Paikalliset

Järvimaan tonttijako pysyy jäissä – tontitta jäänyt valitti hallinto-oikeuteen

Järvimaan alueella Klaukkalassa oli tammikuussa myynnissä 15 tonttia.

Järvimaan tonttien luovutus pysyy jäissä, sillä tontitta jäänyt asukas on tehnyt tonttijaosta valituksen Helsingin hallinto-oikeuteen.

Valittajan mukaan Nurmijärven kunnan käytössä ollutta ns. jatkuvan haun menettelyä ei ole suunniteltu ja toteutettu tonttien haun kilpailuttamiseen siten, että se kohtelisi kuntalaisia ja tontinhakijoita tasapuolisesti ja reilusti hallintolain ja hyvän hallintotavan vaatimukset toteuttaen.

 

Valituksen mukaan Klaukkalassa Valkjärven läheisyydessä sijaitsevan Järvimaan alueen tonttien hakumenettely on ollut monin tavoin hallintolain ja hyvän hallintomenettelyn vastainen.

Valittaja kertoo kuitenkin rajanneensa valituksensa mahdollisimman suppeaksi, jotta se voitaisiin ratkaista mahdollisimman pian hallinto-oikeudessa ja haitat muille tonttien hakijoille olisivat mahdollisimman pienet.

Käytännössä kunta ei voi luovuttaa 15 omakotitalotonttia niiden vuokraajille tai ostajille ennen kuin hallinto-oikeus ratkaisee asian.

Yleensä vastaavien asioiden käsittely kestää hallinto-oikeudessa 8–12 kuukautta.

 

Valittaja pyysi jo aiemmin Nurmijärven kunnan elinvoimalautakunnalta tontti en jaon uusimista sen tontin osalta, jota hän oli itse yrittänyt sähköisellä haulla hakea. Oikaisuvaatimuksessaan hän esitti, että kunta ratkaisisi arvonnalla saako tontin sähköisellä vai paperisella hakemuksella haun tehnyt. Toissijainen vaatimus oikaisuvaatimuksen tekijällä oli, että tonttihaku ja sen perusteella tehdyt tonttienluovutuspäätökset kumotaan ja tonttien haku uusitaan hallintolain vaatimukset täyttävin järjestelyin.

Elinvoimalautakunta päätti kuitenkin hylätä vaatimukset (NU 25.4).

Nyt valittaja vaatii hallinto-oikeudelta ensisijaisesti oikaisuvaatimuksen palauttamista lautakunnan uudelleen käsittelyyn. Toissijaisesti hän vaatii hakemansa tontin osalta arvontaa tai alueen kaikkien omakotitonttien tontinluovutuspäätösten kumoamista ja että tonttien haku uusitaan hallintolain vaatimukset täyttävin järjestelyin.

 

Hallinto-oikeuteen jättämässään valituksessa valittaja kertoo mm. saaneensa kunnasta väärää tietoa siitä, milloin valitus hallinto-oikeuteen pitää tehdä ja hän epäilee kunnan yrittäneen tehdä valituksesta lähes mahdotonta toimittamalla asiasta hänelle yli 1000 sivua päätösmateriaalia.

Valittaja huomauttaa myös, että kunta on esittänyt lautakunnalle oikaisuvaatimuksen vaateen erilaisena kuin oikaisuvaatimuksen tekijä on vaatimuksensa esittänyt.

– Se tekee asian käsittelystä mielestämme hallintolain vastaisen ja pätemättömän.

Järvimaan alue

Valkjärven välittömässä läheisyydessa sijaitsevan Järvimaan alueen 15 tonttia tulivat hakuun 21. tammikuuta. Hakijoita oli yhteensä 44.

Tontit menivät kaupaksi vuorokaudessa.

Valituksen tehnyt asukas haki yhtä tonttia sähköisesti, mutta jäi ilman sitä, koska paperinen hakemus kirjattiin saapuneeksi aiemmin. Valittaja vetosi muun muassa siihen, että kunta ei ollut esittänyt mikä hakutapa oli ensisijainen. Sekä elinvoimalautakunta että vastineensa antaneet henkilöt ovat todenneet, että hakuilmoituksessa ei korostettu mitään hakutapaa ensisijaisena.

Tontteja oli mahdollista hakea useita siltä varalta, ettei saa haluamaansa tonttia, mutta oikaisuvaatimuksen tekijä haki vain yhtä tonttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Järvimaan tonttihaku ei mene uusiksi - tontitta jääneen valitus ei mennyt läpi27.4.2019 06.05
Järvimaan tonttien luovutus jäihin – yksi hakijoista haluaa uuden jaon12.4.2019 09.34
Järvimaan alueen tonttien suosio yllätti kunnan – jakotavasta tehtiin hallintokantelu27.2.2019 06.05
Omakotitontti järvinäköalalla palveluiden läheltä? Järvimaan tontit tulevat maanantaina hakuun18.1.2019 09.15
Klaukkalaan nousee uusi omakotialue – osalta tonteista on järvinäköala4.12.2018 06.30
Järvimaan kaavasta väännetään edelleen18.3.2015 16.11

Kommentit (5)

Kommentit

Valitus on ihan aiheellinen.

Valitus on ihan aiheellinen. Ei mennyt homma niinkuin Strömsössä.

Miten paperinen voi saapua

Miten paperinen voi saapua ennen sähköistä, ellei ole lähetetty etukäteen.

Jep , ei ollut

Jep , ei ollut oikeudenmukainen haku, jollain oli tiedossa tämä epäkohta jo etukäteen. Paperin saa nopeammin sisään, jos on etukäteen täytetty ja tiskillä tyrkkää leimalle, että semmost.

Jaappaaja

Aika röyhkeästi virkamiehet

Aika röyhkeästi virkamiehet harhaanjohtaneet elinvoimalautakunnan päättäjiä. Paperisella hakemuksella hakijat päästetty sisään jo tuntia ennen virastotalon avaamista. Eka lomake leimattu ilman sekuntiakaan aikaa. Aika erikoinen käsitys tasapuolisesta hakujärjestelystä. Aika huolestuttavan vahva virkamies-ohjaus kunnassa. Uskallusta päättäjille kyseenalaistaa virkamiesten sanomiset.

Se on sellainen kaksiteräinen

Se on sellainen kaksiteräinen miekka tuo luottamushenkilöiden ja virkamiesten välinen suhde. Virkamiehet omien alojensa ammattilaisina yleensä ymmärtävät edes vähän mistä oikein on kyse. Luottamushenkilöt harvemmin. Pystymetsästä kun ovat niin kovin usein - mitä äänestäjät eivät tunnu ymmärtävän. Virkamiehen tehtävä voi olla useasti aika turhauttava kun ammattilaisen näkövinkkelistä käsiteltävä asia on päivänselvä mutta luottamushenkilöt, siis muodolliset päättäjät, ovat asiasta aivan pihalla niin lopputulos voi olla ihan mikä vaan. Liian harvat luottamushenkilöt edes ymmärtävät kunnan taloutta riittävästi. Jo sen ymmärtäminen ettei taseen loppusumma tarkoita irtaimen rahan määrää pankkitilillä, näyttää olevan monille ylivoimainen juttu. Virkamieskunnan tehtävä on useasti ideoiden myyntiä pieninä palasina luottamushenkilöille, jotka sitten itse kuvittelevat keksineensä asian. Tässä tonttien hakuprosessissa nyt on selvästi tullut selvä ajatusvirhe virkamiesten puolella. Sitä ei ole mietitty ihan loppuun asti tasapuolisuuden kannalta. Niin kauan kuin rinnakkain toimii sähköinen ja "vanha" paperimaailma, tällaisia voi tapahtua jos ei olla tarkkana.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat