Puheenaihe

Antti Rinne: Lukio tai ammattikoulu pakolliseksi – tarkoittaa myös ilmaisia oppimateriaaleja

Antti Rinne kommentoi hallitusneuvotteluiden etenemistä perjantaiaamuna.

Kosti Keistinen/valtioneuvoston kanslia

Säätytalossa medialle perjantaiaamuna hallitusneuvottelujen tilannetta kommentoinut Antti Rinne (sd.) vahvisti, että oppivelvollisuus pitenee toiselle asteelle.

– Kyllä teillä on oikeaa tietoa siinä asiassa ollut, vastasi hallitusneuvotteluja vetävä Rinne toimittajan kysymykseen siitä, että ollaanko oppivelvollisuutta pidentämässä lukioon ja ammattikouluun.

Muutoksen aikataulu selviää Rinteen mukaan sitten kun hallitusohjelma on hyväksytty.

Muutos tulee tarkoittamaan myös sitä, että lukiolaiset ja ammattiin opiskelevat saavat ilmaiset oppimateriaalit.

Rinteen hallituksen ohjelman sisällöstä tiedotetaan viikonlopun jälkeen.

– Muutamia asioita on vielä auki, totesi Rinne, mutta ei paljastanut asioita, joihin hän kommentillaan viittasi.

Ministerien määrää Rinne ei vahvistanut, vaan lupasi ministerien määrästä ja salkkujaosta lisätietoa viikonlopun jälkeen.

Yle uutisoi, että neuvotteluissa on sovittu myös muun muassa siitä, että työmarkkinajärjestöt ja Suomen yrittäjät ryhtyvät miettimään yhdessä, kuinka Suomeen luodaan kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja.

Neuvotteluista tiedetään myös jo se, että tuleva hallitus lisää pysyviä menoja noin 1,2 miljardilla eurolla. Veronkorotuksista kilahtaa valtion kanssaan noin 700 miljoonaa euroa.

Veroelementtien lisäksi lisämenoja maksetaan myös muun muassa työllisyystoimilla. Rinne on väläytellyt myös veronkevennyksiä, mutta ei ole kertonut, miten ne toteutetaan.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

HS: Hallitusneuvotteluissa kiista jalka­pantamahdollisuudesta kielteisen päätöksen saaneille turva­paikan­hakijoille – pienpuolueet joutuivat taipumaan30.5.2019 12.53
Antti Rinteen työ jatkuu huomenna – hallitusohjelma tuskin valmistuu tänään29.5.2019 20.34
Antti Rinne: Hallitusohjelman sisällöstä sopu huomisiltaan mennessä – "Mörkö saattaa lyödä sisään"28.5.2019 09.40
IS: Talous- ja veroratkaisut yhä auki hallitusneuvotteluissa – puolueilla selviä näkemyseroja25.5.2019 09.54

Kommentit (10)

Kommentit

Nykylain mukaan

Nykylain mukaan oppivelvollisuus on täytetty, kun peruskoulu on suoritettu tai käytännössä ikää on kertynyt 17 vuotta. Jos uuteen lakiin ei tule vastaavaa takaporttia, ruvetaanko täysikäisiä jahtaamaan kissojen ja koirien kanssa, jos lukio tai joku ammattikoulu ala onnistumaan ?

Lukioon kai vaaditaan tietty

Lukioon kai vaaditaan tietty pistemäärä. Joutuuko pakko-opetukseen jos todistus on niin huono ettei sillä pääse yhteenkään suomalaiseen lukioon? Toivoisi että opetuksen tasoa ei tarvitse laskea.

Etkö lukenut jutusta edes

Etkö lukenut jutusta edes otsikkoa? Lukioon TAI ammattikouluun meno pakolliseksi. Lukioihin ei mennä millään pistemäärällä, vaan keskiarvolla. Pääkaupunkiseudun lukioiden alin sisäänpääsyraja on ollut 7 kieppeillä. Jos ei siihen yllä, niin sitten kannattaa valita se ammattikoulun reitti. Tämä on hyvä uudistus, koska viimein ajatellaan nuoria, jotka ovat aivan tavallisia oppijoita tai vaikka erityislahjakkaita. Lukioon tai amikseen meno ei enää kaadu monen tonnin kirjalaskuun, jos nuoren perhe on varaton.

Mihin ammattikouluun riitää

Mihin ammattikouluun riitää vitosen keskiarvo? Ei kannattaisi laittaa muutamaksi vuodeksi kymppiluokalle opettelemaan lukemaan? Heh heh.

Ei ihmet, että JOKAINEN

Ei ihmet, että JOKAINEN ammattikoulu jolta kysytty asiaa, VASTUSTAA Antti Rinteen uudistusta. Kukaan ei kaipaa näitä oppilaita, jotka eivät 9 vuodessa opi edes auttavasti lukemaan, laskemaan ja tekemään töitä.

Olisi paljon armollisempaa

Olisi paljon armollisempaa jättää oppilas luokalle jo siinä vaiheessa kun vaikeuksia useimmissa aineessa alkavat. Käytyään luokan kertaalleen uudelleen, oppilas saavuttaa yleensä hyvät arvosanat seuraavilla luokilla. Sen sijaan jos luokalle ei jätetä, vaan oppilas joutuu kituuttamaan seuraavat luokat lävitse huonoin arvosanoin ja vasta kymppiluokalla yritetään korjata aikaisempi huono menestys. // Meillä saattoi kansakoulussa jäädä luokalle ensimmäisestä luokasta lähtien. Minulla oli keskikoulussa luokkatoveri, joka oli 3 vuotta muita vanhempim jäätyään monta kertaa luokalle matkan varrella. // Nykyisen opppivelvollisuuslain mukaan oppivelvollisuus kestää korkeintaan kymmenen lukuvuotta, joka siis mahdollistaa kymppiluokan tai yhden luokalle jättämisen matkan varrella.

Niin totta! Tunnen kaksi

Niin totta! Tunnen kaksi jotka jäivät oppikoulussa kolmesti luokalle, siitä sitten perusteellisesti koulutettuna yliopistoon, ja niinpä toisesta tuli tuomari, toisesta päällikkö jolla oli satamäärin alaisia.

Eikö vastuuntuntoisia

Eikö vastuuntuntoisia vanhempia ole enään olemassa Suomessa?Pitääkö yhteiskunnan tuuppia ja kustantaa ihan kaiken?

Eihän oppivelvollisuuden

Eihän oppivelvollisuuden ikärajan nostaminen auta, kun opetus on sellaista, ettei se opeta. Tarkoittaa, etteivät opettajien opetussuunnitelmat ole sellaisia joilla oppilaat oppisivat lukemaan, laskemaan ja kirjoittamaan suomen kielellä. Se on ollut näkyvissä vuosikymmeniä, kun vain haluaa nähdä miten esimerkiksi maan asioita on hoidettu. Valtion yhtiöt jotka työllistivät ja tuottivat on myyty, työttömyys lisääntynyt, verotus kiristynyt ja koulutus tuhoutunut. Sopivat on otettu päättämään ja osaavat on jätetty pois päättäjistä? On turhauttavaa, kun media kertoo, ettei osaavia työntekijöitä enää ole. Se on väärä todistus työntekijöitä vastaan. Minne ovat Suomen pankit ja teollisuus kadonneet? Ja miksi? Entä miten ulkomaisissa yhtiöissä suomalaiset työntekijät ovat haluttuja työntekijöitä? Entä miksi kansanedustajilla täytyy olla jokaisen alan erikoisosaajia avustajina? Ja siksikö asiat ovat päin helvetiaa kun ei heilläkään ole osaamista? Ja miksi itsenäisyys on annettu pois? Ja miksi rikollisuus ei ole enää tuomittavaa? Tällä oppimattomuus agendalla suomesta tulee se inhottu sosialismi joka on kaiken tuho? Kun markkinatalous on muutettu valtiososialismiksi. Jossa tuotot ovat yksityisille ja kustannukset maksaa kansa.

Vaikka asia olisi teoriassa

Vaikka asia olisi teoriassa hyvä, "ei kannettu vesi kaivossa pysy". Miten Rinne järjestäisi koululaiskuljetukset?

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat