Puheenaihe

VR:n Konepajan myynnissä yllätyskäänne – Bruce Oreck pettyi: "Olen käyttänyt satoja tuhansia omia rahojani"

Yhdysvaltain ex-suurlähettiläs Bruce Oreck sai kuin saikin konepajansa.

Heli Koivuniemi

VR:n Konepaja-kiinteistön myynti Helsingin Vallilassa törmäsi yllätyskäänteeseen keskiviikkona.

Konepajan ostoa jo pitkään havitellut Yhdysvaltain ex-suurlähettiläs Bruce Oreck on saanut kilpailijan, joka on jättänyt VR:lle ostotarjouksen kiinteistöstä.

VR:n viestintäjohtaja Tatu Tuominen vahvistaa asian Helsingin Uutisille.

– Olemme saaneet kilpailevan tarjouksen. Koska Bruce Oreck on kuitenkin valmistellut ostoa jo pitkään haluamme antaa hänelle mahdollisuuden tarjouksen tekemiseen, Tuominen sanoi.

Tuominen ei halunnut avata kauppaprosessin yksityiskohtia, kuten tarjousajan umpeutumista, vedoten siihen, että asia on kesken.

Bruce Oreckille käänne tuli yllätyksenä.

Oreck julkaisi Facebook-sivuillaan keskiviikkona pitkän kirjoituksen, jossa hän purkaa pettymystään ja syyttää VR:ää pitkään valmistellun kaupan vesittämisestä.

Oreckin mukaan hän oli valmistellut kiinteistön ostoa lukemattomilla tapaamisilla eri sidosryhmien kanssa kesästä 2017. Hän kirjoittaa käyttäneensä satoja tuhansia euroja omia rahojaan kiinteistön rakennuksen ja tontin maaperän tutkimuksiin sekä suunnitelmiin.

Oreckin mukaan kauppa oli määrä lyödä lukkoon 9. huhtikuuta. Hän kertoo, että pankkirahoitus oli hänen osaltaan kunnossa ja henkilökuntaa oli palkattu hoitamaan työtä. Oreckin näkemyksen mukaan kauppahintaa oli ehdottanut VR, johon hän oli suostunut. 

26. maaliskuuta VR kuitenkin Oreckin mukaan ilmoitti, ettei kiinteistöä myydä sovitulla hinnalla eikä VR:ltä tulla kaupantekotilaisuuteen.

– Sen sijaan he halusivat katsoa, saavatko he parempaa hintaa. 17. huhtikuuta minulle ilmoitettiin, että minulla on 48 tuntia aikaa tehdä kiinteistöstä tarjous, tai muuten he myyvät sen jollekin toiselle, Oreck kirjoittaa.

Oreck pitää VR:n toimintaa epäsuomalaisena ja yllätysostajan ilmestymistä kaupan viime metreillä ihmeellisenä. Hän kirjoittaa oppineensa tuntemaan suomalaiset ihmisinä, joiden sanaan voi luottaa ja kehottaa ihmisiä tekemään tapauksesta omat johtopäätöksensä.

Tämä ei ole oikein. Tämä ei varmasti ole suomalaista."

– Sadan vuoden ajan Suomi on erottautunut muista kansakunnista maana, jossa ihmiset ovat tehneet sen, minkä ovat luvanneet. Suomi on maa, jossa ihmisten sana on painanut enemmän kuin pala paperia, Oreck purkaa tuntojaan.

– Tämä ei ole oikein. Tämä ei varmasti ole suomalaista, ja jos tämä jatkuu näin, tarkoittaa se sitä, että Suomi menettää jotain paljon arvokkaampaa kuin minkä tahansa rakennuksen arvon.

VR:n Tatu Tuominen korostaa, että Bruce Oreck ei ole antanut kiinteistöstä tarjousta VR:n hallitukselle. Se on Tuomisen mukaan kaupan edellytys.

– Kaikki kiinteistömyynnit edellyttävät hallituksen päätöstä. Mitään tarjousta ei ole (Oreckilta) tullut.

Tuomisen mukaan kaupan viimeistelyyn tuo oman haasteensa se, että kiinteistö on vanha suojelukohde.

– Korostan edelleen, että tämä prosessi on kesken, Tuominen sanoi.

Oreckin ja hänen ympärilleen muotoutuneen Konepaja-liikkeen ideana on ollut remontoida huonokuntoinen noin 25 000 neliömetrin kiinteistö.

The Train Factoryksi nimetyn suunnitelman mukaan remontoituja tiloja tulisi muun muassa pienyrittäjille.

Lue myös: Konepaja-adressi kerää nimiä hurjaa vauhtia – VR:ää vaaditaan hoitamaan neuvottelut loppuun Bruce Oreckin kanssa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (11)

Kommentit

sikamiehet huipulla eivät

sikamiehet huipulla eivät itse osanneet hyödyntää aluetta liiketoimissaan. nyt kun oreck on ammattimiehenä hoitamassa hommaa ns kotiin tuli pelko ja kateus sikamiesten osaksi. nyt vesitetään oreckin touhut, ja 2 vuoden päästä alueella on vastaava laitos mutta eri omistajalla. todennäköisesti alue kuitenkin rapistuu kunnes on purkukunnossa, kuten niin monet muutkin rakennukset ovat saanet kokea. hyväveli-verkosto rakentaa homeisia toimistoja joita ei saa vuokrattua korkean hinnan vuoksi. ihmiset pysyköön ko. alueelta pois. hyväveli-verkosto ja kateus ei petä! ei edistykselle!

Nou mani nou hani. Parempi

Nou mani nou hani. Parempi pyy pivossa kuin kymmenen oksalla. Älä nuolaise ennen kuin tipahtaa. Kapitalisti piti tavaraa omanaan vaikka ei ollut sitä vielä ostanut.

Kyllä täältä halutaan kaikki

Kyllä täältä halutaan kaikki veronmaksajat ja varakkaammat ihmiset ajaa pois. Tilalle loisia,integroimattomia kelan asiakkaita. Ja mielummin vielä kymmeniätuhansia semmoisia,millä suomi lähtee nousuun!

Keitä nyt on haluttu täältä

Keitä nyt on haluttu täältä pois? VR:n vanhalle konepajalle on kai vain ilmaantunut B.Oreck:ia rahakkaampi ostaja joka lienee jopa halukas tekemään ihan oikean tarjouksenkin. Ja ehkä mahdollisesti jopa valmis maksamaan oikeaa rahaakin. Sellainen ostaja lienee toki houkutteleva jopa valtion yritykselle. Valtiommehan on aiemmin hyväveliverkoissa myynyt meidän yhteistä omaisuuttamme pilkkahintaan. Hyvä jos VR nyt omalta osaltaan ja ainakin tässä asiassa on lopettanut sen. Toivottavasti tämä linja myös pitää ja paranee.

Satun tietämään ns

Satun tietämään ns.maahanmuuttajia,millä on ihan omaa rahaa,ei sossupaskapummeja. Töitä tulossa tekemään,mutta eipä maahanmuuttovirasto ole antanut oleskelulupaa,pelkoperseessä joka vuoden jälkeen,saako jäädä tänne maksamaan näitten somppujen ja turvapaikanhakijoiden elämää veroina. Tämä Oreck taitaa pikkuhiljaa kerää kamansa ja lähteä jonnekkin,missä voi vähän edes järki leikata.

Ilmeisesti VR on antanut

Ilmeisesti VR on antanut ymmärtää, mutta uusi tarjous pisti etsimään muodollisuuksia. Onkohan sopimuskeskusteluissa VR kertonut, että kättä päälle -sopimus ei riitä tässä tapauksessa.

B.Oreck:lla tuntuu olevan

B.Oreck:lla tuntuu olevan kovin vanhakantainen käsitys kapitalistisesta kaupankäynnistä jos hän kuvittelee saaneensa omistukseensa jotakin tekemättä tarjousta ja maksamatta sitä, vain kaveruuden ja kivojen puheiden perusteella. Oerck kokee menettäneensä jopa omia rahojaan. Tarkoittaako hän, että muiden olisi pitänyt menettää rahansa - hänelle? Eikö hän ole tietoinen, että liiketoimintaan liittyy riskejä. Etenkin kaupoissa joista ei ole edes tehnyt vielä tarjoista. Ilmeisesti VR on saanut rahakkaamman ostajan ja Oreck joutuu ihan oikeasti kilpailemaan ja panostamaan. Sillä ei kai VR:n pidä myydä halvemmalla vain siksi, Oreck on ostajana? On vain hyvä, että oreckienkin, vaikka ihan ameriikoista tulevat tänne hämmästyttämään meitä, pitää noudattaa normaaleja kauppatapoja etenkin julkisen hallinnon kautta meidän kaikkien omistamien yritysten kanssa.

Vähän sama kuin jos ostaisi

Vähän sama kuin jos ostaisi jonkun myyjän autoon renkaat ja öljynvaihdon ennen kuin on kaupat tehty.

Onkohan amerikkalaisen

Onkohan amerikkalaisen kulttuurin vuosikymmeniä kestänyt maahanvyöry muuttanut meidät amerikkalisemmaksi?

Suomi on yrittämisen

Suomi on yrittämisen huippumaa valtio vie aina kaiken.

On kyllä tehty aikamoinen

On kyllä tehty aikamoinen ohari Brucelle: Neuvottelut olleet median mukaan tosi pitkällä ja nyt sit tällainen keissi>ei hyvältä kuullosta todellakaan. Brucen tarjous tulee ehdottomasti hyväksyä jo reiluuden nimissä, tehnyt niin paljon asiansa eteen, ok.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat