Puheenaihe

Antti Rinteen vappulupaus 1 400 euron eläkeläisille nosti puolueiden niskakarvat – "Aprillipäivä meni jo!"

Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen vappulupaukset alle 1 400 euroa tienaaville eläkeläisille on otettu etenkin oikeiston keskuudessa vastaan epäuskoisina.

Johanna Erjonsalo / Arkisto

Eilen pitämässään vappupuheessa Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne suuntasi katseensa jo tuleviin vaaleihin ja lupasi poistaa aktiivimallin raipan eli 5 prosentin perusteettoman työttömyysturvan leikkauksen.

Hän myös lupasi kaikille alle 1 400 euron eläkettä saaville 100 euroa lisää nettoeläkettä. Rinteen mukaan tämä on tarkoitus suorittaa useamman vuoden ohjelman turvin.

Rinteen satasen arvoiseen vaalilupaukseen ovat tänään tarttuneet etenkin kokoomus ja kristillisdemokraatit. Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä suomii demareiden lupauksia blogissaan kovin sanoin.

– Rinne on keksinyt uuden tavan luvata jopa vaalikausien ylitse. Viime vuonna mediaanieläke oli 1 434 euroa kuussa mikä meinaa, että Antti Rinne lupasi puolelle eläkeläisistä sadan euron korotuksen. Eläkeläisiä on 1,5 miljoonaa, joten miljardi siihenkin menee, Maanselkä korostaa.

– Rinne sanoi, että ”ennen esitysten lopullista tekemistä kaikki niiden vaikutus ja vaikuttavuus pitää selvittää.” Tähähäh? Juurihan Rinne lupasi 100 euroa kaikille alle 1 400 euroa tienaaville eläkeläisille. Eikö se ollutkaan "lopullinen esitys"? Mitä vappupelleilyä tällainen oikein on? Aprillipäivä 1.4. meni jo.

Maanselän laskelmien mukaan Rinteen lupaus toisi tullessaan peräti 900 miljoonan euron lisälaskun vuodessa.

– Joko veroja tai eläkemaksuja nostamalla tämä pitää kattaa. Kyllä ensin pitää tehdä laskuharjoituksia edes karkealla tasolla, ja sitten luvata. Demareiden vaalilupausten hintalappu alkaa lähestyä 10 miljardia ”pitkällä aikavälillä” ja ne lupaukset ovat tehty ennen "vaikuttavuusarviointeja”, Maanselkä kritisoi.

– Rinne lupaa veronmaksajien rahoja jo ennen edes karkeita laskuharjoituksia. Voiko uskoa, että tällainen mies on joskus ollut Suomen valtionvarainministeri? Näillä puheilla eläke-expertti Kimmo Kiljusesta pitäisi tehdä SDP:n puheenjohtaja.

Myös kokoomuksen varapuheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen tuuletti tuntojaan Rinteen vappupuheiden vuoksi Twitter-tilillään.

– Lisää rahaa, lisää rahaa! Sdp jakaa taas kakkua, senhän he osaavat. Tämän hallituksen kaudella talous kasvaa, työllisyys vahvistuu. Taloudesta huolehdittava vastuullisesti nyt, kun työikäiset ikäluokat pienenevät. Vastuutonta lupailla kaikkea kaikille, murjaisi Grahn-Laasonen.

Kokoomusnuorten puheenjohtaja Henrik Vuornos arvioi blogissaan, että Rinne pääministerinä on tuhon tie sukupolvien väliselle oikeudenmukaisuudelle. 

– Rinteen esityksessä heidän eläkettä tulisi nostaa 1 200 eurolla vuodessa. Karkealla matematiikalla pelkkä eläke-ehdotus tarkoittaisi satojen miljoonien eurojen lisämenoja julkiselle taloudelle, muista esityksistä puhumattakaan, Vuornos korosti.

Rinne näytti Vuornoksen mielestä jo vuotta ennen vaaleja todellisen karvansa.

– Kun suu aukeaa, saattaa sivulauseessa tulla menolisäysesityksiä sadoilla miljoonilla euroilla. Valtiontalous on vihdoin usean kituliaan vuoden jälkeen saatu lähes tasapainoon, mutta puskurit tulevien talouden myrskyjen varalle on syöty. Aikanaan sosiaalidemokraatit olivat vastuullinen tulevaisuutta rakentava voima. Nyt sama porukka on vastuuton menneisyyteen kurkottava voima.

Vuornos osoittaa sanansa nuorille suomalaisille. 

– Maksat valtion velkaantumisen korkokustannukset, ennätyskorkeat eläkemaksut, ikäsidonnaisten menojen kasvun sekä Antti Rinteen henkilökohtaisen eläkepommin. Jos joku alle 40-vuotias vielä pohti Sdp:n äänestämistä, niin ei kannata pohtia enää, päättää Vuornos.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (11)

Kommentit

Ollu istumassa Li:n kanssa

Ollu istumassa Li:n kanssa vähän iltaa ja lyöneet viisaat päät yhteen.

Näyttää ihan vaalilahjonnalta

Näyttää ihan vaalilahjonnalta.

jospa eläkeläinen

jospa eläkeläinen sijoittaakin tuon satasen koskenkorvaan ja tupakkaan lähes koko satku tulee valtiolle takaisin

on aikas näpertelyä tommonen

on aikas näpertelyä tommonen satku. ei tarvii edes paheisiin käyttää. noilla tuloilla ei muutu elämä mitenkään. erikoiset pellet täällä sättää! 500€ pitäis olla. ja jokainen euro menee kiertoon. PS. toivon oikeasti jotain kivaa sairautta moisille loppuiäksi.

Rinteen malli numero 1234

Rinteen malli numero 1234.Mistäs rahat. No nostellaan veroja,nostellaan lääkkeiden hintoja,alennetaan kelakorvauksia. Nostetaan eläkemaksuja. Nostetaan elintarvikkeiden ja palveluiden arvonlisäveroja. Kuinkas kauan hommaan menee.Varmaankin seuraavan 10 vuoden aikana homma hoidettu. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005664108.html

Rinne pyrkii nyt ottamaan

Rinne pyrkii nyt ottamaan johtavan populistin kaapun V.Niinistöltä lupaamalla miljarluokan summat tuosta vain vaikka valtio edelleen velkantuu , vastuuton ukko kerrassaan vastuuton on?

Ohhoh onpas todella

Ohhoh onpas todella pöyristyttävää! Että joku poliitikoistamme lupailee jotain parannusta köyhimmälle kansanosalle. Hallitus parantelee vain hyvin toimeentulevien asioita ja koko Suomen kansa hyrisee tyytyväisenä. Onkohan tässä nyt jotain pielessä?

Jos tuokin 100 eppun korotus

Jos tuokin 100 eppun korotus ohjelma tulee suorittaa useamman vuoden turvin Rinteen mukaan niin miettikää mihin se oikeasti vaikuttaa ? Ei yhtään mihinkään , sillä samaan aikaan useamman vuoden turvin kaikki hinnat ja maksut nousee ja korotus on jo nyt menettänyt merkityksensä . Unohtakaa äänestäjä demarit , ei heistä ole , ei ole ennenkään ollut kun viimeisen 20 vuoden historiaa tarkastelee heidän tekojensa valossa . Demarit veivät kansaeläkkeen kaikilta ja saivat aikaan lakkautetun indeksi työeläkkeisiin . Työeläkekansa jolle maksetaan käteen verojen jälkeen alle 1500euroa/nettona eläkettä kuukaudessa köyhtyy vuodesta toiseen ja olemme jo 20 vuotta jääty vaille indeksikorotuksia .

Soili Nurminen

On täysin mahdollista kuin

On täysin mahdollista kuin vähentää suurista eläkkeistä elikkä tasoittaa maksut.Eläkekatto 3500 euroa kuussa ja ylimääräiset rahat pieneläkeläisille.

Ankara verotus pitää kyllä

Ankara verotus pitää kyllä huolen siitä, että valtio sosialisoi isoja eläkkeitä jo nyt yllin kyllin. Ei siinä mitään eläkekattoja tarvita. Eläkettä saa työtulojen perusteella. Jos on ollut isot työtulot, saa ison eläkkeen. Eläkekatto on pahimman laatuluokan sosialismia.

Maksaja löytyisi, jos Rinne

Maksaja löytyisi, jos Rinne ei olisi tyhjän lässyttäjä.. Jutut pelkkää äänten ostoa. Jos Rinteessä on yhtään ryhtiä niin voi alkaa ajamaan ay-liikkeen verolle panoa. Ilta -lehti 26.3.2016 :Ammattiliitot ja -yhdistykset omistavat yli 60 prosenttia Suomen suurimmasta yksityisestä vuokra-asuntoyhtiöstä VVO:sta. VVO:ta on kritisoitu siitä, että se perii pääkaupunkiseudulla lähes markkinavuokria valtion tukemista vuokra-asunnoistaan. Lisäksi vuokrien nousu maksatetaan monin paikoin asumistuilla. - Jos tehdään aidosti bisnestä, niin kyllä sitä pitää samalla tavalla kohdella kuin mitä muuta tahansa bisnestä, jolloin myös verot pitää maksaa, Rinne sanoo linkki:http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016032621327571_uu.shtml

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat