Puheenaihe

Raportti: Kouluttamattomille maahanmuuttajille minimiä pienempi palkka – työllistäisi tehokkaammin kuin ilmainen raha: "Toimiakseen alennuksen pitäisi olla merkittävä"

Pohjoismaisen ministeriöneuvoston yhteinen raportti toteaa kouluttamattomien maahanmuuttajien työllistämisen erittäin vaikeaksi ilman uusia keinoja.

Johanna Erjonsalo

Kaikissa Pohjoismaissa on selvä kuilu maassa syntyneiden ja sinne myöhemmin muuttaneiden työllistymisen välillä.

Kuilu on syvin Suomessa, Tanskassa ja Ruotsissa.

Pohjoismaisen ministeriöneuvoston tuore raportti osoittaa myös, että erityisesti pakolaiset ovat riippuvaisia sosiaaliturvasta ja työllistyvät huonosti.

Raportti vahvistaa, että tulojen saanti aktivoinnin seurauksena pelkän "ilmaisen rahan" tarjoamisen sijaan, helpottaa työllistymistä. Siinä esitetään ratkaisuna, että Pohjoismaiden minimipalkan alentamisella saattaisi olla hyviä työllistymisvaikutuksia alhaisesti koulutetuille maahanmuuttajille.

– Toimiakseen alennuksen pitäisi olla merkittävä, joka taas johtaisi kasvavaan eriarvoistumiseen yhteiskunnassa, raportissa todetaan.

– Parempi tasapaino palkkaepätasa-arvon ja korkean työllistymistavoitteen kanssa saavutetaan todennäköisesti työmarkkinaosapuolten sopimilla kohdennetuilla minimipalkkojen alennuksilla.

Pakolaiskriisin aikana 2015 Pohjoismaat ottivat vastaan asukasta kohden enemmän pakolaisia kuin muut Euroopan maat. Heistä hyvin harva on työllistynyt.

– Oleskeluluvan saavat on saatava työmarkkinoille, ja se on erittäin haastava tehtävä, raportissa todetaan.

Pohjoismaiden työllistymistuloksia vertailtiin nyt ensimmäisen kerran. Raportin mukaan nuoria maahanmuuttajia pitäisi ohjata enemmän ammattiopintoihin, joista heitä ei juuri ole valmistunut.

Aikuisten maahanmuuttajien työllistymistä tuetaan parhaiten koulutuksen ja tuetun työllistymisen yhdistämisellä sekä työmarkkinakoulutuksella.

– Pohjoismainen kokemus osoittaa, että siten voidaan saavuttaa hyviä tuloksia, mutta se ei saa kuormittaa työnantajia liikaa. Muutoin työantajat eivät käytä työllistämiseen tarkoitettuja tukia, kertoo raportin yksi kirjoittajista, tutkimusprofessori Tuomas Pekkarinen Valtion Taloudellisesta Tutkimuskeskuksesta.

Ruotsissa on saatu suhteellisen hyviä tuloksia aktiivisella valmentamisella ja neuvonnalla.

Norjassa työn ohessa tapahtuva kielen opetus tai Ruotsin osallistava koulutus eivät ole osoittautuneet tehokkaiksi tavoiksi työllistää ja kotouttaa maahanmuuttajia.

Raportin voi lukea kokonaisuudessaan englannin kielellä osoitteessa www.nordregio.org.

 

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (7)

Kommentit

Eli euron tuntipalkalla vie

Eli euron tuntipalkalla vie viimeisetkin työt ja sossu maksaa edelleen kaikki kulut?

Oma näkemykseni on, että

Oma näkemykseni on, että Suomen pitäisi palauttaa kaikki yli pakolaiskiintiön yli maahan saapuneet pakolaiset. Luin jostakin, että näistä kolmannen maailman pakolaisista 80-90% jää elämään täällä yhteiskunnan tukirahoilla.

Varsinainen hölmöläisen peite

Varsinainen hölmöläisen peite, tuolla menolla maahanmuuttaja tuottaa työttömän syntyperäisen joka joutuu sossun luukulle sen mitätönpalkkaisen taakse.

Vai olisiko työttömyyden

Vai olisiko työttömyyden syynä rakenteellinen vika jota ei haluta myöntää, on otettu ihmisiä joilla ei ole lähtökohtaisesti ole halua tai kykyä sopeutua.

Ei tänne tarviteta mitään

Ei tänne tarviteta mitään kouluttamattomia maahanmuuttajia. Koitetaan nyt eka työllistää nää muutama sata tuhatta suomalaista työtöntä. Miksi suomalainen ei kelpaa töihin Suomessa? Eikä luoda enempää niitä julkishallinnon töitä naisille. Julkinen sektori on jo aivan liian iso ja näyttää paisuvan kuin suomalaiset siiderivalaat konsanaan.

Orjia.

eikös se jo käytännössä toimi

eikös se jo käytännössä toimi noin kepappi parturi ym.ja sossusta loput

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat