Paikalliset

Viirinlaakson asutus laajenee – yhtenäinen ilme asukkaiden toiveena

Viirinlaaksoon matkakeskusta vastapäätä ollaan rakentamassa uusia asuntoja Luhtajoentien varteen, mutta alue tulee laajenemaan taaempana näkyvälle alueelle.

Riitta Ketola

Klaukkalan Viirinlaaksoon on lähivuosina rakentumassa lisää kerros-, rivi- ja omakotitaloja useille sadoille asukkaille.

Viirinlaakson II asemakaava ja asemakaavan muutos olivat keväällä nähtävillä. Kaavoitusarkkitehti Tuuli Virtanen Nurmijärven kunnasta kertoo, että niihin tuli muutama palaute, jotka käsittelivät Luhtajoentien linjausta.

Viime tiistaina Klaukkalassa järjestettiin kaavaan liittyvä yleisötilaisuus.

– Siellä keskusteltiin esimerkiksi Klaukkalan kaupunkikuvasta, joka on vähän tilkkutäkkimäinen. Pohdittiin, miten sitä saisi yhtenäistettyä, ettei se ainakaan jatkuisi tällä suunnitellulla alueella.

Tuuli Virtasen mukaan pieniä ”postimerkkikaavoja” tehtäessä rakennussuunnittelijoiden ja kaavoittajien vastuulle jää paljon asioita.

– Postimerkkikaavat on siltä kannalta tosi vaikeita, koska se tarkoittaa, että niitä tehdään useilla eri aikakausilla ja saattaa sen takia olla vaikeuksia muodostaa yhtenäistä kaupunkikuvaa, koska jokaisella aikakaudella on omat ihanteet ja ideologiat minkä mukaan niitä suunnitellaan.

Viirinlaakso II:n etuna on Virtasen mukaan se, että alue on suhteellisen iso, jolloin voidaan myös suunnitella isompaa kokonaisuutta. Toisaalta alue ei ole aivan keskeisimmällä paikalla Klaukkalassa.

 

Keskustelutilaisuudessa yleisöä kiinnostivat myös Luhtajoentien linjaus sekä virkistysreitit.

– Luhtajoentien linjauksen alle on jäämässä yksi merkittävä kävely-yhteys, joka menee Mäntysalon asuinalueelle.

Illan osallistuja pohtivat sen korvaamista ja sitä, että jatkossakin alueelle voidaan taata riittävästi virkistysreittejä.

– Vastaukset tähän ovat vähän auki, koska emme ole vielä ehtineet keskustella liikuntapuolen kanssa muuta kuin sen verran, että pitää katsoa miten se käytännössä tapahtuu. Mutta totta kai reitti turvataan mahdollisuuksien mukaan. Viirinlaaksossa on viheralueita, liito-oravia ja suojeltuja luontoarvoja, niin ehkä niille alueille pystytään tekemään reitistöä.

Myös alueen pysäköintipaikkojen riittävyys nousi esiin. Klaukkalassa esiin tulleita pysäköintiongelmia halutaan välttää tulevaisuudessa. Tuuli Virtanen kertoo, että pysäköintinormiselvityksen tekeminen on vielä kesken, mutta hän uskoo, että se valmistuu kaavahankkeen aikana.

– Suurin osa yleisötilaisuuteen osallistuvista halusi, että parkkipaikkoja olisi riittävästi, koska Nurmijärvellä on aika vaikea liikkua ilman autoa. Muutamat toivoivat, että paneuduttaisiin enemmän joukkoliikenteeseen ja sitä tuettaisiin.

Virtanen sanoo, että Viirinlaakso II tuo aika merkittävän lisäyksen Klaukkalan asukasmäärään, mikä puolestaan helpottaa joukkoliikenteen järjestämistä.

Asukasmäärää ei vielä pystytä arvioimaan kovin tarkasti.

– Arvioisin, että vähintään 300, mutta enintään 800 asukasta. Haarukka on aika iso, koska vielä ei tiedetä kaikkia käytännön toteutusmahdollisuuksia.

Viirinlaakso II:n kaavaluonnos valmistuu ensi syksynä ja tulee nähtäville 30 päiväksi. Kaavaehdotus valmistunee keväällä 2020.

 

Mikäli kaava etenee ilman viivytyksiä, on mahdollista, että rakentaminen pääsisi alkamaan jo seuraavana vuonna, mutta todennäköisimmin vasta vuonna 2022, sillä kunnallistekniset työt, katuverkoston rakentaminen, tonttien myynti ja rakennuslupien hakeminen vievät oman aikansa.

– Riippuu siitä mistä rakentaminen aloitetaan. Jos aloitetaan pientaloista, niin silloin se saattaa alkaa jo 2021, koska niiden suunnittelussa ei mene niin pitkään.

Oletko tyytyväinen Klaukkalan yleisilmeeseen?

Ei
90% (54 ääntä)
Kyllä
10% (6 ääntä)
Ääniä yhteensä: 60

Tieto

Viirinlaakso II

Kaava-alueen pinta-ala on noin 34 hehtaaria.

Alue on rakentamatonta ja rajautuu Viirinlaakson jo rakenteilla olevaan osaan, Klaukkalan jätevedenpuhdistamoon sekä Pietarinmäen asuinalueeseen.

Pääosin kunnan omistamalle alueelle on tulossa sekä liike- että asuinrakentamista.

Kaavamuutoksen tulee lopullisesti hyväksymään valtuusto.

Alueen läpi kulkee myös varaus ratalinjaukselle. Kaavassa linjaus tulee olemaan luultavasti viheraluetta tai suojavyöhykettä. Radan on tarkoitus kulkea Klaukkalassa pääosin maan alla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Viirinlaaksoon tulee lähivuosina useita uusia kerrostaloja – alue tulee myös laajenmaan entisestään13.3.2019 06.05
Viirinlaakson matkakeskus jo käytössä – kunta päätti taukotilan tilaamisesta bussikuskeille21.1.2019 07.30
Viirinlaakson matkakeskukseen tulee kameravalvonta – tarkoituksena ehkäistä rikoksia26.9.2018 09.00

Kommentit (3)

Kommentit

Pysäköintipaikkaongelma on

Pysäköintipaikkaongelma on näköjään kuitattu kirjaamalla kysymys ylös kommentein "hyvä kysymys, seuraava kysymys". Viirinlaakso II = Kivistö II.

Löytyisiköhän täältä

Löytyisiköhän täältä Nurmijärven uusille kiintiöpakolaisille uusi koti?

Tolkutonta touhua. Voiko

Tolkutonta touhua. Voiko arkkitehti olla ylpeä tuollaisesta tekeleestä?

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat