Makumaailma

Suomen burgeriravintolat saavat haasteen professorilta – "Sellainen ketju olisi rohkea"

Mikael Fogelholmilta vahvistusta Kuluttaja-lehden tutkimukselle. Hampurilaisravintolasta löytyy nyt monia järkeviä vaihtoehtoja

Helsingin Treffi-pubissa hampurilaisen sivuun tulee sekä salaattia että ranskalaisia.

Päivi Tuovinen

Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm sanoo, että hampurilaisravintolat ovat kehittäneet tuotteitaan terveellisempään suuntaan. Hän ei ole yllättynyt Kuluttaja-lehden vertailusta, jossa pikaruokaa pidetään mainettaan parempana.

Helsingin Uutiset pyysi ravitsemuksen asiantuntijalta kommenttia pikaruuasta.

– Jos haluaa syödä kerran viikossa hampurilaisravintolassa, niin sieltä löytyy jo järkeviä vaihtoehtoja. Ketjujen toiminta on viime vuosina kehittynyt myös terveyssuunnassa huimasti, mutta paljon on vielä tekemistäkin, Fogelholm pohtii.

Professori ei kuitenkaan sulata, että terveelliset vaihtoehdot saattavat maksaa normaalia enemmän ja niiden tilaaminen vaati asiakkailta omaa aktiivisuutta. Yleensä tiskillä tarjotaan vaaleaa leipää, juustoa ja lihaa.

– Huonoimmillaan tällaisessa hampurilaisessa ei ole mitään, mikä lämmittäisi terveysihmisen mieltä. Kuitupitoisuus olisi heti parempi, jos vehnäleipä olisi tehty täysjyvästä.

Fogelholm toivoo, että ranskalaisten tilalle tarjottaisiin automaattisesti salaattia ja sokerilimppari korvattaisiin maidolla.

– Tiedän, että tämä on haihattelua. Se ketju olisi rohkea, joka lähtisi mukaan tällaiseen, Fogelholm sanoo HU:lle.

– Ravintoloiden tehtävänä on kuitenkin myydä paljon ruokaa. Jos ne menevät liiaksi terveyskärki edellä, niin tuote ei ole sama ja ainakin on pelko siitä, että asiakkaat kaikkoavat, hän arvioi.

Kuluttaja-lehden vertailussa selvitettiin, että kasvisvaihtoehdoissa oli enemmän kuitua. Havainto pitää Fogelholmin mukaan paikkaansa, koska lihassa ei ole kuitua.

– On selvää, että myös kasvisannosten rasvahappokoostumus on parempi.

Fogelholm ei kusko, että terveellisyys yksin selittää kasvisannosten suosion kasvua.

–  Kun tarjontaa katsoo, ravintolat elävät aallonharjalla. On tervettä, että hampurilaisravintolat ovat keksineet, että osa ihmisistä on kiinnostunut ympäristöasioista ja ruokaan liittyvistä eettisistä kysymyksistä. Nuorilla kasvisvaihtoehto on kuitenkin usein enemmän etiikka- ja ympäristökysymys, kuin terveysasia.

Professori muistuttaa, että tuoretta salaattia sisältävä hampurilainen on parempi vaihtoehto kuin einespizza tai lämpimän ruuan syömättä jättäminen. Annosten kokoon pitäisi kuitenkin kiinnittää huomiota. Hänellä on siihen muistisääntö.

– Vaatekaupassakin ihmiset ostavat vaatteet oman koon mukaan. Jos oma koko on medium, niin ravintolassakin tilataan medium-annos.

Lue lisää uudesta tutkimuksesta täältä

Kaipaatko vaihtoehtoa ranskanperunoille?

Kyllä
64% (250 ääntä)
En
36% (143 ääntä)
Ääniä yhteensä: 393

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Burger Kingin, McDonald'sin, Hesen ja patonkiketjujen suosikit Kuluttajan vertailussa – yllättävä tulos terveellisyydestä14.3.2018 09.43
1) pizza, 2) hampurilainen ja 3) tortilla – professori listasi Suomen kansallisruuat12.7.2016 15.31

Kommentit (5)

Kommentit

Muistakaa silti se että

Muistakaa silti se että terveysintoilijat kuolevat yleensä aikaisin ja sopivasti eläneet elää kauan.

>Jos haluaa syödä kerran

>Jos haluaa syödä kerran viikossa hampurilaisravintolassa, niin sieltä löytyy jo järkeviä vaihtoehtoja. Mihin ihmeeseen ne vaihtoehdot häviävät 'jos haluaakin syödä kaksi tai seitsemän kertaa viikossa'. >Professori ei kuitenkaan sulata, että terveelliset vaihtoehdot saattavat maksaa normaalia enemmän Professori sitten perustaa itse ravintolan ja hinnoittelee annokset 'sulavalla' tavalla >ei ole mitään, mikä lämmittäisi terveysihmisen mieltä Professori voi olla huoleti, meitä muita lämmittää - joiden elämän tarkoitus ei ole olla mahdollisimman efektiivinen biomoottori. >Tiedän, että tämä on haihattelua. Se ketju olisi rohkea Ei rohkea vaan itsetuhoisen tyhmä. >On tervettä, että Tosiasioista ei voi päätellä moraalisia arvostelmia, edelleenkään. Professorikaan.

On professorilla jutut… Ehkä

On professorilla jutut… Ehkä kommentit kertovat enemmän professorin omista peloista, harhaluuloista ja mieltymyksistä. Sääli, olisi mukava jos proffa ei eläisi kuplassa. Esimerkiksi Big Mac -hampurilaisessa on vähemmän rasvaa, suolaa ja kaloreita kuin caesar-salaatissa. Lisää infoa proffalle löytyy vaikka Googlettamalla, tai tästä linkistä http://www.dailymail.co.uk/health/article-299653/McDonalds-salad-fatty-burger.html Äh, ehkä toimittajalla ja professorilla on joku vastuu etsiä tietoa itse?

Hampurilaisravintolasta

Hampurilaisravintolasta löytyy nyt monia järkeviä vaihtoehtoja. 192.168.0.1 https://19216801help.com/

Minkä takia professori haluaa

Minkä takia professori haluaa maitoa tilalle? Eikö maidon haitoista ole kirjoitettu? Varmasti joku hedelmistä suoraan puristettu mehu olisi terveellisempi. Toiseksi, ibs, ibd, sekä muut suolistosairaudet yleistyvät. Täysjyväkään ei aina ole hyvästä. Vaaleakin leipä on monesti parempi vaihtoehto. Suomalainen ruis aiheuttaa oireet. Ulkomailla ruistakin pystyy syömään, virolainenkin ruis riittää ja vatsa kiittää. Mitä täällä tehdään viljalle?! Kasvavissa määrin asiakaskunta tarvitsee tilalle muuta, kuin sitä täysjyvää, mikä on niin "terveellistä". Fodmap-ruokaa, kiitos!

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat