Puheenaihe

Hurstin ruoka-apu on hätää kärsimässä – Leipää jonottaa jo 5 400 ihmistä joka viikko

Hurstin ruoka-avun leipäjonot ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana yli seitsenkertaistuneet. Nyt varat alkavat olla lopussa.

Jussi Vehkasalo / Arkisto

Hurstin ruoka-avun tulevaisuus on tiukan paikan edessä: kymmenessä vuodessa leipäjonossa seisovien määrä on yli seitsenkertaistunut. Kun vielä vuonna 2006 ruoka-apua haki 700 ihmistä viikossa, nyt heidän määränsä on paisunut jo 5 400 henkeen.

– Tämän lisäksi vaatteita jaetaan noin 350–400 ihmiselle viikossa, joten kyllä tässä hätätilanteesta voidaan hyvinkin puhua. Apua tarvitaan erittäin kipeästi, tuskailee Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö ry:n toiminnanjohtaja Heikki Hursti.

– Myöskään varastotiloja ei ole meillä alkuunkaan riittävästi. Kyllä niitä tiloja on vapaana, mutta ne maksavat niin paljon, ettei meillä ole niihin varaa.

Juuri viime joulun alla eduskunta karsi yhteensä miljoonan euron tuet ruoka-apua antavilta järjestöiltä. Hurstin yhdistykseltä niistettiin pois kymmenientuhansien eurojen potti.

Vielä vuonna 2016 Hurstin ruoka-apu sai kaikkiaan 80 000 euroa valtion myöntämästä miljoonasta eurosta. Heikki Hursti ihmettelee, kuinka vielä pari vuotta sitten miljoonan euron tuki koettiin tarpeellisena, mutta nyt se lopetetaan kokonaan.

Myös Helsingin kaupunki on supistanut avustuksiaan: aiemmin se lahjoitti 150 000 euroa vuodessa, mutta kolmen viimeisen vuoden aikana apua on herunut vain 100 000 euroa vuodessa.

Hurstin ruoka-avun tukalaan tilanteeseen on havahtunut Perussuomalaisten Helsingin piiri.

– Nyt tarvittaisiin pikaisesti 4 000–5 000 neliön logistiikkatilat sekä noin 500 000 euroa lisää rahallista tukea vuodessa, kertoo puolueen Helsingin piirin johtaja Markku Saarikangas.

Perussuomalaiset tarjoavat myös tarvittavaa asiantuntijaverkostoa, jotta varmistettaisiin Hurstin toiminnan kehittyminen edelleen.

– Puoli miljoonaa euroa vaikuttaisi erittäin sopivalta summalta, sillä saisimme homman turvattua tulevaisuudessa, Hursti arvioi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Eduskunta otti leipäjonoilta miljoona euroa – Heikki Hursti pettyi: "Ihmeellistä"21.12.2017 15.07
Hurstin vähävaraisten joulujuhlaa vietetään aattona kello 12–15 – sama paikka kuin viime vuonna21.12.2016 11.40

Kommentit (39)

Kommentit

Eikös nuo ry:t saa kerätä

Eikös nuo ry:t saa kerätä rahaa? Hankkikoon keräysluvan ja samanlainen lahjoitussysteemi nettiin kuin kaikilla muillakin järjestöillä. Kertalahjoittaminen mahdolliseksi. Lahjoitan heti.

Vantaa sosteri ajanut ihmiset

Vantaa sosteri ajanut ihmiset leipäjonoihin ..Kuulema joka toinen on vantaalainen jonossa...Miksi näin hyvä siellä ei näy maahanmuuttajia..Sehän vantaan kaupungin kulmakivi ..

Kovat konservatistiset voimat

Kovat konservatistiset voimat ovat vallalla.

Tätä on niinistön ja sipilän

Tätä on niinistön ja sipilän suomi100.

Pääasia, että

Pääasia, että vastaanottokeskuksissa kaikki hyvin.

Eipä ole,kun liian vähän

Eipä ole,kun liian vähän annetaan discorahaa.

Just niin.

Just niin.

Toiset jonottaa ämpäreitä

Toiset jonottaa ämpäreitä toiset leipä, eikö ihmisillä ole parempaa tekemistä? Menisivät töihin! Siinä ajassa mitä ne jonottavat, ehtisi tienaa niin ämpäriin kuin leipäänkin.

Sipilän kärkihanke.

Sipilän kärkihanke. 500 000 kyykytettyä työtöntä. Maahan 50 000 pakolaista lisää. Oman väestön heikompiosoisilta kaikki pois. Leipäjonot pidemmiksi. Köyhien-Kiristys-Kyykytys-sopimus voimaan.

Silti on varaa asua Helsingin

Silti on varaa asua Helsingin keskustassa?

Se on totta , ettei

Se on totta , ettei turvapaikan saaneita tai omia romaanejamme ole vuosikausiin näkynyt leipäjonoissa . He saavat runsaasti tukia ja Kelan etuuksia se on selvä . Kun on monta lasta ja aina yksinhuoltaja etuudet kaikki tuet nostaa loppusumaan jonka nämä ihmiset saavat . Sosiaalitoimi myöntää harkinnalla lisää kuulemma todella helposti . Monet lomailee kuitenkin aika usein alkuperäisissä kotimaissaan Euroopassa ja jopa Afrikan puolella . Toisaalta en ymmärrä miksi tavalliset työttömät ja tulottomat vain tuilla ja eduilla elävät kanttiksetkin joutuu tai haluaa olla joka viikko samoissa leipäjonoissa ja poistuu aika mahtavien kukkurapäisien kassien kanssa . Luulisi ettei ihan joka viikko tarvitse hakea leipäjonosta ravintoa tai mutakaan ? Tätä voisi joku tutkia jos se on ylipäätään mahdollista eli antaako kukaan ko. jonoissa seisova , mutta tukiakin saava selvityksen minne ne rahat kaikki aina menee ? Kyllähän kuitenkin on väitetty , että Kela tuilla ja toimeentulotuen harkinnanvaraisilla ym. etuuksilla pitäisi pärjätä kun reseptilääkkeetkin, sähkö ja vuokraa huomioidaan menoina ja samoin julkisen terveydenhoidon kulut ? Outoa on jatkuva saman porukan leipäjonossa oleminen viikosta toiseen kun ei kai ihminen nyt ihan mahdottomia pysty tai ehdi syömäänkään ?

Soili Nurminen

että Kela tuilla ja

että Kela tuilla ja toimeentulotuen harkinnanvaraisilla ym. etuuksilla pitäisi pärjätä,kokeilepa vuoden verran

Rane selvästi tietää, mistä

Rane selvästi tietää, mistä puhuu. On ihan eri asia olla "kusessa" viikko, kuukausi tai puoli vuotta, mutta vuosi, kaksi, kolmas... Jos ei pudonnut tyhjään huippupalkoilta, säästössä ei ole mitään tai very little. Kun vihdoin saa palkkatuetun työn 10 kuukaudeksi (brutto 1400/kk), saa jo hieman elämänhallinnasta kiinni. Ellei ole isoja velkoja, pystyy lyhentämään luottokorttivelkoja, jota korttia piti höylätä RUOKAAN ja PESUAINEISIIN ja muuhun välttämättömään koko tuon kituajan.

Kelan tuilla ei suomalainen

Kelan tuilla ei suomalainen rikastu. Jatkuva kuittien esittäminen, todistelu, rahankäytön selostaminen vie aikaa, kuluttaa hermoja. Leipäjonossa ei taida kukaan huvikseen seisoa. Paljon puhutaan maahanmuuttajien vastikkeettomasta rahasta ja muista huipputason palveluista. Kelan osuuden voisi julkistaa vaikka Jouni Rönttynen joka on kelan edustajana maahanmuuttoneuvostossa. Voitaisiin katkaista siivet vääriltä huhuilta, vai voitaisiinko?

Asumistukea saa jos kaikien

Asumistukea saa jos kaikien kulujen jälkeen jää alle 400 euroa käteen, itsellä se on pari eroa yli sen 400 ja hyvin pärjää.

Sipilä elittipoliitikoineen

Sipilä elittipoliitikoineen vähät välittää kansamme perusosasta. Heille on aivan sama vaikka jonossa olisivat kaikki kantasuomalaiset, perusduunarit ja sorrettu keskiluokka! Hiekkakiitäjät saavat heiltä kaiken tuen ja älypuhelimet, sillä näillä saa mediaseksikkyyttä ja EUn mallioppilaan idiootin leiman. Sipilä ja eliittipoliitikot sekä suurpääomaloiset nauraa liki tukehtuen kabineteissaan taas uusien leikkausten ohjautumisista heidän veroparatiisitileilleen, joilta voi sitten nostaa kaikki rahat kun paskaduuni maamme päättäjinä ja loisina päättyy ja palkkiovirka tai-eläke aurinkorannoilla ja saarilla avautuu. Kansa jonottaa räntäsateessa paahtoleipää ja vihreetä teetä samalla kun eliittiloinen kaataa 300,- € punkkua lasiin ja upottaa hopeaveitsen sisäfileeseen +35 celsiuksen lämmössä..samalla tikahtuen limaiseen nauruunsa kun muistaa, että nämäkin filerahat tuli kansan veroleikkauksista sekä hirvittävien "etujen" poistamisesta. Duunari kompastuu hiekoittamattomalla jalkabaanalla ja kassissa olevat tomaattikastikepurkit hajoavat tuhoten paahtoleivän sekä halvan teen... Sipilä istuu palkkiotuolillaan Brysselissä ja haukkuu entisen maansa kansaa inhottavaksi valittajakansaksi sekä "etujen" haalijaksi. Illalla siirtelee noita etuleikkausrahoja etupiirinsä tileille ja laittaa viitteeksi; "valittajakansan selkäverirahoja".

Suomalainen jonottaa leipää

Suomalainen jonottaa leipää,ilmapalloja ja ämpäreitä vaikka ei mitään niistä tarvitsekaan, mutta kun ilmaiseksi sai. Leipäjonot olisi syytä välittömästi lopettaa niin voisi joku dokukin raitistua ja mummelit opetella taloudenpitoa.

samaa mieltä

samaa mieltä

Kansanedustuslaitoksemme ei

Kansanedustuslaitoksemme ei ole saanut toimenpiteillään ruokajonoja katoamaan vaan päinvastoin. Nyt jään innolla odottamaan mikä puolue ensimmäisenä kehottaa (käskee) edustajiaan lahjoittamaan sata euroa kuukaudessa Hurstin ruoka-avulle. 200x100€/kk helpottaisi varmaan Hurstin toimintaa mutta 100€/kk ei vaikuttaisi sitä eikä tätä yksittäisen kansanedustajan arkeen. Kuka on ensimmäinen... ja kuka viimeinen. Voi toki valita jonkin muunkin kansalaisia ruokkivan järjestön lahjoituksensa kohteeksi. No, en pidätä hengitystäni odottaessani sillä jo kauan sitten tiedettiin, että 'köyhä antaa vähästään mutta rikas ei paljostakaan'.

Kyllä helsigissä on kymmeniä

Kyllä helsigissä on kymmeniä tuhansia veronmaksajia /suurituloisempia kun kansanedustajta t joten hesa voi hoitaa omat leoipäjononsa .Aina kun on ilmaista ruokaa tarjolla niin ottajia on ,ja ilmaisia ämpäreitä ?

Jonot pitenee, pidot paranee.

Jonot pitenee, pidot paranee. Suomi 100!

Niinistö ja Sipilä syypäänä

Niinistö ja Sipilä syypäänä tähän idiootti politiikkaan mitä Suomessa on meneillä.

Avaatko Tatu syytöstäsi vähän

Avaatko Tatu syytöstäsi vähän.. Jos täällä työtön saa n.500€/kk rahaa ja silti samat ihmiset käyvät joka viikko hakemassa ruokaa jonost, se on ahneutta eikä suinkaan tarpeeseen. No joo toki ne tuet voi hassata muuhun. Moni työssäkäyvä ei samaa rahaa näe laskujen jälkeen. He eivät voi jonotella ruoka-apua päivisin kun ovat töissä, eikä ketään kiinnosta heidän pärjääminen. Suurinta ääntä aina pitää ne joille yhteiskunta kuittaa vuokran, sähkön, lääkkeet jne ja se käyttöraha vielä päälle. Paljonko sitä ilmaista rahaa pitäisi saada, että ainainen valitus tukien pienuudesta loppuisi???

Juha Sipilä, HÄPEÄ.

Juha Sipilä, HÄPEÄ.

Siis 500 euroa on ainut summa

Siis 500 euroa on ainut summa mitä saat jos puoliso töissä että hassaapa siitä ja reilusti.

Jos leipäjonotkin kuuluvat

Jos leipäjonotkin kuuluvat niihin Orpon ja Sipilän mainitsemiin "arvoihinsa"?

Sipilä suosii vaan rikkaita

Sipilä suosii vaan rikkaita jota on 1%.

Niin tyhmä väite että

Niin tyhmä väite että kerrassaan ei mitään ymmärrystä valtion budetin laadinnasta- ja hallituksen toimista , voiko noin tietämättömiä ihmisiä olla suomessa vielä nykyisin ?

Sipilä ei yksin päätä yhtään

Sipilä ei yksin päätä yhtään mitään . Hallituksessa on kolme (3) puoluetta , keskusta , kokoomus ja siniset . Kaikista puolueista on ministereitä eri sektoreilla ohjaamassa, selvittämässä ja lakeja laatimassa muun porukan ohella mitä kulloisenkin ministeriön alainen virasto tekee ja päättää . Yhdessä nämä kolme tekevät päätöksiä . Kun hallituksessa istuu , eli sinne kansalaiset on ihan äänestämällä , vapaaehtoisesti valinneet ja halunneet kovasti vain ylemmän luokan ja hyväosaisten etuja ajavat niin jälki on sen mukaista . Eipä silti mielestäni ihan sama meno se on ollut "työläisten hallituksillakin" kun taaksepäin katselee vuosien ajan , ei ole rikkaat valittaneet ikinä . Sillä vain vaalipuheissa luvataan auttaa huono-osaisia ja niitä puheita pidetään lähinnä omaa asemaa, eduskunta ja hallituspaikkaa silmällä pitäen uskokaa huviksenne .

Soili Nurminen

Pääasia ettei

Pääasia ettei kulttuurinrikastuttajien tarvitse olla noissa leipäjonoissa.... Kyykytellään vaan omaa kansaa....

Arveluttaa nuo leipäjonoissa

Arveluttaa nuo leipäjonoissa olevat ihmiset, onkohan kaikki ihan oikeesti apua tarvitsemassa ja toisekseen onko tuo ratkaisu mihinkään ongelmaan. Olisiko niin että jos jonoja ei olisi eli mitään ei olisi jaossa ihmiset joutuisivat käyttämään saamansa sos-tuen oikeesti ruokaan ja Alkossa kävisi vähemmän asiakkaita. Kovin on turvonneita kasvoja aina kuvissa. Peruspäiväraha tms. tuki riittää toisilla niin miksi se ei riitä kaikilla. Elämä on täynnä valintoja mutta kun asiat menee pieleen niin usein yksi joka rikastuu on Alko. Itsellä vuokran ja parin osamaksulaskun jälkeen jää usein 400 e kuukaudessa käyttö/ruoka-rahaa ja ei mitään ongelmaa. En käy missään ulkona niin että pitäisi avata lompakko, en osta matkalippua minnekään toiselle puolelle kaupunkia vaan kutsun käymään ne tutut joilla on hankittuna esim. kuukausilippu. Pieni eläke riittää ihan mainiosti kun elää vaan sen mukaan mihin on vara. Alkoholiakin on joskus vara ostaa. Pihisti kun elää niin pääsee jopa pari kertaa vuodessa äkkilähtönä etelään jossa vielä edullisempi ruoka. Kyllä, se on valintoja ja valintoja koko elämä. Suurennuslasin alle se porukka joka oikeesti tarvii siellä jonossa olla.

En mene jonoon mutta tulot

En mene jonoon mutta tulot tänä vuonna 5000 yrityksestä euroa eikä yhtään senttiäkään saa kelalta johtuen siitä että vaimo töissä kyllä yrittäjien edut on valtavat Suomessa.

onni että sentään on elättäjä

onni että sentään on elättäjä kotona,älä luovuta, kyllä sieltä virosta vielä sataa miljoonia sinunkin laariisi

Viro oli se pelastus ei

Viro oli se pelastus ei korkeasti verotettu rouva.LTD Transport on päivän sana.

Juuri yks luottotietonsa

Juuri yks luottotietonsa menettänyt valitti ettei ole varaa lapin lomille ja moottoripyöräilyyn!

Itse jäin työttömäksi

Itse jäin työttömäksi lokakuussa ja työkkäri pukkas kolmen kuukauden karenssin. Kämppis on ollu työttömänä ja nollatuloilla jo parisen vuotta kun on yrittäjä. Joskus on sossusta jotain saatu, suurimmaks osaks eletty mun liksalla siihen asti kun sitä riitti. Sen jälkeen ollaan oltu melkein nollatuloilla molemmat soskusta tullu rahaa kerran. Siitä huolimatta laskut, vuokrat jne on saatu maksettua melkein ajallaan. Ja muruakin on riittänyt rinnan alle. Ruokajonossa ei ole tarvinnut seistä kertaakaan. Jää miettimään, miksi siellä pitää seistä, ja mihin tarkoitukseen niiden ihmisten rahat menee, jotka siellä seisoo?

Sen jälkeen ollaan oltu

Sen jälkeen ollaan oltu melkein nollatuloilla molemmat soskusta tullu rahaa kerran. Siitä huolimatta laskut, vuokrat jne on saatu maksettua melkein ajallaan. neuvo muillekin miten toi onnistuu

Alkuperäinen uutinen vuodelta

Alkuperäinen uutinen vuodelta 2018?

Katsokaa stea.fi tilastot ja

Katsokaa stea.fi tilastot ja sieltä valitkaa maahanmuuttajien yhdistysten saamat tuet....elikkä rahaa on jaettavaksi, mutta minne se jaetaan selviää sieltä. Jokainen voi sitten tedä omat johtopäätöksensä

Tt

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat