Puheenaihe

Joka toinen pysähtyisi auttamaan juopunutta – vain prosentti ei auttaisi ketään missään tilanteessa

Humalaisen auttaminen tuntuu monista pelottavalta, koska päihtynyt henkilö voi olla arvaamaton.

Sauvo Jylhä

LähiTapiolan kyselyn mukaan puolet suomalaisista ei pysähtyisi auttamaan humalassa olevaa, kadulla makaavaa ihmistä. Asiantuntija pitää tulosta huolestuttavana, sillä sairaskohtauksen saanut saattaa vaikuttaa ulospäin päihtyneeltä.

Suomalaisista yli 60 prosenttia kokee osaavansa antaa ensiapua hätätilanteessa. Hätätilanteessa auttaminen on velvollisuus: tieliikennelaissa on määritelty, että onnettomuuspaikalle on tarpeen vaatiessa pysähdyttävä selvittämään, onko joku loukkaantunut.

Tutkimuksessa selvitettiin, kuinka moni pysähtyisi kadulla auttamaan eri ihmisiä. 90 prosenttia suomalaisista kertoo, että pysähtyisi auttamaan kadulla makaavaa vanhusta tai yksin harhailevaa pientä lasta.

86 prosenttia vastanneista sanoo myös auttavansa itsensä kaltaisia ihmisiä ja vain prosentti ei auttaisi ketään missään tilanteessa. Sen sijaan ainoastaan puolet suomalaisista pysähtyisi auttamaan kadulla makaavaa humalaista.

– Ihmisen perusluonteeseen kuuluu turvallisuushakuisuus ja humalaisen auttaminen voi tuntua monesta pelottavalta. On kuitenkin hyvä muistaa, että moni sairaskohtauksen saanut saattaa vaikuttaa päihtyneeltä, vaikka ei sitä olisikaan, sanoo LähiTapiolan riskienhallintapäällikkö Sami Sallinen.

Humalaisen auttaminen mietityttää suomalaisia pääsääntöisesti ikään tai asuinpaikkaan katsomatta. Kuitenkin keskimääräistä harvemmat 35-44-vuotiaat sekä pääkaupunkiseudulla asuvat ihmiset uskoisivat auttavansa juopunutta. Myös taloudellisesti erittäin hyvin toimeentulevat kertovat auttavansa pienemmällä todennäköisyydellä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (1)

Kommentit

Helsingin rautatieaseman

Helsingin rautatieaseman kieppeillä 100% ihmisistä kävelee yli, jos maassa makaa joku. Vaikka olisi ihan siisteissä vaatteissa, tai vaikka kyseessä olisi lapsi tai nuori. Kaksi kertaa olen pysähtynyt auttamaan. Vanhalla miehellä ja nuorella naisella oli molemmilla sairauskohtaus päällä. Ketään ei kiinnostanut, ennenkuin ambulanssi oli paikalla. Silloin töllääjiä kyllä riitti.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat