Puheenaihe

Koira kohtaa polkupyörän – älä tee tätä virhettä

Koira tulisi aina pitää kytkettynä pyörätien läheisyydessä. Vapaana liikkuva koira voi aiheuttaa monenlaisia vaaratilanteita pyörätiellä.

_

Kuinka oikein pitäisi ohittaa ulkoiluttajansa kanssa liikkuva koira tai useampi koira, kun niitä lähestyy polkupyörällä?

Yksittäinen ihminen voi siirtyä pois pyörän edestä nopeasti, mutta yhden tai useamman koiran kanssa kävelevällä henkilöllä siinä voi kestää hetki.

Kellon soittaminen vain hetkeä ennen ohitusta voi aiheuttaa vaaratilanteen, jolloin koira tai taluttaja voi pelästyessään tehdä äkkinäisen liikkeen, siirtyä pyöräilijän eteen ja näin aiheuttaa vaaratilanteen.

Vastaavasti voi käydä myös, jos kelloa ei soita lainkaan.

Kelloa kannattaa siis soittaa hyvissä ajoin, jotta koko koirakko ehtii siirtyä sivuun turvallisesti.

Koirat reagoivat ohi ajavaan pyörään eri tavoin: koira saattaa yrittää lähteä juoksemaan pyörän perässä, ”suojella” omistajaansa pyörältä tai innokkaasti tervehtiä pyöräilijää hyppimällä.

Osa koirista voi myös olla pelokkaita polkupyöriä kohtaan ja liian läheltä suhahtaminen voi pelästyttää koiran. Pidä siis sopiva etäisyys koirakkoon, eli koiraan ja ihmiseen, ja pyri mahdollisuuksien mukaan hidastamaan vauhtia hieman ohitustilanteessa.

Koira voi jopa raahautua pyörän perässä."

Koira tulisi aina pitää kytkettynä pyörätien läheisyydessä. Vapaana liikkuva koira voi aiheuttaa monenlaisia vaaratilanteita pyörätiellä: koira saattaa lähteä juoksemaan pyörän perässä, yrittää napata pyöräilijää lahkeesta tai pysähtyä paikalleen keskelle pyörätietä.

Pitkänä roikkuva hihna voi aiheuttaa vaaratilanteen. Ohutta flexihihnaa voi olla vaikea nähdä ja siitä voi tulla vaarallinen kampittava naru pyöräilijälle.

– Hihnan tarttuminen pyörään voi aiheuttaa voimakkaan nykäisyn kaulapantaan tai koira voi jopa raahautua pyörän perässä. Tämä voi johtaa koiran vakavaan loukkaantumiseen, kuten kaularangan pehmytkudos- ja nikamavaurioihin, muistuttaa Agrian eläinlääkäri Marika Melamies.

Lähde: Agria Eläinvakuutus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (3)

Kommentit

Mikäli ääni, liike tai muut

Mikäli ääni, liike tai muut tavanomaiset liikkujat aiheuttavat 'koirakon' vaaratilanteita - on laiskanlepsusti koulutettu koirakko lähtökohtaisesti väärässä paikassa. Simple as that.

Jos soittaa kelloa, niin

Jos soittaa kelloa, niin koira ja se narun toisessa päässä oleva koiraa tyhmempi otus taatusti siirtyvät kumpikin eri puolille väylää. Jos taas ei soita kelloa, niin koira säntää eteen ohitustilanteessa. Koiran ohitus ei siten ole turvallista mitenkään. Tietysti yksi aika helppo ratkaisu olisi olemassa mutta kun sen hihnan toisessa päässä olevalle se ei jostain syystä käy eli lyhyt kiinteä hihna. Toki joillakin se lyhyt kiinteä hihna on käytössä mutta useimmiten nämä koirat ovat koulutettuja, joten ne osaavat kulkea kohtuullisen järkevästi muutenkin.

Koirat ja polkupyörät tulee

Koirat ja polkupyörät tulee kieltää yhteiskunnalle vaarallisina....

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat