Puheenaihe

Kaupan pullovesissä huikea määrä mikromuovia – kahta merkkiä myydään myös Suomessa

Hanaveden laatua seurataan jatkuvasti, mutta nyt huomio kiinnittyy myös pullotetun veden laatuun. Tietyistä pullovesistä on löydetty varsin runsaasti mikromuovia.

Armi Suojanen / Arkisto

Pullotettu vesi sisältää yllättävän runsaasti mikromuovia eli mikroskooppisen pieniä muovihiukkasia. Asia selviää suuresta kansainvälisestä tutkimuksesta, jossa tutkittiin 259 vesipulloa yhdeksästä eri maasta.

Syyniin joutui kaikkiaan yksitoista vesimerkkiä, joista kaikista löytyi enemmän tai vähemmän mikromuovia. Keskimäärin tutkituissa vesissä oli 325 muovipartikkelia litraa kohti.

Suurimmat muovipartikkelimäärät litraa kohti löytyivät Nestle Pure Lifen, Bislerin, Gerolsteinerin ja Aquan pullovesistä. Tutkituista vesistä kahta myydään Suomessa, nämä merkit ovat Evian ja San Pellegrino.

Tutkijat kuitenkin ovat epävarmoja siitä, mistä mikromuovi on veteen joutunut. Tutkijoiden mukaan saattaa olla niin, että muovi on päätynyt veteen esimerkiksi pullotusvaiheessa tai vesipullojen korkeista.

Pullovesien menekki paisuu juuri nyt voimakkaasti, sillä se on nopeimmin kasvava juomateollisuuden ala koko maailmassa.

Pullovesien mikromuovitutkimuksesta kertoi Suomessa ensimmäisenä Yle.

Lue tästä, mitä pullovesikohuun vastaa Muoviteollisuus ry.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kauppalehti: Vesikannut poistuvat Kotipizzoista – vesipullot ristiriidassa yrityksen linjan kanssa24.9.2017 19.35

Kommentit (11)

Kommentit

Mitäpä jos muovipulloissa

Mitäpä jos muovipulloissa myytävään veteen liukenee mikromuovia muovipullosta? Eikö tämä olisi loogisin selitys? Olisi ollut mielenkiintoista lukea samasta uutisesta se, kuinka paljon esim Vantaalla vesijohtovedessä on mikrohiukkasia? Onko vesijohtoveden muovihiukkasten määrässä eroa riippuen talon vesijohtoputkien iästä ja laadusta?

'325 muovipartikkelia litraa

'325 muovipartikkelia litraa kohti' ei kerro vesipullomaallikolle mitään: onko se paljon vai vähän, kun sitä ei suhteuteta vaikkapa suomalaisen kaupungin hanaveteen tai maaseudun muoviämpäriin nostettuun kaivoveteen.

Jutussa olevan linkin takaa

Jutussa olevan linkin takaa löytyy tieto, että partikkelien koko olisi luokkaa 0,10 mm. Jos oletetaan, että partikkelit olisivat pyöreitä ja ne olisivat polyeteeniä (900kg/m^3), niin äkkiä laskien yhden partikkelin massaksi tulisi 0,47 nanogrammaa (nano = miljardisosa). Näin ollen yhdessä litrassa pullovettä olisi 15 nanogrammaa (ng) muovia. Onko tuo sitten paljon vai vähän? No, vaikea sanoa, mutta esim. USAn ympäristöviraston EPAn säädösten mukaan raja-arvo juomaveden uraanille on 2000x suurempi (30 mikrogramma/L) ja minä ainakin ottaisin ennemmin elimistööni moisen määrän elintarvikemuovia kuin uraania...

Sinänsä siitä, että asia

Sinänsä siitä, että asia uutisoidaan "huikeina partikkelimäärinä" täsmällisten pitoisuuksien sijaan tulee mieleen lähinnä tämä... https://i.guim.co.uk/img/static/sys-images/Guardian/Pix/pictures/2013/12/17/1387242394727/GW_KittenSneezes450.jpg?w=620&q=55&auto=format&usm=12&fit=max&s=1ce4637cd9494fe9b01cf3dce1cfcca3 (Maapallo lämpenee 7400 biljoonalla kissanpennun aivastuksella sekunnissa!!!)

No jopas - tuli pari noloa

No jopas - tuli pari noloa yksikkömuunnosvirhettä... eli siis otetaanpa uusiksi: "Jutussa olevan linkin takaa löytyy tieto, että partikkelien koko olisi luokkaa 0,10 mm. Jos oletetaan, että partikkelit olisivat pyöreitä ja ne olisivat polyeteeniä (900kg/m^3), niin äkkiä laskien yhden partikkelin massaksi tulisi 0,47 mikrogrammaa (mikro = miljoonasosa). Näin ollen yhdessä litrassa pullovettä olisi noin 150 mikrogrammaa muovia. Onko tuo sitten paljon vai vähän? No, vaikea sanoa, mutta esim. USAn ympäristöviraston EPAn säädösten mukaan turvallinen raja-arvo juomaveden uraanille on samaa suuruusluokkaa (30 mikrogramma/L) ja minä ainakin ottaisin ennemmin elimistööni moisen määrän elintarvikemuovia kuin uraania..."

Mutta sitten se että mitä

Mutta sitten se että mitä pienempi partikkeli on sitä herkemmin niitä voisi olettaa jäädän elimistöönkin. Jos nielet pullonkortin niin kyllä se läpi tulee aikanaan mutta tuollaiset partikkelit saattaa jäädä elimistöön ja paljonko niitä kertyy vuosikymmenien aikana.

Vähintään vuosikymmen on

Vähintään vuosikymmen on uutisoitu, että muovin mikrohiukkaset vaikuttavat ainakin ihmisen neurologiseen toimintaan ja lisääntymiseen. Toimivat elimistössä "hormoonin kaltaisesti" sanovat viisaat. Pari viikkoa sitten esitetyssä ohjelmassa kerrottiin, että muovin mikrohiukkasia on jo hengitysilmassamme, vedessä ja ravinnossa. Kaloja, vesilintuja ja muita "vedeneläviä" on jo pitkään tutkittu. On todettu esim että ihmisten jätevesien laskupaikoilla, merellä, elää vain naaraspuolisia kaloja. Tai sitten kalat on muuttuneet kaksineuvoisiksi. Ihmistä on vaikea tutkia, elää niin pitkään. Vaikutukset voi näkyä vasta monen sukupolven kuluttua, tai sitten voi pohtia vaikka että miksi monenlaista neurologista riesaa on nykypäivän lapsilla niin paljon enemmän, kuin pari sukupolvea taaksepäin? Tai rajuja allergioita? Tai syöpää?

On toki voitu uutisoida,

On toki voitu uutisoida, mutta a) tähän astisen tieteellisen tiedon mukaan ruuan, kosmetiikan jne. mikromuoveja ei ole syytä pitää terveysuhkana ja b) muovit eivät vaikuta hormoonin kaltaisesti (jotkut muovinpehmenteet toki voivat, mutta i) niitä ei ole yleisesti elintarvikemuovissa ja ii) merissä kelluva mikromuovi on käytännössä täysin kevyempiä muovilaatuja, joissa pehmenteitä ei juuri ole). Osa kalalajeista voi vaihtaa sukupuolta ihan luontaisestikin. Sen sijaan ei ole olemassa mitään pitäviä todisteita siitä, että jätevesien muovi/lääke/huume/whatever -pitoisuudet vaikuttaisivat jotenkin asiaan - käytännössä jotain vaikutuksia on saatu aikaiseksi laboratoriotutkimuksissa, joissa on käytetty valtavasti (useita kertaluokkia) suurempia pitoisuuksia - ja näissäkin tapauksissa tulokset ovat olleet ristiriitaisia - toiset tutkijat ikäänkuin "maagisesti" saavat vaikutuksen aikaiseksi - ja toiset taas eivät yrittämälläkään pysty toistamaan näitä tuloksia. Muuten esim. "neurologiset riesat" ovat jotenkin yllättäen kasvaneet käsikädessä diagnosointimenetelmien parantuessa ja kriteerien tiukentuessa. Allergiat ovat toki jossain määrin lisääntyneet, mutta tähän pätevämpi selitys lienee asuinympäristöjen ylihygieenisyys. Sen sijaan syöpien määrissä ei ole kasvua, jos tilastot vakioidaan eliniän kasvun mukaisesti. Sinänsä olen toki sitä mieltä, ettei ympäristöä ole syytä paskoa mielinmäärin - mutta ei meidän myöskään kannata jahdata olemattomia tai vähäisiä ongelmia, koska tärkeämpiäkin uhkia on ratkaistavana. Meidän ei myöskään kannattaisi tuhlata paukkuja hyödyttömiin eleisiin - oikeasti joku 90% meriin päätyvästä muovista on peräisin heikommin kehittyneistä maista ja suurimmat päästelijät ovat mm. Kiina, Intia ja Indonesia. Ehkä paukut kannattaisi laittaa näiden maiden jätehuollon parantamiseen - sen sijaan, että meillä Suolessa kielletään kauppojen hedelmäpussit...

"Suolessa" ei ole kielletty

"Suolessa" ei ole kielletty hedelmäpusseja, mutta on järjen köyhyyttä pakata pakasteet vielä toiseen muovikerrokseen. Suomessa suurin tyhmyys liittyy kaikenlaiseen pakkausmateriaaliin ja sen kierrätyksen vähyyteen. Eikö ole sulaa laiskuutta, jos vaan jäädään selälleen makaamaan, koska ei viitsi tehdä mitään, kun muut roskaavat enemmän? On ainakin katetta vaatia ja näyttää esimerkillä, kuinka muovijätteen käyttöä vähennetään. Mitäköhän haittaa ihmiskunnalle olisi siitä, että älyvapaata kulutusta (mm muovin) vähennettäisi?

"Suomessa suurin tyhmyys

"Suomessa suurin tyhmyys liittyy kaikenlaiseen pakkausmateriaaliin" Tyhmyyden määrittely on toki kovin subjektiviista. Jonkun mielestä, kaikista Suomen ongelmista, juuri pakkausmateriaaliasioiden sanominen 'suurimmaksi tyhmyydeksi' on tyhmää.

Toisaalta tässä

Toisaalta tässä viestiketjussa ja artikkelissa puhutaan muovista. Asiayhteydestä olisi voinut päätellä, että "Suomessa suurin tyhmyys, muovien suhteen, liittyy kaikenlaiseen pakkausmateriaaliin". Mutta kun ei, niin ei.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat