Puheenaihe

Sähkö, bensiini ja tupakka kallistuivat – Jotkin tuotteet myös halpenivat

Bensapumpulla käynti kallistui lokakuusta marraskuuhun, kertoo Tilastokeskus. Kuvituskuva.

Jyrki Hämäläinen

Tilastokeskus kertoi torstaina, että sen laskema kuluttajahintojen vuosimuutos oli marraskuussa 0,8 prosenttia. Lokakuussa inflaatio oli 0,5 prosenttia. Inflaation nousu lokakuusta marraskuulle johtui lähinnä bensiinin kallistumisesta.

Marraskuussa kuluttajahintoja nosti vuoden takaiseen verrattuna eniten ajoneuvoveron, bensiinin, sähkön ja savukkeiden kallistuminen. Kuluttajahintojen nousua vuoden takaisesta hillitsi eniten matkapuhelinten, käytettyjen autojen ja omakotitalokiinteistöjen halpeneminen sekä asuntolainojen korkojen lasku. Lokakuusta marraskuulle kuluttajahintojen muutos oli 0,2 prosenttia, mikä johtui lähinnä bensiinin kallistumisesta.

Tilastokeskuksen haastattelijat keräävät indeksiä varten kaiken kaikkiaan noin 50 000 hintatietoa lähes 470 hyödykkeestä noin 2 700 liikkeestä aina kuukauden puolivälissä. Lisäksi noin 1 000 hintatietoa kerätään keskitetysti.

Yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin ennakkotietojen mukaan euroalueen inflaatio oli marraskuussa 1,5 prosenttia. Lokakuussa se oli 1,4 prosenttia. Suomen vastaava inflaatio oli marraskuussa 0,9 prosenttia.

Yhdenmukaistetussa kuluttajahintaindeksissä ei ole mukana omistusasumista, rahapelejä, kulutus- ja muiden luottojen korkoja, omakotitalon palovakuutusta, ajoneuvoveroa eikä kalastus- ja metsästysmaksuja. Yhdenmukaistettuun kuluttajahintaindeksiin kuuluvat kulutuserät ja laadintasäännöt on määritelty EU-asetuksin.

Eurostatin arvio euroalueen inflaatiosta perustuu jäsenmaiden ennakkotietoihin ja energian hinnankehitykseen. Eurostat julkaisee marraskuun yksityiskohtaiset yhdenmukaistetut kuluttajahintaindeksit 18. joulukuuta. Tiedot EU-maiden inflaatiosta löytyvät Eurostatin kotisivuilta.

Yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin vuosimuutos oli marraskuussa 0,9 prosenttia ja markkinainflaatiota mittaavan kiinteäveroisen indeksin 0,8 prosenttia. Viime vuoden marraskuun jälkeen tehtyjen hyödykeveromuutosten yhteisvaikutus kuluttajahintoihin oli siis 0,1 prosenttiyksikköä. Marraskuussa yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin kuukausimuutos oli 0,3 ja kiinteäveroisen kuluttajahintaindeksin 0,3 prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (3)

Kommentit

No ei ois uskonu,että näihin

No ei ois uskonu,että näihin kajotaan.

Mitään hätää. Liksathan

Mitään hätää. Liksathan nousee jatkuvasti ohi noiden maltillisten korotusten. Kyllä saadaan nousut näyttämään pieniltä kun pellet oikein viilaa.

Rikkailla on varaa valella

Rikkailla on varaa valella sähköautonsa bensalla ja pistää sen jälkeen tupakaksi.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat