Puheenaihe

Tätä et tiennyt juuston ilmastovaikutuksista – Kuluttaja-lehti kertoo uudet luvut

Armando Costa Cabral hoitaa juustoharkot hihnalle juustolassa.

Arkisto/Johanna Erjonsalo

Juustoa on aiemmin pidetty ilmastovaikutuksiltaan lähes yhtä pahana kuin naudanlihaa. Kuluttaja-lehden selvityksen mukaan tieto juuston ilmastohaitoista on vanhentunutta.

Juuston tuotanto on Kuluttajan mukaan tehostunut selvästi viime vuosikymmenistä, koska valmistuksen sivutuotteena syntyvää heraa pystytään hyödyntämään monissa elintarvikkeissa.

Juuston syöminen ei silti ole varsinainen ilmastoteko. Juuston päästöt ovat uusilla arvioillakin samaa luokkaa kuin sianlihan ja huikeasti suuremmat kuin kasvisten.

Mitä enemmän maitoa juustoon käytetään, sitä isommat sen ilmastovaikutukset ovat. Koviin juustoihin kuluu enemmän maitoa kuin pehmeisiin. Kovia juustoja myös kypsytetään pidempään kuin pehmeitä, mistä tulee lisää päästöjä.

Myös sillä on vaikutusta, mistä eläimestä juustoon käytettävä maito on peräisin. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön tutkimuksen mukaan lampaan- ja vuohenmaitolitran hiilijalanjälki voi olla kaksin- tai kolminkertainen verrattuna lehmänmaitolitraan.

Raejuusto ja levitettävä pehmeä tuorejuusto ovat muita juustoja ekologisempia. Ne ovatkin kermajuustoja parempi vaihtoehto joka-aamuisiksi leivänpäällisiksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (3)

Kommentit

Kaadetussa sademetsässä

Kaadetussa sademetsässä kasvatettu ja lentokoneella suomeen tuotu salaatti on sitten ilmastoteko. Elääkö nämä tutkijat tässä maailmassa.

Rankkaa yksinkertaistusta nyt

Rankkaa yksinkertaistusta nyt. Ensinnäkin ilmastovaikutusta ei voi pelkistää hiilidioksidipäästöiksi, sillä muu luonnon likaaminen on merkittävämpää. Toiseksi ruokaa syödään energiaa ja ravinteita saadakseen, joten päästöjä ei voi suoraan mitata suhteutettuna ruoan tilavuuteen eikä edes painoon tai kaloreihinkaan, sillä eri ruokien kalorit ja ravinneaineet imeytyvät ihmisen elimistöön eri tavoilla. Ei pidä unohtaa niitäkään tutkimuksia, joissa todetaan, että mitä suurempi osa ravinnosta tulee kasviksista sitä suurempi ympäristökuorma. Tämä johtuu tietenkin siitä, että niitä pitää syödä nälän lähtemiseksi niin tolkuttoman paljon enemmän ja niiden kuljettaminen ympäri maailmaa sekä pakkaaminen ei ole kaloreita kohden kovinkaan tehokasta.

Väite, että vähäkaloriset ja

Väite, että vähäkaloriset ja vähärasvaiset ruoat olisivat vähäpäästöisempiä on täysin absurdi. Rasva on tehokkain energialähde ihmiselle. Tehokkaampi kuin sokeri. Ei ole mitään mahdollisuutta, että kukaan söisi pelkkiä lähes rasvattomia ja sokerittomia salaatteja ja tuorejuustoja ja pysyisi niillä hengissä.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat