Puheenaihe

Amnestylta vetoomus Maria Ohisalolle: "Ihmisoikeudet ovat unohtuneet Suomen turvapaikkapolitiikassa"

Sisäministeri Maria Ohisalo saa ensi viikolla ihmisoikeusjärjestö Amnestylta vetoomuksen, jossa vaaditaan parannuksia Suomen turvapaikkapolitiikkaan, joka järjestön mukaan rikkoo ihmisoikeuksia. Arkistokuva.

Leena Koivisto

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kerää allekirjoituksia vetoomukseen, joka on otsikoitu " Ihmisoikeudet takaisin turvapaikkapolitiikkaan".

Vetoomus luovutetaan sisäministeri Maria Ohisalolle (vihr.) ensi viikolla. Järjestön mukaan ihmisoikeudet ovat unohtuneet Suomen turvapaikkapolitiikassa ja tavoitteeksi on tullut se, että Suomi olisi mahdollisimman luotaantyöntävä maa sotaa ja vainoa pakeneville.

–  Turvaa hakevia ihmisiä palautetaan vaarallisiin maihin, turvapaikkapäätökset tehdään kiireellä eikä oikeusturva toteudu, vetoomuksen saatesanoissa todetaan.

– Hallituksen tekemät päätökset määrittelevät ratkaisevasti sen, miten turvaa tarvitsevat ihmiset saavat suojelua Suomessa.

Amnestyn mukaan turvaa hakevien oikeusturva Suomessa on heikentynyt rajusti. Maahanmuuttoviraston turvapaikkakäytäntöjä on kiristetty, päätösten valitusaikoja on lyhennetty ja oikeudellista apua on rajoitettu.

– Uusi hallitus otti askeleen oikeaan suuntaan, kun se lupasi parantaa turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa. Tälläkin hetkellä moni turvaa hakeva on vaarassa joutua takaisin hengenvaarallisiin oloihin.

Vetoomuksessa vaaditaan Suomeen ehdotonta palautuskieltoa. Lisäksi turvapaikanhakijoille halutaan parempi oikeussuoja. Amnesty haluaa myös, että aiempi laintila hakijan oikeudesta avustajaan prosessin alusta lähtien sekä valitusajat palautetaan entiselleen.

Tiistai-iltapäivänä kello 15 vetoomuksessa oli 3 317 allekirjoitusta.

Vetoomus on kokonaisuudessaan luettavissa ja allekirjoitettavissa osoitteessa amnesty.fi/vetoomukset/ihmisoikeudettakaisinturvapaikkapolitiikkaan.

 

Amnesty International


Kansainvälinen järjestö, jonka päämääränä on edistää ihmisoikeuksia koko maailmassa Yhdistyneiden kansakuntien ihmisoikeusjulistuksen hengessä.

Järjestö perustettiin vuonna 1961, ja Suomen osasto vuonna 1967.

Amnesty sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1977. Huolenaiheita ovat olleet erityisesti mielipidevangit, poliittiset vangit, kuolemanrangaistus, kidutus, poliittiset murhat, katoamiset ja mitkä tahansa muut hallitusten, organisaatioiden tai henkilöiden tekemät ihmisoikeusloukkaukset.

Amnestyn päätoimisto sijaitsee Lontoossa. Järjestö ilmoittaa toimintaansa osallistuvan tai tukevan yhteensä yli seitsemän miljoonaa ihmistä yli 150 maassa.

Amnestyn laskelmien mukaan se teki Suomessa vuonna 2018 yli 235 000 tekoa ihmisoikeuksien puolesta.

Suomen osastolla on noin 42 000 jäsentä ja säännöllistä lahjoittajaa. Amnestyn suurimmat osastot ovat Yhdysvallat, Iso-Britannia ja Hollanti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (7)

Kommentit

Tottakai, täysylläpito

Tottakai, täysylläpito muualta tuleville Suomalaisten kustannuksella on ihmisoikeus...jepjep

Tätä se vihreä idealismi

Tätä se vihreä idealismi teettää ja ministerin vastausta ei ole vaikea arvata, kaikille maassaolijoille luvataan ettei palauteta missään olosuhteissa ja valtio maksaa täysihoidon, asunnot ja päivärahaa vielä päälle. Tämä vuonna KELA maksoi jo yli miljardin maahanmuuttajille toimeentulotukea ja asumistukia ja luvusta puuttuu kokonaan turvapaikkakulut , satoja miljoonia euroja per vuosi.

nämä 3 317

nämä 3 317 allekirjoittanutta voivatkin sitten majoittaa ja elättää tän porukan

Amnesty Int:lla on täysin

Amnesty Int:lla on täysin valikoiva käsitys ihmisoikeuksista. En luottaisi kyseiseen järjestöön himpun vertaa.

Sisäministeri on ajan

Sisäministeri on ajan hermoilla, kuin myös maanne Sisäpoliittiseen toimintaan kumminkin (vallan enää tähän yltämättä) julkisuudessa avautunut myös Valtion Presidenttinne toivoen sanomallaan uudelta Hallitukseleta lainsäädäntöjä maahanne tahoihin, jotka takaisivat nykyteknologiaan mukanaan tuomat ihmisen yksityisyyteen kohdistuvat täysin mielisairaiden harrastamien mielien tänne tuottavalla toiminnalla niitä kieltävät lainsäädännöt... :-) - Amnestyn painopiste on tällä hetkellä ja ollut jo pitkään pelkästään pakolaisissa, jonka Toimisto ei osaa edes neuvoa maassanne kenen puoleen kääntyä, jos joutuu sellaisen uhriksi Amnestyn pystyen verkkosivuillaan kumminkin kertomaan modernien teknologioiden mukanan tuomista, jopa kotirauha piiriin tuodusta kidutuksesta ( löytyy heidän sivuiltaan Kidutus ja sielä Kidutus Suomessa.) . Sen kohde on toki Oikeusministeriö, edellisen Hallituksenne toisen Oikeusministerin kamppaillessa politikoinnin lisäksi pikavippien korkotasoon, sekä saaden alaikäisten solmimat avioliitot kiellettäviksi, joita kumminkaan ei ollut Uskonnollisiin syihin perustuneita myönnetty maassanne ensimmäistäkää. Toivotaan että järjen valo löytyy jatkossa niin kyseisessä Ministeriössä, kuin myös sitä samaa Sisäministeriössä kuin Oikeudenkäynnit on puitu lähes koko maanne entisen, sekä nykyisen hyllytetyn Poliisiylijohdon aina entistä Poliisiylijohtajaanne myöden käyty kansalaisiaan kohtaan harjoittamastaan toiminnasta. Tässä maassa on omat ongelmat saatava ensin kuntoon, paneutuen vasta sitten Amnestyn kirjelmän mukaan Turvapaikan hakijoiden ongelmiin. Joka ei toki myös näiden täällä tapahtuvien lisäksi todellakaan vähäinen. Toki tietysti muille kuin länsi- maisille Oikeusvaltioille.

Maahamme tulleilla

Maahamme tulleilla siirtolaisilla on pelkkiä oikeuksia, mutta ei velvollisuuksia, vastuuta, nöyryyttä tai kunnioitusta.

Jos maapallolla jossakin

Jos maapallolla jossakin ihmisoikeudet ovat toteutuneet niin se on juuri Suomi. Oman maan kurinalaisten ja verotettujen kansalaisten lisäksi täällä saavat vapaasti viettää aikaansa juhlien ja ilman velvoitteita kaikkialta maailmasta tänne tulleet henkilöt. Lisäksi tuo maahantulleiden elämä on kustannettu Suomen kansalaisten toimesta. Amnestyn omien tavoitteiden mukaiset mielipiteet pitää ministeritasoisen henkilön osata tulkita ammattitaitoisesti. Tämänkaltaista järjestötiedotetta ei pitäisi edes uutisoida.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat