis aivan.. sanonko mistä! Ja se rakennuskorkeus: pidettäköön se matala rakentaminen Klaukkalan ympäristössä, ei Klaukkalan taajamassa: kerroskorkeus saisi olla 20-40. Matala maalaiskylärakentaminen sopii maalaismaisemaan - Klaukkalan keskustaan!

Tyypillistä klaukkalalaista

Tyypillistä klaukkalalaista nillitystä. Mikään ei ole hyvin.

Rakennetaan klaukkalan

Rakennetaan klaukkalan keskustaan willan tai jumbon kaltainen kauppakeskittymä. Klaukkalantie voi lävistää kauppakeskuksen kuin goodmanissa. Vielä joka nurkalle asuntotornit 40 kerrosta. Vaskomäki voisi olla kiipeilykalliona kauppakeskuksen sisäpihana, tietysti katettuna ja lämmitettynä. Keskeisellä paikalla kela, sossu ja viinakauppa.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat